Najzdrowsza pizza świata

Dziś wypada światowy dzień pizzy! Musimy to uczcić! Polecam Wam najzdrowszą pizzę świata. Jej sekret tkwi w spodzie który wykonałam z samych nasion i kiełków. Jest chrupiący i ma orzechowy smak. Oczywiście to co znajdzie się na niej to wasza pełna dowolność. Ja użyłam twarogu który wzbogaciłam o słodką wędzoną paprykę. Szybkość wykonania tego przepisu jest zaskakująca. Mieszamy tylko wszystkie składniki, wkładamy do piekarnika i pyszny spód gotowy! To się nazywa domowy  „fast food” w pysznym wydaniu. Kto świętuje?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inspiracją do wykonania tego przepisu był blog nyoutritious 

Najzdrowsza pizza świata



Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Czas całkowity: 50 minut

Składniki:

  • ¾ szklanki wody
  • ¼ szklanki nasion chia
  • 2 łyżki nasion dyni
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka babki płesznik lub siemienia lnianego
  • 3 łyżki kiełków gryki lub namoczonej przez 30 minut w wodzie kaszy gryczanej niepalonej
  • ½ łyżeczki soli różowej himalajskiej
  • sos pomidorowy
  • 100 g białego chudego twarogu
  • garść szpinaku
  • słodka, wędzona papryka

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia i babkę płesznik zalać wodą i odstawić na bok.
  2. Posiekać pestki dyni i nasiona słonecznika. Wraz z kiełkami gryki dodać do miski z chia.
  3. Doprawić całość solą i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koło grubości 1 cm.
  4.  Spód włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec 30 minut. Po tym czasie wyjąc go i rozsmarować na górze sos pomidorowy.
  5. Pizzę oprószyć serem, słodką wędzoną papryką i szpinakiem. Ponownie włożyć całość do piekarnika na 10 – 15 minut.
  6. Podawać skropione oliwą i oprószone świeżo zmielona sola i pieprzem.

UWAGA!

Zamiast kiełków gryki można również użyć mąki gryczanej lub owsianej, orkiszowej, pszennej razowej.

 







15 Responses

  1. Andrzej pisze:

    Ostatnio natknąłem się też na przepis, w którym podstawę ciasta stanowił twaróg. Twoja propozycja jest równie ciekawa, na pewno wypróbuję :)

  2. Aleksandra pisze:

    Jaka jest orientacyjna kaloryczność jednej porcji?

  3. Agniszka pisze:

    Pizza jest wspaniała! Bardzo dziękuję za ten przepis, żadna zdrowa pizza nie smakuje tak Twoja :)

  4. Lidia pisze:

    Polecam! Pizza wyszla super tylko ciasto troche sie rozwalalo, nawet po godzinie w piekarniku srodek nadal byl miekki :(

  5. Andzia pisze:

    Bardzo ciekawy przepis. Wczoraj jadłam pyszną pizzę, co prawda zamówiłam ją z Party Pizza i była naprawdę smaczna, co mnie zainspirowało do zrobienia swojej i skorzystam z Twego przepisu :)

  6. Marta pisze:

    Swietny przepis. Nie miałam chia i użyłam nasion lnu. Bardzo szybko i roste i dodatkowe świetny pomysł z twarogiem i wędzona papryka. Dziękuje za wszystkie inspiracje :)

  7. Renata pisze:

    Kingo, wychodzi na to, że tylko ja do końca nie rozumiem tego przepisu :( Mam 2 pytania…1. jak długo moczysz chia z babka płesznik? 2. Nie odlewasz wody z namoczonych nasion chia? Pozdrowionka!!!

  8. renata pisze:

    Dziękuje Ci kochana, jak wypróbuję to dam Ci znać :)

  9. mutka pisze:

    oj taka pizza zdecydowanie jest zdrowa!
    __________________________
    http://stephanloewe.de

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel