Domowy jogurt z makiem

Ten jogurt jest cudowny! Wielu z was za pewno pomyślało, że te czarne kropeczki to nasiona chia. Ja zastąpiłam je makiem, który w połączeniu z marcepanem daje cudowny smak. Idealny solo jak i z owocami. Jedyny minus tego jogurtu to to, że trzeba panować nad pochłanianą ilością – jest tak pyszny. Staram się jak najczęściej robić domowy jogurt – wtedy w 100% wiem co jem, a przy tym smakuje wspaniale. Jogurt ten podałam ostatnio z goframi ze słonecznika – przepis TUTAJ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Domowy jogurt z makiem



Ilość porcji: 1L
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: --
Czas całkowity: 12 godzin

Składniki:

  • 1 L mleka pełnotłustego pasteryzowanego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 porcja bakterii jogurtowych*
  • 4 łyżki maku
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • używam fiolki Zakwaski Jogurt VITALAKT do samodzielnego przygotowania Jogurtu Domowego
  • najlepsze mleko do wyrobu własnego jogurt to mleko ekologiczne
  • mleko krowie można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym

 

 

Przygotowanie:

  1. Mleko wraz z syropem, ekstraktem i makiem podgrzać do temperatury 45 º C , tak aby móc zanurzyć w nim palec.
  2. Następnie zdjąć z pieca i dodać bakterie. Całość dokładnie wymieszać i przelać do termosu. Pozostawić na noc.
  3. Rano przelać zawartość do słoika i wstawić do lodówki, aż mleko stężeje i oddzieli serwatkę. Przygotować sitko wyłożone gazą. Delikatnie wyłożyć na nie mleko i poczekać, aż serwatka obcieknie.
  4. Zebrać gęsty gotowy jogurt. Przetrzymywać w lodówce.







11 Responses

  1. Wygląda przepysznie :)
    Nie przepadam za marcepanem, ale jak tylko dotrą do mnie kultury bakterii przygotuję i zmierzę się kolejny raz z marcepanem z jogurtem.
    Pozdrawiam

  2. Ewa pisze:

    Pyszny przepis! Tylko gdzie dostanę ekstrakt migdałowy? Dziękuję za odpowiedź:)

  3. Aneta pisze:

    mam pytanie: jedna porcja bakterii to jedna fiolka?? bardzo mnie korci ten domowy jogurt :)

  4. Weronika pisze:

    Czy ten mak ma być po prostu suchy? Przyznam, że planowałam zrobić taki jogurt z makiem z puszki:P

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel