Krem z brokułów i szpinaku

To nie jest przepis na kolejną zupę z brokułów, to fantastyczna receptura na wyjątkowy krem pełen witamin.

Przygotowanie proste, dodatki podkręcające jej smak i efekt końcowy cieszący podniebienie i oczy. Moją zupę zagęściłam kaszą jaglaną, dodałam do niej szpinaku i kurkumy. Na sam koniec podsmażona na oleju kokosowym biała rzepa oraz podprażony z solą sezam. Dlaczego ona jest taka dobra? Nie tylko dlatego, że smakuje i dostarcza:

⇒ BROKUŁY:

  • mają silny, pozytywny wpływ na układ detoksykacji naszego organizmu
  • mają właściwości antynowotworowe dzięki zwartości sulforafanu – silnego przeciwutleniacza
  • są skarbnicą potasu, który odpowiedzialny jest za kontrolę ciśnienia krwi, pracy nerek i regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej
  • obniżają cholesterol, zmniejszają reakcje alergiczne i stany zapalne
  •  są bogate w błonnik przez co ułatwiają trawienie

⇒ SZPINAK:

  • przywraca energię, zwiększa witalność i poprawić jakość krwi
  • jest również doskonałym źródłem witaminy K, witaminy A, witaminy C i kwasu foliowego, jak również jest dobrym źródłem manganu, magnezu, żelaza i witaminy B2
  • ostatnie badania wykazały, że szpinak pomaga utrzymać koncentrację, pamięć i jasność umysłu

⇒ KURKUMA:

  • wzmacnia odporność, chroni wątrobę, serce, mózg
  • jest jedną z najzdrowszych przypraw świata
  • ma silne właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne
  • pomocna jest w zaburzeniach trawienia
  • ma działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne

Na zdrowie :)

Krem z brokułów i szpinaku



Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: -----------------
Czas całkowity: 30 minut

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • gałka muszkatołowa
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta płatków chili
  • sól i pieprz
  • 5 cm białej rzodkwi
  • sezam jasny i czarny
  • lubczyk
  • ½ łyżeczki oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

  1.  Drobno pokrojonego brokuła zalać bulionem warzywnym  i gotować 10 minut, aż warzywo zmięknie.
  2. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dwie garście szpinaku oraz kaszę jaglaną.* Gotować całość 5 minut.
  3. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Jeżeli jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody, jeżeli za rzadka więcej kaszy.
  4. Doprawić kurkumą, chili, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
  5. Sezam podprażyć na patelni. Posypać odrobiną soli.
  6. Rzodkiew pokroić w cienkie paski i podsmażyć na ½ łyżeczki oleju kokosowego przez 2 minuty.
  7. Zupę podawać  posypaną przygotowanym sezamem, białą rzodkwią i drobno  posiekanym lubczykiem.
  • UWAGA: jeżeli nie masz ugotowanej kaszy jaglanej możesz dodać nieugotowaną (ziarna sypkie) uprzednio przelane wrzątkiem do gotujących się brokułów.







19 Responses

  1. Ania pisze:

    czy zamiast oleju kokosowego moze byc rzepakowy?

  2. Paula pisze:

    wspaniały krem z bagactwem smaku:)

  3. anna pisze:

    cos cudownego !:)

  4. Iga z Dietmap pisze:

    Zupy krem zawsze i wszędzie!
    W mojej kuchni dzisiaj króluje selerowo-pietruszkowa :) Również zaczęłam wzbogacać je o nasiona, czasem dodaje nerkowce, płatki migdałów czy grzanki paprykowe. Super pyszne i sycące 😉

  5. Kasia pisze:

    Odkąd ujrzałam przepis miałam na tę zupę ochotę i dzisiaj nastąpił ten dzień. Zupa super na pewno nie raz wróci na mój stół :)

  6. Paula pisze:

    Czy zamiast świeżego szpinaku można dać mrożony? Będzie to miało jakieś konsekwencje?

  7. Koozka pisze:

    Jak nakłonić dzieci do zjedzenia zdrowej zupki? Zrobić ją i nazwać zupą z kosmity… wyborna! Wszyscy zachwyceni :)

  8. Ola pisze:

    Już po raz drugi wypróbowałam ten przepis, tym razem na wyjeździe ze znajomymi. Wszyscy byli zachwyceni, a najbardziej ja! Dziękuję bardzo 😊

  9. Anita pisze:

    Witam

    Czy biała rzodkiew jest konieczna, albo czym ją zastąpić :) ?

  10. Alicja pisze:

    Kingo, dziękuję Ci za ten przepis. Dzięki tej zupie moje dzieci przełamały swój wieloletni wstręt do wszelkich zup kremów  Żeby sprawić mi przyjemność dały się namówić do spróbowania, a jak już spróbowały to spałaszowały wszystko  Chętniej zaczęły też próbować kremowych zup w innych smakach, bo jak się okazało kremy mogą być smaczne  Osobiście podzielam zachwyt moich dzieci – zupa jest pyszna, sycąca i bardzo apetycznie wygląda.
    P.S. Przepis na zdrowe batoniki bez pieczenia również podbił serca mojej rodziny!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel