Słodkie babeczki szpinakowe

Co zrobić, aby sięgać po coś pysznego i słodkiego bezkarnie? To nic trudnego. Wystarczy odpowiednio zamienić składniki, aby cieszyć się lekkimi wypiekami. Dziś mamy kilka bohaterów tego przepisu. Na początek wyrywa się SZPINAK, który daje piękny, zielony kolor. Następnie BANAN, który osładza całą tę sytuację. A na koniec coś niezwykle wartościowego, co ich może połączyć OLEJ RZEPAKOWY. Jak widać nie bez powodu połączyłam ich razem. Każdy z nich ma ukryte odżywcze moce.

Pokochaj olej rzepakowy:
Olej rzepakowy dzięki zawartych w nim wielonienasyconym kwasom ALA z rodziny omega-3 (ok. 10% składu) i LA (ok. 20% składu) z rodziny omega-6, a także sterolom roślinnym przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Pewnie zauważyliście ostatnio na etykietach oleju dodatkowe oznakowania: wysoka zawartość omega-3. Tak, tak, właśnie nasz rodzimy olej rzepakowy po oleju lnianym zawiera najwięcej kwasów omega-3. Oznakowanie takie jest możliwe, dzięki pozytywnej opinii Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności. Kwasy omega-3 są deficytowe w diecie typu zachodniego i zaleca się zwiększenie ich spożycia. Te cenne składniki były w nim od ponad 20 lat, ale wreszcie cały kraj o tym usłyszał.

Słodkie babeczki szpinakowe



Ilość porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Czas całkowity: 30 minut

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 170 g szpinaku baby
  • 2 banany
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
  2. W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
  3. Blenderem zmiksować mleko, szpinak i olej. Następnie dodać banany i ekstrakt. Ponownie całość zmiksować na gładką masę.
  4. Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać.
  5. Masę przelać do przygotowanej blachy, wlewając do każdego otworu ciasta do wysokości ¾ formy.
  6. Piec 18-20 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
  • MOŻLIWOŚCI:
    ♥ ciasto można wzbogacić o rodzynki, żurawinę lub orzechy
    ♥ wersja dla vegan: wystarczy mleko zamienić dowolnym mlekiem roślinnym i dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny







24 Responses

  1. EwaN pisze:

    Czy mogę wykorzystać mąkę pełnoziarnistą orkiszową?

  2. KG pisze:

    Czy mogę zastosować szpinak mrożony? I w jakiej ilości?

  3. Magda pisze:

    Czy można mąkę zbytnią?

  4. Magda pisze:

    Zytnia 😉

  5. słodkie szpinakowe? jeżeli to będzie coś w stylu tortu „leśny mech’ to nie będę się zastanawiać! :)

  6. kaja pisze:

    Czy zamiast mleka można dac jogurt albo kefir? A jesli nie czy z mlekiem innym niż krowim tez będzie dobre?

  7. Kasia pisze:

    Zamiast cukru trzcinowego można użyć cukier kokosowy bądź ksylitol ?

    Pozdrawiam,
    Kasia :)

  8. Anita pisze:

    Fantastyczne ! Przepyszne i zdrowe :) Robiłam już kilka razy jak dla mnie są mega ! ♥

  9. Natalia pisze:

    Hejka mam pytanie co moge zrobic jak nie mam bananów? Mogę robić bez nich?

  10. Alex pisze:

    U mnie nie wyrosly tak jak na foto a ciasto bylo troszke plynne i wyszly ziemno zielone co moglam zrobic nie tak?

  11. Polin pisze:

    można zamiast mąki pełnoziarnistej dodać mąki jaglanej lub grycznej?

  12. bozena pisze:

    Ile taka babeczka może mieć kcal, bo już zajadam jedną, bardzo mi smakuje i ładnie wygląda.

  13. Renata pisze:

    Robiłam babeczki z Twojego przepisu i wyszły super. Dałam mrożony szpinak. Po rozmrożeniu szpinaku odcisnełam wode i było ok.

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel