Batony kokosowe

Każdy zna klasyczną wersję Bounty – to kokosowy baton oblany czekoladą. Dziś przedstawiam Wam moją wersję – zdrowszą i smaczniejszą! Kolejny przepis który nie wymaga pieczenia a przygotowuje się ekspresowo. Moje batony oblałam gorzką czekoladą i posypałam pyłkiem liofilizowanej truskawki – nadaje ona dodatkowy, przyjemny, lekko kwaskowaty smak. Jak zwykle polecam :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Batony kokosowe



Ilość porcji: 8 porcji
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: ----
Czas całkowity: 20 minut

Składniki:

  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • ¼ szklanki roztopionego oleju koksowego
  • ¼ szklanki miodu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 g czekolady 70%
  • 2 truskawki lioflizowane

Przygotowanie:

  1. Wiórki kokosowe, szczyptę soli rozdrobnić za pomocą blendera (około 1 minuty).
  2. Olej koksowy roztopić (lekko przestudzić ), a następnie dodać go wraz z miodem i ekstraktem do zmiksowanych wiórek. Całość ponownie zmiksować przez 3 minuty, aż powstanie jednolita masa.
  3. Masę kokosową przełożyć do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia lub zwinąć w w folię spożywczą formując rulon i włożyć na godzinę do lodówki (lub na 15 minut do zamrażalnika).
  4. Wyjąć z lodówki i pokroić w dowolne kształty. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Gotowe batony polać czekoladą i udekorować pyłkiem truskawkowym powstałym poprzez rozcieranie w moździerzu liofilizowanych truskawek.
  • UWAGA: wersja dla VEGAN – miód zastąpić syropem z agawy lub syropem klonowym

 







41 Responses

  1. A czy można pominąć substancje słodzące? Czy trzeba coś dodać zamiast nich?
    Chodzi o całkowite wyeliminowanie cukru i substancji słodzących – osoba chora na insulinooporność.

    • admin admin pisze:

      polecam erytrol – lub oryginalny syrop z agawy – to dwie substancje polecane diabetykom o niskim IG

      • Niestety osobom z insulionoopornością nie polecane są żadne substancje słodzące. Chodzi o nie prowokowanie dodatkowej i nadmiernej produkcji insuliny słodkim smakiem. Nie jest to schorzenie podobne do cukrzycy, więc niestety IG to nie wszystko. Nie mamy problemy z słodkością i nam jej nie brak, dlatego zastanawiamy się, czy bez substancji słodzących uda się takie domowe batony zrobić i czy wpływa to na konsystencję. :)

  2. Świetny przepis, zdjęcia rewelacyjne!
    Pozdrawiam i zapraszam

  3. dosia pisze:

    Szkoda, że opis („przygotowanie”) jest bardzo nieprecyzyjne, nie wiedziałam do jakiego momentu rozdrabniać wiórki, czy olej mieszać z moiodem na ogniu, czy po prostu wlać równocześnie, jaki ten miód i czy w pkcie 3cim miało być „na godzinę do lodówki, a potem na 15min do zamrażalnika” czy „do lodówki lub do zamrażalnika”…
    No ale… zrobiłam! Na pewno pochwalę się jak mi wyszły :)

    • admin admin pisze:

      Już wszystko poprawię aby było precyzyjnie. Miód zawsze najlepiej dodawać do lekko przestudzonych produktów gdyż zachowuje swoje wartości do temperatury 40 C.

    • Anna pisze:

      Mi rowniez sie rozwarstwiło a miksowalam w zwykłym mikserze😞

      • admin admin pisze:

        Aniu a jak długo miksowałaś? ja polecam zmiksować tylko wiórki a następnie łyżką wmieszać pozostałe składniki.

        • dosia pisze:

          Kinga, wyszły przepysznie, jesteś wielka! Swoją drogą, myślałam że owoce lioflizowane to tylko dla szlachty, a tu okazuje się, że są ogólnodostępne, super! To już któryś przepis, który robię razem z Tobą, dzięki Tobie zaczynam kochać kuchnię :)

  4. Dagmara pisze:

    Ile mają kalorii bo mam dietę a smacznie wyglądają

  5. Ania pisze:

    Czy olej kokosowy ma być nierafinowany czy rafinowany???

  6. Wiola pisze:

    Robiłam w thermomixie i sie zrobiły 2 fazy- płynna i stała;( rozwarstwiło sie .. Zupa i zbity kokos :(

    • admin admin pisze:

      Wiola a jak długo miksowałaś? Thermomix bardzo rozdrabnia tzn jest mocnym urządzeniem więc należy osobno zmiksować wiórki, przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki które należy wymieszać łyżką.

      • Wiola pisze:

        Jak miksowałem same wiórki to sie rozwarstwily. Hmm moze z minutę na najszybszych obrotach?
        Chyba trzeba miksować jeszcze krócej albo minutę ale na średnich.

        Potem po domieszaniu całości te 2 fazy włożyłam do lodówki i jak olej zastygal próbowałam połączyć z faza stała.

        Było bardzo czuć tłuszcz ale były pyszne

  7. Karolina pisze:

    Czy można czymś innym zastąpić olej kokosowy?

  8. aquarius pisze:

    Witam! jak myślisz, czy do tego przepisu mozna użyć wiórków użytych do produkcji mleka kokosowego, takiego domowego? na pewno wiesz, ale dla pewności napiszę, że takie wiórki moczy się w wodzie całą noc, a potem miksuje w blenderze i filtruje na bardzo gęstym sitku lub gazie, więc zostaje ta „sucha” frakcja z wiórków. szukam dla niej zastosowania:) Pozdrawiam, świetny blog:)

  9. Nik pisze:

    Droga Kingo
    Czy przez ekstrakt waniliowy mam rozumiec wlasnej roboty esencje waniliowa tj laska wanilii zatopiona w wodce przez 6 tyg.?

  10. Nik pisze:

    Super, dzieki:)
    Lata temu, gdy bylam jeszcze nastolatka uwielbilm smak baunty. Po latach raz na jakis czas, dluzszy czas chcialam powrocic do tego smaku. Niestety, albo to w mlodosci wszystko lepiej smakuje albo smak sie niestety niepowrotnie zmienil:) Raczej obstawiam to drugie. Z utesknieniem i nadzieja czekam na smak Twoich batonikow:))
    Pozdrawiam:)

    P.s.
    Wlasnie piecze mi sie cieciorka:)

  11. Paulina L pisze:

    Twój przepis na te batony po prostu mega. Wcinaly dzieciaki chociaż nie lubią kokosu. Nawet mąż się dołączył chociaż on nie z tych fit :) Polecam ten przepis :) będę korzystać z Twoich przepisów częściej :* pozdrawiam serdecznie

  12. Natalia pisze:

    Wyszly przepyszne. Zdrowsza i smaczniejsza wersja Bounty. Maz zavhwycony,dzieki za przepis :)

  13. Adam pisze:

    Uwielbiam kokos tak więc ciastka dzisiaj je zrobię .
    Zamiast zwykłego miodu, dodam miod pomarańczowy , nie mam truskawek więc zamiast nich użyje żurawiny. Zdjęcia dam na instagram

  14. Asia pisze:

    Uwielbiam klasyczne bounty, więc jak trafiłam na ten przepis to wzięłam się od razu do roboty 😃 Moje batoniki właśnie chłodzą się w lodówce. Jestem pewna, że zastąpią mi kupną wersję☺️ Ach i ten aromat kokosa 👍🏻

  15. Karolajna pisze:

    Przepis super, prosty do zrobienia a przede wszystkim pyszny :)
    Właśnie zakupiłam książkę Fit słodkości i nie wiem od czego zacząć tyle wspaniałych przepisów. Uwielbiam 😀

  16. Iwona pisze:

    Proszę mi powiedzieć czy zamiast wiórek kokosowych mogę użyć mąki kokosowej?

  17. Magducha pisze:

    2 raz je robiłam (tym razem z miksem musu kokosowego i oleju kokosowego nierafinowanego, zamiast samego oleju) i 2 raz jestem zachwycona. One są 10 x lepsze niż przesłodzone bounty! To jest niebo w gębie po prostu. Coś czuję, że jednak w tygodniu będę robić 2 rodzaje batonów (zamiast jednego rodzaju na cały tydzień), tylko po to, żeby mieć raz w tygodniu porcję tego cuda :)
    I poeksperymentuję z dodatkami, a co 😛

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel