Kurczak w szpinakowym pesto

Chcesz odkryć nowy smak? Zrób to danie! Prosto i szybko, pysznie i zaskakująco :) Pamiętam, kiedy podałam je po raz pierwszy – mój mąż spojrzał i powiedział „znowu ten smutny kurczak”. Gdy ugryzł pierwszy kęs – dodał – „to jest petarda”! Kurczak w szpinakowym pesto z granatem. Kilka składników, które wspólnie zachwycają i sprawiają, że podniebienie szaleje. Polecam Wam go na obiad, możecie zrobić też tą wersję na grillu. Obowiązkowo posypcie danie granatem. No a pesto – mistrzostwo świata!
Nic tylko gotować i próbować. Jestem ciekawa Waszej opinii :)

Pokochaj olej rzepakowy:
Jaki tłuszcz jest doskonały do smażenia? Podczas korzystania z obróbki kulinarnej, olej powinien zawierać dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykazują one stabilność w wysokich temperaturach i wysoką temperaturę dymienia. Dlatego rafinowany olej rzepakowy nadaje się zdecydowanie bardziej do smażenia niż olej słonecznikowy, czy winogronowy. Aż 56-68% składu oleju rzepakowego stanowi właśnie kwas oleinowy, a w przypadku oleju słonecznikowego to tylko 18%, zaś w oleju z pestek winogron 23%.
Dodatkowo zawarte w oleju rzepakowym przeciwutleniacze również wspierają go w utrzymaniu wysokiej stabilności. No i temperatura dymienia w przypadku oleju rafinowanego rzepakowego – nawet 242 st. C.

Skład kwasów tłuszczowych i temperatury dymienia zaczerpnęłam z książki prof. Jana Krzymańskiego „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda”.

Kurczak w szpinakowym pesto



Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Czas całkowity: 35 minut

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 czerwone cebule
  • ½ granatu
  • sól
  • 1 łyżka oleju rzepakowego:
    na pesto:
  • 100 g szpinaku baby
  • 110 g łuskanego słonecznika
  • 110 ml oleju rzepakowego
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Natłuścić brytfankę olejem i umieścić w niej udka kurczaka posmarowane miodem i oprószone solą.
  • Do brytfanki dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę. Piec przez 25 minut.
  • Przygotować pesto, miksując wszystkie jego składniki razem. Doprawić odpowiednio solą i pieprzem.
  • Udka kurczaka z cebulą podawać z pesto oraz obficie posypane ziarenkami granatu.

MOŻLIWOŚCI:

  • można użyć piersi kurczaka lub filetów z łososia
  • zamiast szpinaku w pesto można dodać bazylię, jarmuż lub natkę pietruszki.







14 Responses

  1. Ejszetka pisze:

    Wygląda fenomenalnie! :-) Uwielbiam szpinak, więc na pewno zrobię.

  2. Iwona C. pisze:

    Często robie pesto szpinakowe – jest przepyszne, nie pomyślałam by natrzeć nim filety czy udka i upiec :) – dziękuję za inspirację, spróbuję z pewnością.

  3. Jula pisze:

    Dziękuję za przepis, upiekłam piersi z kuraka, a że nie miałam akurat czerownej cebuli, zrobiłam z szalotką, ale i tak wyszło pyszne, bo pesto szpinakowe i granat robią całą robotę. Super pomysł!

    • admin admin pisze:

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz! własnie takie działania sprawiają że czuję że gotujecie i korzystacie z tego bloga :*

  4. Magda pisze:

    Kingo, a czy 25 minut pieczenia wystarczy? W innych przepisach tego typu podają zazwyczaj żeby piec udka przez 50-60 minut. Może tu chodzi o temperaturę pieczenia? U Ciebie jest 200 stopni, a w innych przepisach zazwyczaj jest 180 stopni.

    • admin admin pisze:

      wystarczy :) już kilka osób spróbowało ten przepis i komentuję że wszystko się zgadza – ważne aby mięso miało temperaturę pokojową :)

  5. Kinga pisze:

    Zrobione, zjedzone…pesto wyśmienite:)

    • admin admin pisze:

      aaaaaaaaaale super! Dziekuję Ci bardzo za komentarz! tak mnie one cieszą za każdym razem jak ktoś się skusi na przepis :)

  6. magda pisze:

    Kinga czy te pesto podawać do kurczaka jako taki dodatek czy posmarować nim i zapiec kuraka?

  7. Kasia pisze:

    Kingo czy do zapiekania nada sie naczynie żaroodporne zamiast brytfanki ?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel