Sałatka z grillowanym kurczakiem

Łączy nas coś wyjątkowego. Obie kochamy słońce, ciepło, powietrze i grill. Każda z nas ma swoje wartości :) Kiedy tylko o niej myślę wiem, że zaraz się pojawi … na talerzu. Specjalne miejsce zawsze dla niej szykuję, a ona zawsze i tak znika ze stołu. Zdążyłam ostatnio zrobić jej zdjęcie – przedstawiam Wam sałatkę z grillowanym kurczakiem, żurawiną i dressingiem chia. Cóż za prezencja, cóż za smak, cóż za mistrzowskie wykonanie! :) To zdecydowanie królowa grillowego stołu!

Pokochaj olej rzepakowy:
Olej rzepakowy nie tylko dostarcza nam „dobrych” kalorii, ale także dzięki zawartym w nim składnikom (ALA z rodziny omega-3, LA z rodziny omega-6) wspomaga nas m.in. w prewencji chorób układu sercowo – naczyniowego, ponieważ przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Wspomniane wyżej kwasy tłuszczowe są również potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci.
Zatem każdy pomysł jak przemycić je do organizmu jest warty uwagi
Ale oprócz wartości żywieniowych dodatek oleju np. do sałatek sprawi, że nasze składniki będą się pięknie błyszczeć i przyswoimy więcej witamin, wszak jak pamiętamy ze szkoły witaminy A, D, E i K rozpuszczają się w tłuszczach!

 

Sałatka z grillowanym kurczakiem



Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: -------
Czas całkowity: 10 minut

Składniki:

na dressing:

  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • ¼ szklanki świeżego soku pomarańczowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka nasion chia

na sałatkę:

  • 400 g piersi kurczaka z grilla
  • 250 g szpinaku baby
  • 2 średnie awokado
  • 1 szklanka sera feta
  • ¾ szklanki migdałów
  • ¾ szklanki suszonej żurawiny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą.
  2. Na patelni podprażyć uprzednio posiekane migdały ze szczyptą soli przez około 4 minuty. Odstawić i ostudzić.
  3. W dużej misce wyłożyć szpinak, na niego wyłożyć pokrojone w paski mięso grillowanej piersi kurczaka, pokrojone w kostkę awokado, pokruszony ser feta, żurawinę i podprażone migdały.
  4. Całość polać przygotowanym dressingiem. Podawać natychmiast.
  • MOŻLIWOŚCI:
    ♥ zamiast szpinaku można użyć dowolnej zielonej sałaty
    ♥ mięso kurczaka można zastąpić np. grillowanym łososiem lub warzywami
    ♥ migdały można zastąpić słonecznikiem, a chia w dressingu – makiem







3 Responses

  1. Agata pisze:

    Czy mogę fetę zastąpić camembertem?

  2. Agnieszka pisze:

    Sałatka pyszna, będę robić drugi raz, przyjęła się w domu :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel