Chcesz odkryć nowy smak? Zrób to danie! Prosto i szybko, pysznie i zaskakująco Pamiętam, kiedy podałam je po raz pierwszy – mój mąż spojrzał i powiedział „znowu ten smutny kurczak”. Gdy ugryzł pierwszy kęs – dodał – „to jest petarda”! Kurczak w szpinakowym pesto z granatem. Kilka składników, które wspólnie zachwycają i sprawiają, że podniebienie szaleje. Polecam Wam go na obiad, możecie zrobić też tą wersję na grillu. Obowiązkowo posypcie danie granatem. No a pesto – mistrzostwo świata!
Nic tylko gotować i próbować. Jestem ciekawa Waszej opinii
Pokochaj olej rzepakowy:
Jaki tłuszcz jest doskonały do smażenia? Podczas korzystania z obróbki kulinarnej, olej powinien zawierać dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wykazują one stabilność w wysokich temperaturach i wysoką temperaturę dymienia. Dlatego rafinowany olej rzepakowy nadaje się zdecydowanie bardziej do smażenia niż olej słonecznikowy, czy winogronowy. Aż 56-68% składu oleju rzepakowego stanowi właśnie kwas oleinowy, a w przypadku oleju słonecznikowego to tylko 18%, zaś w oleju z pestek winogron 23%.
Dodatkowo zawarte w oleju rzepakowym przeciwutleniacze również wspierają go w utrzymaniu wysokiej stabilności. No i temperatura dymienia w przypadku oleju rafinowanego rzepakowego – nawet 242 st. C.
Skład kwasów tłuszczowych i temperatury dymienia zaczerpnęłam z książki prof. Jana Krzymańskiego „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda”.
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Czas całkowity: 35 minut
Składniki:
Przygotowanie:
MOŻLIWOŚCI:
wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel
Wygląda fenomenalnie!
Uwielbiam szpinak, więc na pewno zrobię.
polecam
Często robie pesto szpinakowe – jest przepyszne, nie pomyślałam by natrzeć nim filety czy udka i upiec
– dziękuję za inspirację, spróbuję z pewnością.
Dziękuję za przepis, upiekłam piersi z kuraka, a że nie miałam akurat czerownej cebuli, zrobiłam z szalotką, ale i tak wyszło pyszne, bo pesto szpinakowe i granat robią całą robotę. Super pomysł!
bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz! własnie takie działania sprawiają że czuję że gotujecie i korzystacie z tego bloga :*
Kingo, a czy 25 minut pieczenia wystarczy? W innych przepisach tego typu podają zazwyczaj żeby piec udka przez 50-60 minut. Może tu chodzi o temperaturę pieczenia? U Ciebie jest 200 stopni, a w innych przepisach zazwyczaj jest 180 stopni.
wystarczy
już kilka osób spróbowało ten przepis i komentuję że wszystko się zgadza – ważne aby mięso miało temperaturę pokojową 
Zrobione, zjedzone…pesto wyśmienite:)
aaaaaaaaaale super! Dziekuję Ci bardzo za komentarz! tak mnie one cieszą za każdym razem jak ktoś się skusi na przepis
Kinga czy te pesto podawać do kurczaka jako taki dodatek czy posmarować nim i zapiec kuraka?
można tak i tak
Kingo czy do zapiekania nada sie naczynie żaroodporne zamiast brytfanki ?
oczywiście
Szkoda, że dopiero teraz zobaczyłam ten przepis, bo pewnie już dawno gościłby na moim stole
z czym podawać takiego kurczaka? z ryżem, makaronem, kaszą czy ziemniaczkiem?
Gosiu moim zdaniem najlepiej do niego pasuje ryz lub pyszna sałata z winegretem
Mniam mniam. Przepis super, próbowałam już kilka razy. Ostatnio robiłam tak polędwiczki i też wyszły pyszne. Aż trudno uwierzyć że w tak krótkim czasie można zrobić coś tak dobrego!
Do pesto też rafinowany olej?
nie do pesto najlepiej olej tłoczony na zimno, nierafinowany
Witam
Zrobiłam z użyciem piersi z kurczaka
Danie jest co to dużo mówić „FENOMENALNE” 
KAsiu bardzo się cieszę że przypadło Wam do smaku
Przepis wygląda smacznie i pewnie tez tak smakuje:-) a czy kurczaka zagrodowego też pieczemy tyle minut czy dłużej?
tyle samo
Czy filet z kurczaka też pieczemy tyle minut czy krócej?
polecam skrócić czas o 5 minut aby pierś była soczysta
Pyszne połączenie składników
Goście byli zachwyceni. Dziękuję za inspirację, próbowałam już kilku Twoich przepisów – zawsze pysznie i zdrowo!!!