Risotto pomidorowe z krewetkami

Zdrowa kuchnia jest pełna aromatów, koloru i  przede wszystkim smaku. Dla mnie takie jedzenie to prawdziwa moc energii dla ciała. W mojej lodówce znajduje się w przewadze żywność która nigdy nie była zapakowana  w pudełka czyli ogromna ilość warzyw i owoców. Codziennie piję świeżo wyciskane soki. Ciężko pracuję na to co mam „na zewnątrz” i „w wewnątrz” dlatego inwestuję w siebie tylko najlepsze rzeczy. Uwielbiam dobre, pełnowartościowe jedzenie. Dzisiejsze danie to cudowne risotto z pieczonymi pomidorami i krewetkami. Jest doskonałe!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Risotto pomidorowe z krewetkami



Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ---------
Czas całkowity: 20 minut

Składniki:

  • 250 g pomidorków cherry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ L bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ¼ szklanki białego wina
  • szklanka ryżu arborio
  • 200 g krewetek
  • 2 łyżki pokrojonych świeżych liści oregano
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidorki cherry przekroić na pół, ułożyć je na brytfance przekrojoną stroną do dołu, skropić 1 łyżeczką oliwy z oliwek, posolić i skropić miodem. Pomidorki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 20 minut albo do momentu, kiedy zrobią się miękkie.
  2. Na głębokiej patelni, na średnim ogniu rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć ją przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Dodać posiekany czosnek i papryczkę chili, dusić aż zmiękną.
  3. Dodać obrane, oczyszczone krewetki i smażyć 4 minuty. Po tym czasie wyjąć, krewetki i odłożyć do miseczki.
  4. Na patelnię wsypać ryż do risotto. Ryż smażyć przez 2 minuty. Podlać go winem do momentu odparowania, następnie stopniowo bulionem co chwila mieszając.
  5. Dodać podsmażone krewetki, następnie upieczone pomidorki cherry i połowę posiekanego oregano.
  6. Całość doprawić solą i pieprzem. Ugotowany ryż posypujemy resztą oregano i podajemy.







10 Responses

  1. Daria pisze:

    Po prostu mniam! Szybko i smacznie, miód idealnie wpasowuje sie w całość dając słodko ostry smak. Polecam dla wielbicieli krewetek, pycha!:)

  2. Kejt pisze:

    Świetny przepis! Szybkie, pyszne i pięknie wyglada – ja jem oczami :) Napewno będzie gościć na stole cześciej!! Mniam! 😋

  3. MatiMati pisze:

    Wygląda cudowanie :)
    Napewno spróbuję 😀
    Sam prowadze bloga niestety od wczoraj dopiero
    lecz kocham gotować od młodych lat
    i widze że tu się dużo nauczę :)
    Pozdrawiam
    Fan 😀

    • admin admin pisze:

      Mati blogowanie i gotowanie to piękne pasje. U mnie mój blog dał początek wielkiej przygodzie. Poznałam mnóstwo fanatycznych ludzi i robię to co kocham. Życzę Ci takich samych przeżyć :)

  4. MatiMati pisze:

    Wiesz jestem twoim wielkim fanem 😀
    Też marzę o byciu w Masterchef jak mój znajomy teraz, Grzesiu Bien :)
    Raz mnie nawet mijałaś w Zbrosławicach na ciągłej hihi :) poznałem po samochodzie bo cię śledzę na snapie i insta :)
    Obym miał kiedyś okazje cię spotkać na mieście chętnie zdjęcie i autograf na twojej książce wezmę heeh pozdrawiam :)

  5. Rosomak pisze:

    Na liście składników jest łyżka koncentratu pomidorowego, a w opisie przygotowania już nie.
    Intuicyjnie dodałem go w ostatniej fazie zmiękczania ryżu bulionem.
    Całość wyszła fajnie, wprawdzie zabrakło świeżego oregano ale za to delikatnie oprószyłem startym serem Gran Castello…

  6. Kasia W. pisze:

    Dzisiaj bylo to naszym obiadem ! Mąż, który srednio za krewetkami zajadal sie az bylam w szoku ☺ co prawda pokroilam je aby na pierwszy rzut oka nie zauważył ale było pyszne dobrze ze zrobilam wiecej i mamy jeszcze na jutro 😉 Dostałam ostatnio wspaniały prezent od kolezanki ksiażke Dieta ze samkiem. Przepisy wspaniałe koktajl limonkowy i pieczona pomidorowa pycha ! Jutro deser z kokosa i weoda kokosowa 😉

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel