Brownie na jogurcie

Z każdej podróży z utęsknieniem wracam do domu. Godzina nie gra roli – walizki rozpakowuję natychmiast. W ekspresowym tempie przygotowuję pranie, herbatę i rosół. Tak bardzo chcę poczuć się jakbym w ogóle nie wyjeżdżała.

W tym roku ciągle żyję na walizkach – do perfekcji opanowałam pakowanie i rozpakowywanie, planowanie zaopatrzenia lodówki tzn. co ma w niej być kiedy nasze powroty są w nocy, kiedy wyjazd jest dłuższy niż 2, 3 dni.

Działam jak doskonale zaprogramowany robot – teraz wszystko przychodzi mi z zaskakującą łatwością.

Wiecie co dla mnie jest chwilą relaksu, totalnego odpoczynku? Chwila w której bloguję. Kiedy zasiadam przed komputerem i po prostu tworzę. Uwielbiam dla Was gotować, skaczę z radości kiedy widzę komentarz pod postem, uśmiecham się do siebie kiedy zobaczę zdjęcie mojego przepisu w waszym wykonaniu. Ahhhh tego się nie da  opisać słowami! To miejsce to mój drugi dom, a Wy  jego najważniejszą częścią :*

Dziś dla Was coś absolutnie wyjątkowego – brownie na jogurcie. Ekstremalnie czekoladowe, zdrowe i ekspresowe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brownie na jogurcie



Ilość porcji: 15 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 - 30 minut
Czas całkowity: 40 minut

Składniki:

  • 170 g gorzkiej czekolady 70% (ok 1½ szklanki)
  • ¼ szklanki + 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (ważne aby nie był zbyt płynny!)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szklanki cukru kokosowego
  • ¾ szklanki mąki owsianej
  • szczypta soli

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół.
  2. Czekoladę drobno posiekać i umieścić w misce wraz z olejem koksowym. Roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Przestudzić.
  3. Do masy czekoladowej dodać jogurt grecki, ekstrakt z wanilii, sól, sodę i cukier kokosowy. Całość wymieszać.
  4. Dodać mąkę owsianą i ponownie wymieszać. Dodać do masy dowolne dodatki np. kawałki czekolady, suszone owoce, orzechy.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i piec w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Ciasto polać polewą czekoladową przygotowaną poprzez rozpuszczenie tabliczki czekolady z 1 łyżką oleju kokosowego i 1 łyżką miodu.

UWAGA:

  • używam jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu. W tym przepisie jogurt musi być gęsty.
  • jeżeli używasz jogurtu zwykłego pozostaw go na sitku wyłożonym gazą na co najmniej godzinę przed przygotowywaniem przepisu







32 Responses

  1. Basia pisze:

    Jaka maka bezglutenowa moge zastapic make owsiana? Kokosowa? Migdalowa? Czy lepiej poprostu mixem mak bezglutenowych?

    Pozdrawiam😘

  2. martyna pisze:

    Witam,

    Czy zamiast cukru kokosowego można użyć zwykłego/trzcinowego?

  3. nata pisze:

    Cześć Kinga! Czy ta porcja czekolady na polewę to dodatkowa tabliczka? Czy ta już zawarta w przepisie? Którą czekoladę polecasz? Czy aby uniknąć chemicznych dodatków można zastąpić gotową czekoladę własną polewą (kakao, ksylitol, olej kokosowy, woda?)? Dzięki :)

    • admin admin pisze:

      Natalio już poprawiłam przepis mianowicie dodałam składniki polewy także potrzebujemy dodatkowej tabliczki czekolady. oczywiście polewę można również przygotować tak jak piszesz. Co do czekolady to ja kupuję gorzką 74% w Lidlu – idealnie sprawdza się do wszystkich wypieków

  4. adam0006 pisze:

    Witaj Kingo. Czy można na wierzch ciasta przed upieczeniem położyć truskawki ?

  5. magda-lenka pisze:

    Pierwszy raz jestem tu u Ciebie i już Cię lubię za to czekoladowe cudo :)muszę wypróbować Twój przepis :) Kingo, próbowałaś z karobem? Zakupi.lam niedawno i przymierzam się do niego jak pies do jeża 😀
    Zapraszam do mnie na bloga:)

    • admin admin pisze:

      Magdo bardzo bardzo się cieszę że ci się u mnie podoba :) próbowałam karobu w innych wypiekach i sprawdza się świetnie jednak dodaje go mniej niż kakao

  6. Monika pisze:

    Pozdrawiam serdecznie
    Mam wielka prosbe czy mozna miarke „szklanka” sprecyzowac. Ja mieszkam za granica Ii nie mam typowej szklanki, ktorej moglabym uzyc jako miarki. Do tej pory uzywalam przelicznika 250g (jezeli chodzi o suche skladniki) ale sprawa sie komplikuje z plynnymi skladnikami.
    Uwielbiam Pani bloga, piekne, smaczne I przesliczne zdjecia:-) Dressing z avocado po prostu niebo w gebie:-))))
    Milego dnia

    • admin admin pisze:

      Moniko kochana już wszystko precyzuje :) używam zawsze szklanek o pojemności 250 ml. Kochana proszę Cię zwracaj się do mnie po imieniu :*
      ps. dziękuję za miłe słowa

  7. Renita pisze:

    Czesc! Bardzo smaczne i delikatne brownie. Uzylam maki pelnoziarnistej, dodalam olej slonecznikowy i brazowy cukier. Szklanka = 250 ml. Zagosci u mnie na stale. Poza tym mozna z tego brownie upiec muffiny :)

  8. Ola pisze:

    zrobiłam dwa razy i za każdym razem mi opadło.. Co robię źle? :(

  9. Kinga pisze:

    Kinga… Dzięki za super przepisy.
    Ostatnio próbowałam klusek serowych…. Pycha… Uwielbiamy je wszyscy.
    Dziś postanowiłam upiec Brownie… Tylko nie jestem pewna czy wszystko poszło zgodnie z planem, po wyjęciu ciasto, jeżeli mogę tak to nazwać, bulgotało, ale nie to było najgorsze, ono jakby nie zgestnialo :-(
    Czekam aż wystygnie, ale czy tak to powinno wyglądać?
    Pozdrawiam
    Kinga

  10. Magda pisze:

    Dwukrotnie próbowałam upiec to brownie. Za każdym razem podczas pieczenia jakby wytapiał się tłuszcz, a ciasto nie chce się ściąć. Nie mam pojęcia co robię źle…

  11. Marta pisze:

    Wyglada pięknie 😉 Kingus czy mogę dodać mąkę zwykła pszenna np tortowa ? Jak tak, napisz proszę ile tej pszennej 😉

  12. Kinga pisze:

    Kinga.
    Dzięki za odpowiedź, nie pamiętam dokładnie już teraz,ale raczej sprężyste nie było. Nie byłam zadowolona z efektu :-/ O polewie nawet nie myślałam, bo ciasto przypominało gęsta polewę :-(

  13. Monia pisze:

    Brownie wyszło wyśmienite. Robiłam je już dwa razy i za każdym razem znikało w mig :) Proszę o więcej takich przepisów. Pozdrawiam :)

  14. Julia pisze:

    Cześć Kinga!Zrobiłam brownie wg. twojego przepisu, ale jest jeden problem – nie mogę go pokroić, gdzyż niesamowicie się kruszy. No nie ma jak. Wiesz może dlaczego tak jest?Może masz pomysł jak je zaserwować? (ps. piekłam w keksówce). Pozdrawiam

  15. Zamiana składników pisze:

    Czy można gorzką czekoladę wymienić na KAROB, ponieważ jestem uczulona na kakao?
    W jakich wtedy musiałoby być to proporcjach.

  16. Santana pisze:

    A jak z ksylitolem zamiast cukru kokosowego? Można i w jakiej proporcji? Czy lepiej dać cukier brązowy? I jak z mąką czy mąki pelnoziarnistej tyle samo co owsianej? Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      ksylitol można zastosować w takich samych proporcjach. Brązowy też się sprawdzi. Mąki owsianej dajemy nieco więcej około 1 szklankę

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel