Bezglutenowe ciasto

Tak! Jestem fanką czekolady! Nie wyobrażam sobie bez niej mojej kuchni. Najbardziej lubię ją solo lub w ciastach. Dlatego dziś przygotowałam coś absolutnie wyjątkowego. Bezglutenowe czekoladowe ciasto migdałowe. Wilgotne w środku, a przy tym lekkie. Są w nim tylko 2 łyżki mąki z migdałów. Może wydać Wam się zaskakujące użycie zamiast masła oleju rzepakowego – jednak on w połączeniu z czekoladą daje spektakularny efekt, a przy tym podkreśla orzechową nutę.
Dekorację pozostawiam Waszej fantazji. Można oprószyć je delikatnie cukrem pudrem i podawać z kleksem śmietany lub obłożyć świeżymi owocami.

Pokochaj olej rzepakowy:
Ze względu na korzystny skład kwasów tłuszczowych i bogactwo witamin E i K , pozytywnie wpływających na organizm, olej rzepakowy powinniśmy często używać w naszej diecie. Nie do przecenienia jest jego wszechstronne wykorzystanie , np. jako dodatek do sałatek, warzyw gotowanych, składnik sosów czy do przygotowywania ciast. Eksperci polecają 2 łyżki oleju rzepakowe dziennie. W takiej ilości zapewni nam pełną dawkę ALA z rodziny omega-3, których nasz organizm sam nie wytwarza, dlatego właśnie musimy dostarczać je regularnie, najlepiej z jedzeniem.

Bezglutenowe ciasto orzechowe



Ilość porcji: 10 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Czas całkowity: 55 minut

Składniki:

  • 200 g czekolady 70%
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 200 g cukru kokosowego
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 ° C. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w misce żaroodpornej ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszając poczekać, aż będzie płynna.
  3. Do czekolady wlać cienkim strumieniem olej rzepakowy, pamiętając aby w tym momencie cały czas mieszać masę za pomocą trzepaczki.
  4. Dodać ¾ cukru i mieszać jeszcze 2 minuty aby się rozpuścił. Zdjąć z ognia.
  5. Oddzielić żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodać szczyptę soli, mielone migdały, wymieszać, a następnie dodać do wystudzonej czekolady. Całość wymieszać.
  6. Białka ubić na sztywną pianę dodając do nich w monecie kiedy piana będzie sztywna po 1 łyżce pozostałego cukru na minutę.
  7. Masę z ubitych białek dodać w 3 turach do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.
  8. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 40 minut. Wyjąć, ostudzić.
  • MOŻLIWOŚCI:
    ♥ mielone migdały można zastąpić mąka z dowolnych orzechów lub mąką orkiszową, pszenną razową czy gryczaną
    ♥ ciasto można wzbogacić o kawę, cynamon lub kardamon. Wtedy należy dodać ją na etapie przygotowania do masy czekoladowej

 







23 Responses

  1. Gosia pisze:

    Brzmi super, niedługo mam urodziny, kocham czekoladę i jestem na diecie bezglutenowej, więc to ciasto to rewelacyjne rozwiązanie jako tort urodzinowy;) Pozdrawiam!;)

  2. Magda pisze:

    Kinga, a zamiast cukru kokosowego lepszy będzie cukier trzcinowy czy ksylitol? I gdzie w ogóle można kupić cukier kokosowy, bo szukałam w kilku sklepach i bez skutku :( pozdrawiam!

    • admin admin pisze:

      Magdo cukier kokosowy można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. W tym przepisie lepiej zastąpić cukrem trzcinowym

  3. Aleksandra pisze:

    witam:-) czy można cukier zastapić miodem. Nie stosuje cukru .. a mam w domu miod akurat :-)

  4. Anitamisma pisze:

    Witam, jezeli chce zastapic cukier miodem to ile go dodac?

    • admin admin pisze:

      około połowę szklanki jednak polecam bardziej syrop klonowy – miód w wysokich temperaturach traci wszystkie swoje właściwości

  5. Lorda pisze:

    Co zrobilam zle. Ciasto strasznie sie kruszy. Nawet kostki nie da sie ukroic. Smak natomiast ok

  6. Ania pisze:

    Witam.
    A czy zamiast oleju rzepakowego, można użyć kokosowego? :)

  7. Fitalicious pisze:

    Przepyszne! Właśnie się piecze na jutro do pracy :) Robię już trzeci raz. Dzięki za przepis!

  8. Fitmum pisze:

    Czy zamiast oleju mogę użyć banana?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel