Fit ciasto z truskawkami

Dzień bez ciasta dniem straconym! Uśmiecham się teraz do siebie ponieważ nawet w mojej najnowszej książce „Fit Słodkości” otwierając ją w wewnętrznej części wyklejki napisałam „Nie każdy dzień musi być dobry ale coś słodkiego możesz zjeść każdego dnia”. Dla mnie to takie ważne aby „słodkości” gościły na waszych stołach – jednak niech są one zdrowsze, smaczniejsze i po prostu piękne! Takie jest dzisiejsze ciasto – pozytywne :) Pyszne, wilgotne i sezonowe. Oczywiście będzie mi miło jeżeli skusicie się na przepis, a jak tylko dacie radę zrobić zdjęcie waszego wypieku i przesłać mi je będę w truskawkowym niebie.

Fit ciasto z truskawkami



Ilość porcji: 10 porcji
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Czas całkowity: 65 minut

Składniki:

  • 170 g mielonych migdałów (mąka migdałowa)
  • 30 g wiórek kokosowych
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do piecznenia
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 szklanki truskawek
  • garść płatków migdałów
  • do dekoracji: 1 łyżka mąki kokosowej i garść świeżych truskawek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 º C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W misce wymieszać ze sobą mąkę migdałową, wiórki kokosowe, syrop klonowy proszek do pieczenia, olej rzepakowy, skórkę startą z pomarańczy i jajka. Ma powstać jednolita masa.
  3. Wyłożyć truskawki na uprzednio wlane do przygotowanej formy ciasto. Całość posypać płatkami migdałów i włożyć do piekarnika.
  4. Piec 60 minut jednak po 40 minutach sprawdzić patyczkiem czy włożony w środek ciasta pozostaje suchy.
  5. Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać mąką kokosową i udekorować świeżymi truskawkami.

Możliwości:

  • mielone migdały i kokos można zastąpić mąką gryczaną
  • syrop klonowy można zastąpić miodem
  • truskawki można zastąpić – jabłkami, śliwkami, jagodami, malinami







60 Responses

  1. aga pisze:

    Czy zamiast oleju rzepakowego można dać kokosowy? Będzie jeszcze bardziej fit 😉 ?

    • olutka pisze:

      http://www.ilewazy.pl/szklanka-oleju
      http://www.ilewazy.pl/szklanka-oleju-kokosowego
      Polecam porównać 😉 „Fit” właściwości oleju kokosowego to niestety trochę mit – nie wspominając o dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych… Sama bardzo lubię smak i aromat oleju kokosowego, ale używam go baaardzo oszczędnie, jako niewielki dodatek; nie można z nim przesadzać w kuchni.

      • admin admin pisze:

        ja często stosuje w kuchni olej rzepakowy tłoczony na zimno, nierafinowany – ma bardzo dużo cennych składników i najlepszy stosunek kwasów omega i świetnie sprawdza się w wypiekach.

        • Asia pisze:

          Kingo, wydaje mi się, że olej rzepakowy nierafinowany nie za bardzo nadaje się do pieczenia, bo ma zbyt niski punkt dymienia (różne źródła różnie podają, ale wg angielskiej wikipedii jest to tylko 107°C https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point). Lepiej chyba w tym wypadku zastąpić go jednak rafinowanym olejem rzepakowym albo olejem ryżowym (nie wiem jaki by to miało wpływ na smak).

      • Dorka pisze:

        Porównywanie kalorii jest trochę bezcelowe. Są produkty o wyższej kaloryczności, które zawierają więcej składników łatwo przyswajanych przez organizm, które są o niebo lepsze od tych mniej kalorycznych. To tak jakby porównywać masło i margarynę czy jogurt zwykły i jogurt light (nafaszerowany dodatkami, które obniżają kaloryczność, ale bardzo zgubnie wpływają na zdrowie). Olej kokosowy jest zdrowy. Zawiera MCT, które są zupełnie inaczej przyswajane przez organizm niż inne tłuszcze. Są od razu wykorzystywane do produkcji energii a nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.

    • Monika Justyna pisze:

      Tez jestem ciekawa 😉

    • admin admin pisze:

      oczywiście można zastąpić dowolnym olejem:) można go też zastąpić mlekiem kokosowym wtedy będzie jeszcze bardziej „lekko” :)

  2. Majka pisze:

    Brzmi cudownie, aż rwę się do kuchni. Mam tylko problem z migadałami, jestem na nie uczulona :( Czy jest jakiś sensowny zamiennik? pozdrawiam

  3. aga pisze:

    Dzięki. Wszystkie rady bardzo cenne i godne uwagi. Pozdrawiam, Aga

  4. milena pisze:

    Coś pysznego! Zamiast zamiast syropu klonowego dalam stevię z erytrolem i rozgniecionego banana. Niebo w gębie!!

  5. Edyta pisze:

    Świetny przepis. Zrobiłam z mąka gryczana, a teraz zastanawiam sie czy wyjdzie z inna, np. owsiana, orkiszowa?

  6. Edyta pisze:

    Dziękuje! Czy wystarczy wymieszać pół na pół? Pozdrawiam serdecznie :)

  7. Marysia pisze:

    Czy masa ma być lejąca po wymieszkaniu wszystkich składników?

  8. Anita pisze:

    Czy mogę syrop klonowy zastąpić miodem jagodowym?
    Nie mam syropu a jutro chcę zrobić te pyszne fit ciasto :)

  9. Kasiakkkkkk pisze:

    JEST godzina 22:30 a ja zajadam sie tym cudownym ciastem,nie wiem czy dotrwa do jutra 😱😁Przepyszne,dziekuje❤

  10. Donia pisze:

    Super przepis. Uwielbiam truskawki! Właśnie chcę się zabrać za pieczenie tylko mam problemem, bo mam tylko mąkę kukurydzianą, ryżową i żytnią. Nadają się?

  11. monia pisze:

    kurcze a ja nie miałam masy lejącej, co żle zrobiłam

  12. Monia pisze:

    Ciasto robiłam już kilka razy z mąki kokosowej… Rewelacja! :-) Zastanawiam się czy początkowe ubicie piany z białek dałoby puszystość i sprawiło, ze ciasto będzie mniej zbite (choć mi to nie przeszkadza) 😉 pozdrawiam Pani Kingo!

    • admin admin pisze:

      oczywiście nada to puszystości – polecam spróbować :) i oczywiście podzielić się opinią :)

      • Monika pisze:

        Ja już po eksperymencie:-) ubijam pianę z białek i jeszcze dodałam 50ml mleczka kokosowego… Jeszcze pyszniejsze (choć myślałam, ze to niemożliwe ;-)), bardziej kokosowe. Ilości mąki kokosowej nie zmniejszałam (130g). Kinga pozdrawiam :-)

  13. Kingo ciasto genialne …. zrobiłam z orzechów włoskich, bo takie akurat miałam na stanie …. polecam:)

  14. olga pisze:

    Baaardzo dobre!
    Co prawda mi nie wyrosło jak to na zdjęciu, ale i tak jest przesmaczne :)

  15. Asia pisze:

    Mi ciasto zupełnie nie wyszło lejące, tylko zbite :( Robiłam z mąki kokosowej, dałam 130g. Czy następnym razem dać mniej mąki? Czy co to mogło być innego?

    • admin admin pisze:

      za dużo mąki kokosowej i za długo mieszane. Mąka kokosowa jest bardzo chłonna dlatego używa się jej mniej w wypiekach.

      • Asia pisze:

        Czyli 130g mąki kokosowej to za dużo? Powinnam najpierw wszystko razem wymieszać, a dopiero potem stopniowo dodawać mąkę?

        • admin admin pisze:

          najlepiej właśnie tak zrobić jak piszesz – wtedy dosypując mąki kokosowej będziesz widziała strukturę. AAAAAAA wymieszaj mąkę z proszkiem. Może użyjesz jej nieco mniej oko 110-129 g – mąka kokosowa jest bardzo chłonna a ciasto powinno mieć konsystencję lejącą ale nie płynną

  16. eve pisze:

    witam czy mozna zamiast miodu uzyc ksylitolu?

  17. Kasias pisze:

    Czy zamiast jajek lepiej dodać siemienie lniane czy sodę z octem jabłkowym? Zaraz zabieram się za pieczenie ^^

  18. Asia pisze:

    W przepisie jest mąka kokosowa a w składnikach jej brak. Ile ma być mąki
    Kokosowej?

    • admin admin pisze:

      jest :) służy ona do dekoracji : 1 łyżka mąki kokosowej punkt 5. Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać mąką kokosową i udekorować świeżymi truskawkami.

  19. milka pisze:

    W punkcie 1 jest żeby wymieszać mąkę migdałową, czy na pewno o nią chodzi? W składnikach jest wymieniona jako element dekoracyjny

  20. Kinga pisze:

    Pychaaaaaa! <3 dziękuję za takie proste i szybkie przepisy :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel