Zupa z soczewicą i cebulą

Na blogu największą furorę robi rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy. Przygotowałam dla niej konkurencję – pyszną zupę z zieloną soczewicą, pęczakiem i smażoną cebulą. Zupa ta jest niesamowicie aromatyczna, a jej smak intrygujący poprzez imbir i gałkę muszkatołową.  Lekka, zdrowa, idealna dla osób na diecie. Jestem zwolenniczką takich zup podczas odchudzania gdyż są sycące i pobudzają metabolizm. To kolejny prosty przepis w który was zachwyci.

Ilość porcji5 porcji
Czas Przygotowania10 minutCałkowity czas45 minut

 1 L bulionu warzywnego
 2 łyżki kaszy pęczak
 4 cebule
 2 ząbki czosnku
 ¾ szklanki zielonej soczewicy
 ½ łyżeczki mielonego imbiru
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 1 szczypiorek
 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól i pieprz

1

Pęczak wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować około 25 minut aż będzie miękki.

2

W rondlu rozgrzać olej rzepakowy na którym podsmażymy na złoty kolor pokrojoną w talarki cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.

3

Odłożyć 4 łyżki cebuli do dekoracji, a do reszty wlać bulion. Dodać soczewicę, mielony imbir i gałkę muszkatołową. Całość gotować na małym ogniu aż soczewica zmięknie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany pęczak. Całość doprawić solą i pieprzem.

4

Podawać z podsmażoną cebulką oraz szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

Porcji 5

Składniki

 1 L bulionu warzywnego
 2 łyżki kaszy pęczak
 4 cebule
 2 ząbki czosnku
 ¾ szklanki zielonej soczewicy
 ½ łyżeczki mielonego imbiru
 1 szczypta gałki muszkatołowej
 1 szczypiorek
 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
 2 łyżki oleju rzepakowego
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

Pęczak wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować około 25 minut aż będzie miękki.

2

W rondlu rozgrzać olej rzepakowy na którym podsmażymy na złoty kolor pokrojoną w talarki cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.

3

Odłożyć 4 łyżki cebuli do dekoracji, a do reszty wlać bulion. Dodać soczewicę, mielony imbir i gałkę muszkatołową. Całość gotować na małym ogniu aż soczewica zmięknie. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany pęczak. Całość doprawić solą i pieprzem.

4

Podawać z podsmażoną cebulką oraz szczypiorkiem.

Zupa z soczewicą i cebulą

 

(Wyświetlono 3 582 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

11 komentarzy

  1. Jolanta Szyndlarewicz 12 lutego 2017 o 08:43

    Doskonała zupa, gotuję ją dość często. jest szybka, pyszna, syta i aromatyczna:). Dziękuję za przepis:)

    Odpowiedz
    1. admin 13 lutego 2017 o 15:53

      bardzo się cieszę że przypadła Wam do smaku 🙂

      Odpowiedz
  2. iwogg 9 lipca 2016 o 17:16

    Smaczna choć jednak przegrywa konkurencję z zupą z czerwonej soczewicy 🙂 Tamta jest nadal hitem 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 10 lipca 2016 o 16:41

      🙂 rozumiem 🙂 będę próbować dalej z soczewicą 🙂 aby cię zaskoczyć:)

      Odpowiedz
      1. iwogg 16 lipca 2016 o 13:36

        Bardzo chętnie spróbuję innej wersji 🙂

        Odpowiedz
        1. admin 16 lipca 2016 o 16:11

          🙂

          Odpowiedz
  3. asia 15 kwietnia 2016 o 20:18

    Przepis już przekazany dalej. Chwalą! !! ?

    Odpowiedz
    1. admin 15 kwietnia 2016 o 22:42

      bardzo się cieszę i bardzo dziękuję :*

      Odpowiedz
  4. asia 13 kwietnia 2016 o 00:46

    Pychotka! !!

    Odpowiedz
    1. admin 13 kwietnia 2016 o 11:48

      bardzo się cieszę :*

      Odpowiedz
  5. joanna 12 marca 2016 o 15:46

    Właśnie zjedliśmy! baardzo smaczna, polecam 🙂
    Myślę, że nieraz ją jeszcze ugotuję, aczkolwiek
    nie mogę się doczekać jej smaku w wersji niewege 😀

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.