Chlebek – keks pomarańczowy

Po długiej nieobecności tutaj na blogu wracam z nową energią, pomysłami i przepisami. Przyszłe miesiące obfitować będą w ogrom pracy – bardzo lubię ten stan. Moja kuchnia na wiosnę przechodzi odświeżenie, ja przechodzę odmładzanie, a wy zgarniacie wszystkie efekty. Dziś mam dla Was cudowny przepis na wegański chlebek wykonany z mąki pszennej pełnoziarnistej, pachnący pomarańczami. Mało tłuszczu, dużo błonnika, ogrom pyszności.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chlebek - keks pomarańczowy



Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50-60 minut
Czas całkowity: 70 minut

Składniki:

  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • ¼ szklanki soku z pomarańczy
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka rodzynek
  • ½  szklanki dowolnych orzechów

Przygotowanie:

  1.  Formę o wymiarach 20 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 º C.
  2. Przez 5 minut miksować mleko, sok, olej, ekstrakt z wanilii i cukier.
  3. Do innej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i mielonym imbirem. Dodać skórkę z pomarańczy, posiekane orzechy i rodzynki. Wymieszać.
  4. Mieszankę z mąką dodać do mokrych składników – wymieszać do ich połączenia.
  5. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 -60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy. Wyjąc z piekarnika i ostudzić.







8 Responses

  1. przepis na placuszki z cukinii pisze:

    Witam serdecznie
    nie mogę otworzyć przepisu na placuszki z cukinii.
    Jeśli chodzi o przepis na chlebek otwiera się bez problemu.
    może coś da się z tym zrobić.
    pozdrawiam B.Plewko

  2. Hanula pisze:

    Ciacho wyśmienite!!!! mniammmmm…..;-)
    dodałam dodatkowo pol tabliczki gorzkiej czekolady do srodka a polowe rodzynek zastapilam jagodami goji. Pyszotka;-)

  3. Emilia pisze:

    Genialne ciacho :) zmieniłam mleko na zwykłe (z braku kokosowego) i dałam połowę mniej cukru niż w przepisie. Pyszne, od dziś ulubione :)

  4. Eva pisze:

    Witam s jeśli chodzi o olej to może byc kokosowy? I wtedy rozpuszczone? I jakiej proporcji

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel