Wegańskie ciasteczka jaglane

Siedzę teraz na tarasie z widokiem na jezioro Jeziorak w Iławie. Doceniam każdą minutą, które daje mi życie. Jak dobrze otaczać się pięknem i dobrem. Wszystko jest takie jak sobie to wyobraziłam.  Wybieram dla siebie tylko dobre rzeczy.

Wiesz? W życiu jest tak, że jeśli otaczasz się szczęściem, myślisz pozytywnie i życzysz dobrze – przyciągasz do siebie tylko to co najlepsze! W tych okolicznościach przyrody w mojej głowie pojawia się mnóstwo przemyśleń – stąd dziś taki post. Chciałabym we wszystkich zaszczepić optymizm do świata i uśmiech do drugiego. Mój drogi Czytelniku przesyłam Ci teraz całą moją radość i wyobrażam sobie Twój uśmiech.

Mam dla Ciebie też coś pysznego – bo po prostu lubię wszystko co dobre i chętnie się tym dzielę. Zapraszam cię na  jaglane ciasteczka. Pełne zdrowia i dobrej energii. Podaj dalej :*

Wegańskie ciasteczka jaglane



Ilość porcji: 15 sztuk
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Czas całkowity: 20 minut

Składniki:

  • 1½ szklanki płatków jaglanych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki płatków migdałów
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżki wody

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W malakserze zmiksować razem płatki jaglane, wiórki koksowe i płatki migdałów.
  3. Do suchej mieszanki dodać oliwę, syrop klonowy, sodę i ekstrakt z wanilii.
  4. Całość zmiksować przez około 30 sekund.
  5. Dodać wodę i ponownie zmiksować. (W razie potrzeby gdy mieszanka jest za sucha dodać więcej wody. Ciasto ma łatwo formować się rękach.)
  6. Formować 15 ciasteczek, lekko spłaszczając je z góry dłonią i wykładać na przygotowaną blachę.
  7. Piec 15 minut lub do momentu kiedy będą złote. Ostudzić na blaszce.

MOŻLIWOŚCI:

  • płatki jaglane można zastąpić płatkami owsianymi
  • syrop klonowy – miodem, cukrem trzcinowym lub syropem z agawy
  • oliwę – olejem kokosowym, olejem rzepakowym lub 1 zmiksowanym, dojrzałym bananem
  • ciasteczka można wzbogacić o żurawinę, rodzynki lub suszone morele, śliwki







37 Responses

  1. Violetta pisze:

    Czy mogę uzyskać odpowiedź gdzie można kupić płatki jaglane? W jakim sklepie? Właściwie nigdy ich nie kupowałam. Czy zamiast syropu klonowego można dodać miodu?
    Pozdrawiam serdecznie Violetta:)

  2. Ola pisze:

    Będąc na wiecznej diecie poszukuję takich właśnie przepisów. Nawet moja rodzina chętnie sięga po zdrowe słodycze.

  3. Wisia pisze:

    Zrobię ! Jaglankę jadam właściwie wyłącznie pod postacią płatków , wystarczy zalać je wrzątkiem ! Pozdrawiam , napiszę jak smakują ! 😊

  4. Anna pisze:

    OMG cudowne! <3 jeszcze nie wystygły, ale nie potrafiłam się powstrzymać

  5. Piotr pisze:

    Świetne !
    Zdrowe i pyszne <3

  6. Hanula pisze:

    Ciasteczka wyszly przepyszne, w sam raz na wycieczke rowerowa czy piknik w parku, na pewno nie raz wroce do tego przepisu;-) może następnym razem dodam jeszcze nieco skorki pomarańczowej…

  7. natalia pisze:

    Kinga, ciasteczka rewelacja! Zrobilam nieco ciensze – wyszly super kruche, kazdy smak jest wyczuwalny, jestem zachwycona <3 ! Zabieram cale pudelko ze soba w podroz sluzbowa. A po powrocie biore sie za brownie!

  8. Kasia pisze:

    Co Zamiast malaksera? 😌

  9. Ewa pisze:

    Świetny i pyszny przepis, na pewno będę wielokrotnie do niego wracać! :) Uwielbiam takie zdrowe i szybkie pyszności z łatwodostępnych składników :)

  10. Lola pisze:

    Czy te ciasteczka moga jesc osoby uczulone na gluten i laktoze

  11. Karolina pisze:

    Dzisiaj moja kolej, zrobię je wieczorem, dla mojej córki Kingi:))) dam znać jakie wrażenie na nas wywarły ☺️

  12. Karolina pisze:

    Gotowe… jak wspaniale, że tak szybko się je robi! No i teraz smak….. Cudowne! Są takie pyszne, tak mówi moja córeczka:) No i słuchajcie, ten skład…..! SAMO ZDROWIE! Jutro pakuję je do pracy…:)
    No i Kingo muszę mieć Twoją książkę…. ze zdrowymi słodyczami;) jutro biegnę do księgarni! Pozdrawiam 😘

    • admin admin pisze:

      Karolino nawet nie masz pojęcia jak się cieszę :* W książce znajdziesz zupełnie inne przepisy których nie ma na blogu :)

  13. Sylwia pisze:

    Czy moge pominac migdaly akurta nie mam w domu

  14. Marta pisze:

    Proste i co najwazniejsze pyszne ! Dziekuje za przepis. 😊😘

  15. Ewa pisze:

    Cudownie smaczne ciasteczka,kto ich spróbuje,chce przepisu!!!

  16. Agatah pisze:

    Dzis wieczorem pieke 😉 Porzucilam cukier… Jak na razie idzie mi calkiem dobrze ( 5. dzien😂) dam znac Jak wyszly 😊

  17. Anka@ pisze:

    Idę robić te ciasteczka :-)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel