Zdrowsze gofry bez mąki

Moja najnowsza książka „Fit słodycze” sprawiła, że po prostu jestem szczęśliwa. Zakochałam się w niej bezgranicznie. Uwielbiam każdą stronę, każdy przepis. Jestem pewna, że i wy ją pokochacie. Wiele osób pyta jakie są w niej przepisy? Przygotowałam zupełnie nowe treści których nie znajdziecie nigdy na blogu, to ponad 230 pysznych stron. Stworzyłam zbiór fit receptur dosłownie na cały rok. A dziś? Dziś stworzyłam przepis na zdrowszą wersje gofrów – bez mąki – zastąpił ją zmielony, łuskany słonecznik. Są pyszne i proste. Gofry które można jeść bez wyrzutów sumienia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1111

Zdrowe gofry bez mąki



Ilość porcji: 5 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 5 minut/sztuka
Czas całkowity: 25 minut

Składniki:

  • ¾ szklanki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki wiórek kokoswych
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 1 małe jabłko
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Za pomocą blendera (lub rozdrabniacza albo młynka do kawy) ze słonecznika, wiórek kokosowych zrobić mąkę. Dodać cynamon i sodę. Wszystko wymieszać.
  2. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do niego żółtka, roztopiony olej kokosowy, ekstrakt, sok z cytryny i syrop klonowy.
  3. Połączyć zawartość mokrych składników z suchymi. Wymieszać.
  4. W czystej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać je w trzech turach do ciasta delikatnie je napowietrzając.
  5. Ciasto wykładać do mocno nagrzanej gofrownicy i piec je 5 minut na największej mocy.
  • moje gofry podałam z domowej roboty jogurtem z marcepanem i makiem oraz owocem karamboli i mango.







34 Responses

  1. Agnieszka pisze:

    Zaciekawiona pomysłem przetestowałam przepis. :) Moja rodzina jest fanem gofrów. Jemy je w każdy sobotni poranek. Testowaliśmy różne zdrowsze odmiany gofrów, ale wnioski zazwyczaj były takie, że jak chcesz mniej kalorii to zjedz mniej ale jednak według tradycyjnego i wypróbowanego przepisu. Ten przepis jest jednak rewelacyjny i łamie naszą teorię. Wyszły wyśmienicie a wyczuwalny smak poszczególnych składników dodatkowo wzbogacał ocenę. Po pierwszym gofrze z serkiem homogenizowanym i truskawkami, wszyscy zrezygnowali z dodatków by cieszyć się smakiem samego gofra. Gofry ładnie wyrosły. To co mogłam zmienić w moim wykonaniu to odlać soku powstałego z tarcia jabłka. Jabłka były bardzo soczyste przez co musiałam dużej niż standardowo gofry potrzymać w gofrownicy. Polecam wszystkim i dziękuję za przepis :)

  2. Marta pisze:

    Czy olej kokosowy można zastąpić np. rzepakowym?

  3. Ola pisze:

    Super, zrobiłam wczoraj i wyszły bardzo dobre. Takiego przepisu potrzebowałam ! :)

  4. zdrowe i pyszne pisze:

    Jestem zawsze sceptycznie nastawiona pod kątem smakowym na zdrowe zamienniki, ale staram się przejść na dietę fit toteż spróbowałam tego przepisu. Zdjęcia są mega zachęcające 😊 super smaczne wyszły! !

  5. zaanka pisze:

    Właśnie zrobiłam Ciasto pyszne Chociaż same gofry wyszły mi takie plackowate nie chrupiące jak to widać u Ciebie na zdjęciu czy jak te kupujowane chociażby na wakacjach w Kołobrzgu :) ale pyszne !!!! Podałam z musem malinowym

  6. Aga pisze:

    Witam, studiuję właśnie Pani najnowszą książkę obierając strategię, który przepis pierwszy :) Naszła mnie ochota na mini bezę Pavlowa, ale nie jest tam podana ilość aquafaba. Z jednej puszki po cieciorce? czy z dwóch? Pozdrawiam serdecznie i czekam z niecierpliwością na podpowiedź

    • admin admin pisze:

      z 1 puszki :)

      • Aga pisze:

        aaaaaaa, zrobiłam dwa razy i rozlały się jak krowie placki na łące :) miały być piękne gniazda nadziane mascarpone z czarną porzeczką, ale przełożyłam i też spoko. Ale jednak nie mam satysfakcji – nie wyszło mi gniazdko. Bardzo schłodziłam aquafabę, nawet naczynie, w którym miksowałam. Niby stosowałam się do porad, a tu porażka. Uratuj mnie! Poradź coś jeszcze. Rozlały mi się też ciasteczka owsiane z czekoladą… ale tam chyba zrobiłam gafę, bo zblendowałam płatki owsiane i po zmiksowaniu nie było ich 1/34 szklanki. Czy szklanka dla Ciebie to 250 ml?

        • admin admin pisze:

          Aga bardzo ważne jest aby najpierw ubić mocno aquafabe a potem substancję słodzącą wrzucać bardzo wolno najlepiej łyżka na 2 minuty.

  7. muuooaa pisze:

    super przepis, dzisiaj dopadłam gofrownice wiec na pewno wypróbuje :d
    Pozdrawiam

  8. BasiaK pisze:

    jestem po pierwszej próbie z Pani przepisem.Niestety z braku syropu klonowego użyłam miodu i nie wiem czy to było przyczyną problemów.żeby gofry dobrze odchodziły od gofrownicy musiały być już baaaardzo wypieczone(czuć było lekką spalenizną).jak zmniejzyłam moc to przy próbie otwarcia urządzenia gofr sie rozwarstwił i nie chciał się odkleić.to co wyszło było pyszne i jeszcze raz spróbuję .może da mi Pani wskazówki co do pieczenia.pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      ja piękę gofry na stałej -wysokiej temperaturze. warto czasami do ciasta dodać odrobinę oleju lub gofrownicę posmarować tłuszczem aby nie przywierało

  9. Kasia pisze:

    Czy z tego ciasta na gofry można zrobić placuszki? Nie mam gofrownicy,

  10. Kasia pisze:

    Witam,
    z braku gofrownicy chciałabym zapytać czy można upiec je w piekarniku w foremkach silikonowych, a jeżeli jest taka opcja to jak długo je piec i w jakiej temperaturze?:)
    pozdrawiam:)

    • admin admin pisze:

      Kasiu jeszcze tak nie próbowałam – jeżeli chcesz spróbuj piec je w temperaturze 200 C około 10 – 15 minut

  11. Marika pisze:

    Czy można zastąpić jajka np. zgniecionym bananem, czy ubicie białek jest tu tak istotne, że nie wyjdą bez tej czynności?

  12. Malwina pisze:

    Wygląda bardzo smacznie. Moja siostra unika glutenu czy mogę poczęstować ją tymi goframi? Może ktoś wie czy słonecznik uczula? Chciałam zrobić dla niej gofry bo mam nowego dezala i próbuję teraz różnych przepisów.

  13. Magda pisze:

    Kinga a czym mogłabym zastapic jabłko? Niestety jestem uczona :(

  14. Ada pisze:

    w jakiej ilości mogę zastąpić worka kokosowe mąka kokosowa. ?

  15. Ada pisze:

    super dziękuję. a może ma Pani ciekawe przepisy z wykorzystaniem mąki kokosowe ? niewiele można znaleźć przepisów z niej jest mało popularna u nas.

  16. Iza pisze:

    Zrobiłam,wyszły bardzo dobre.Puszyste o ciekawym smaku. Czy można zamiast słonecznika użyć orzeszków ziemnych bądź mąki arachidowej? Jeśli tak to w jakiej proporcji?

  17. Monika pisze:

    Czym mogę zastąpić wiórki kokosowe i w jakich proporcjach?

  18. Kasik pisze:

    Kurczę wyszły! Są pycha! Naprawdę smaczne. Powinny być jedzone bez niczego :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel