Batony z bakaliami

Genialne przepisy są proste i nafaszerowane zdrowiem. Dziś dla Was mega szybki baton z bakaliami. Czekoladowy cud. Kilka składników, które połączone ze sobą tworzą coś co polubi każdy.  Użyłam do niego migdałów, pestek dyni i słonecznika oraz żurawiny. Ty możesz stworzyć swoją mieszankę wykorzystując suszone śliwki, orzechy włoskie, nasiona chia lub len. Ja dodałam szczyptę soli aby podkreślić smak. Ty możesz stworzyć coś absolutnie fantastycznego z cynamonem, kardamonem czy wanilią. Baza jest stała: olej kokosowy, kakao i syrop klonowy, a reszta to pełna dowolność. Kolejne batony idealne! Kolejny przepis o którym musi usłyszeć świat :)

Batony z bakaliami



Ilość porcji: 6 sztuk
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: --------------
Czas całkowity: ok 90 minut

Składniki:

  • ½ szklanki migdałów
  • ¼ szklanki suszonej żurawiny
  • ¼ szklanki pestek dyni
  • ¼ szklanki nasion słonecznika
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Migdały, słonecznik, pestki dyni i suszoną żurawinę włożyć do miski.
  2. W  rondelku rozpuścić olej kokosowy na małym ogniu.
  3. Dodać kakao, syrop klonowy i sól. Wymieszać.
  4. Masę czekoladową  przelać do bakalii i wymieszać.
  5. Całość przełożyć do pojemnika wyłożonego folią spożywczą i włożyć do lodówki, aż stwardnieje.
  6. Pokroić w dowolne kawałki, przechowywać w lodówce.







26 Responses

  1. Aneta pisze:

    można zastąpić olej kokosowy innym? Jeśli tak to jakim najlepiej? :)

    • admin admin pisze:

      Niestety nie można innym olejem chyba że po prostu gorzka czekoladę wymieszać się z 2 łyżkami oleju rzepakowego tlocznego na zimno ze szczypta soli i stropem klonowym i taką mieszanką zaleje bakalie

  2. Krzysiek pisze:

    Trzeba kupować całe migdały czy mogą być płatki ? Bo nie wiem czy będie to wszystko proporcjonalne.
    Pozdrawiam ! :)

  3. Kamila pisze:

    Czy mogę zastąpić syrop klonowy syropem z agawy? ??

    • Martinextra pisze:

      Pewnie możesz bo konsystencja ta sama ale po co? Syrop z agawy, wbrew powszechnym opiniom jest bardzo niezdrowy. Jedynym jego plusem jest niższy IG względem syropu klonowego. Ale cechę mają też syntetyczne slodziki które szkodzą organizmowi tak samo. Pzdr.

  4. Dorota pisze:

    olej virgin, czy rafinowany?

  5. aszmala pisze:

    Czy syrop klonowy można zastąpić miodem?

  6. Medita pisze:

    Nie miałem po ręką syropu klonowego dodałam miód. Dodatkowo rozdrobniłam troszku składniki w thermomiksie. Właśnie czekam na wynik eksperymentu…

  7. Medita pisze:

    Eksperyment udany. Kawałek właśnie zniknął w ustach mojego uroczego 4-latka☺

  8. Djon pisze:

    Hej! Wyglądają imponująco :) pych! Uwielbiam <3 zdrowe odżywianie :) Polecam Ci bloga z którym najczęściej gotuje.

  9. EwaN pisze:

    Batony FAN-TAS-TYCZ-NE!!!😀❤

  10. Kasia pisze:

    Do naczynia o jakich wymiarach przelewasz gotowa mase Kinga?

  11. sandi pisze:

    a ile takie cudo ma kcal ?

  12. Maria pisze:

    Kinga, co zrobiłam źle? Moich batonów nie da się ładnie pokroić, kruszą się potwornie. Czy zbyt duża/mała ilość oleju może dać taki efekt? Nie mam zbyt precyzyjnego oka jeśli chodzi o miary i wagi, więc moje 1/4 szklanki mogło nie być idealne.
    Pozdrawiam

  13. magda pisze:

    Czy zurawine można zastąpić daktylami? Jeśli tak to czy dodawać slodzidlo?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel