Batony z bakaliami

Genialne przepisy są proste i nafaszerowane zdrowiem. Dziś dla Was mega szybki baton z bakaliami. Czekoladowy cud. Kilka składników, które połączone ze sobą tworzą coś co polubi każdy.  Użyłam do niego migdałów, pestek dyni i słonecznika oraz żurawiny. Ty możesz stworzyć swoją mieszankę wykorzystując suszone śliwki, orzechy włoskie, nasiona chia lub len. Ja dodałam szczyptę soli aby podkreślić smak. Ty możesz stworzyć coś absolutnie fantastycznego z cynamonem, kardamonem czy wanilią. Baza jest stała: olej kokosowy, kakao i syrop klonowy, a reszta to pełna dowolność. Kolejne batony idealne! Kolejny przepis o którym musi usłyszeć świat 🙂

Ilość porcji6 porcji
Czas Przygotowania5 minutCałkowity czas1 godz. 30 minut

 ½ szklanki migdałów
 ¼ szklanki suszonej żurawiny
 ¼ szklanki pestek dyni
 ¼ szklanki nasion słonecznika
 ¼ szklanki oleju kokosowego
 3 łyżki kakao
 2 łyżki syropu klonowego
 1 szczypta soli

1

Migdały, słonecznik, pestki dyni i suszoną żurawinę włożyć do miski.

2

W  rondelku rozpuścić olej kokosowy na małym ogniu.

3

Dodać kakao, syrop klonowy i sól. Wymieszać.

4

Masę czekoladową  przelać do bakalii i wymieszać.

5

Całość przełożyć do pojemnika wyłożonego folią spożywczą i włożyć do lodówki, aż stwardnieje.

6

Pokroić w dowolne kawałki, przechowywać w lodówce.

Wartości odżywcze

Porcji 6

Składniki

 ½ szklanki migdałów
 ¼ szklanki suszonej żurawiny
 ¼ szklanki pestek dyni
 ¼ szklanki nasion słonecznika
 ¼ szklanki oleju kokosowego
 3 łyżki kakao
 2 łyżki syropu klonowego
 1 szczypta soli

Przygotowanie

1

Migdały, słonecznik, pestki dyni i suszoną żurawinę włożyć do miski.

2

W  rondelku rozpuścić olej kokosowy na małym ogniu.

3

Dodać kakao, syrop klonowy i sól. Wymieszać.

4

Masę czekoladową  przelać do bakalii i wymieszać.

5

Całość przełożyć do pojemnika wyłożonego folią spożywczą i włożyć do lodówki, aż stwardnieje.

6

Pokroić w dowolne kawałki, przechowywać w lodówce.

Batony z bakaliami

(Wyświetlono 1 571 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

27 komentarzy

  1. Kamila 10 sierpnia 2018 o 12:17

    Zrobiłam, bardzo smaczne i pożywne 🙂 podpiekłam na suchej patelni migdały, pestki dynii i słonecznika – moim zdaniem ziarna mają wtedy lepszy smak. Dodałam też odrobinę siemienia lnianego w ziarnach – dodatkowe zdrowe kalorie 🙂

    Odpowiedz
  2. magda 9 marca 2017 o 17:41

    Czy zurawine można zastąpić daktylami? Jeśli tak to czy dodawać slodzidlo?

    Odpowiedz
    1. admin 13 marca 2017 o 12:11

      oczywiście że można zastąpić jednak ja pominęłabym dodatkowe słodzenie

      Odpowiedz
  3. Maria 2 października 2016 o 03:40

    Kinga, co zrobiłam źle? Moich batonów nie da się ładnie pokroić, kruszą się potwornie. Czy zbyt duża/mała ilość oleju może dać taki efekt? Nie mam zbyt precyzyjnego oka jeśli chodzi o miary i wagi, więc moje 1/4 szklanki mogło nie być idealne.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 3 października 2016 o 16:58

      dokładnie tak 🙁 kochana nie zniechęcaj się – te batony są pyszne – spróbuj jeszcze raz :*

      Odpowiedz
  4. sandi 24 września 2016 o 08:15

    a ile takie cudo ma kcal ?

    Odpowiedz
  5. Kasia 10 sierpnia 2016 o 13:27

    Do naczynia o jakich wymiarach przelewasz gotowa mase Kinga?

    Odpowiedz
    1. admin 10 sierpnia 2016 o 14:26

      do blaszki o średnicy 12 cm

      Odpowiedz
      1. Kasia 10 sierpnia 2016 o 15:56

        Dziekuje ☺

        Odpowiedz
  6. EwaN 20 lipca 2016 o 21:49

    Batony FAN-TAS-TYCZ-NE!!!?❤

    Odpowiedz
    1. admin 21 lipca 2016 o 21:08

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję :*

      Odpowiedz
  7. Djon 11 lipca 2016 o 09:00

    Hej! Wyglądają imponująco 🙂 pych! Uwielbiam <3 zdrowe odżywianie 🙂 Polecam Ci bloga z którym najczęściej gotuje.

    Odpowiedz
  8. Medita 8 lipca 2016 o 14:55

    Eksperyment udany. Kawałek właśnie zniknął w ustach mojego uroczego 4-latka☺

    Odpowiedz
    1. admin 9 lipca 2016 o 09:51

      ufffff cudownie! dziękuję :*

      Odpowiedz
  9. Medita 8 lipca 2016 o 13:06

    Nie miałem po ręką syropu klonowego dodałam miód. Dodatkowo rozdrobniłam troszku składniki w thermomiksie. Właśnie czekam na wynik eksperymentu…

    Odpowiedz
  10. aszmala 6 lipca 2016 o 15:10

    Czy syrop klonowy można zastąpić miodem?

    Odpowiedz
    1. admin 9 lipca 2016 o 09:56

      tak

      Odpowiedz
  11. Dorota 6 lipca 2016 o 11:12

    olej virgin, czy rafinowany?

    Odpowiedz
    1. admin 6 lipca 2016 o 12:07

      Virgin

      Odpowiedz
  12. Kamila 6 lipca 2016 o 09:56

    Czy mogę zastąpić syrop klonowy syropem z agawy? ??

    Odpowiedz
    1. Martinextra 6 lipca 2016 o 10:36

      Pewnie możesz bo konsystencja ta sama ale po co? Syrop z agawy, wbrew powszechnym opiniom jest bardzo niezdrowy. Jedynym jego plusem jest niższy IG względem syropu klonowego. Ale cechę mają też syntetyczne slodziki które szkodzą organizmowi tak samo. Pzdr.

      Odpowiedz
      1. admin 6 lipca 2016 o 12:10

        Dokładnie! Są syropy z agawy, oryginalne z upraw ekologicznych i wtedy użycie ich ma sens?

        Odpowiedz
    2. admin 6 lipca 2016 o 12:07

      Tak

      Odpowiedz
  13. Krzysiek 6 lipca 2016 o 09:52

    Trzeba kupować całe migdały czy mogą być płatki ? Bo nie wiem czy będie to wszystko proporcjonalne.
    Pozdrawiam ! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 6 lipca 2016 o 12:08

      Można użyć płatków jednak należy ich dodać nieco więcej

      Odpowiedz
  14. Aneta 6 lipca 2016 o 08:35

    można zastąpić olej kokosowy innym? Jeśli tak to jakim najlepiej? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 6 lipca 2016 o 08:59

      Niestety nie można innym olejem chyba że po prostu gorzka czekoladę wymieszać się z 2 łyżkami oleju rzepakowego tlocznego na zimno ze szczypta soli i stropem klonowym i taką mieszanką zaleje bakalie

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.