Gulasz ze śliwką

Najlepszy gulasz robił zawsze mój Tata. Jego sekretem była suszona śliwka która nadaje mu wspaniały aromat i niepowtarzalny smak. To danie potrzebuje czasu jednak warte jest każdej minuty. Idealnie sprawdza się w chłodne dni. Ja często robię je nocą, zostawiam ciepłe na kuchence po czym rano znowu duszę na wolnym ogniu. Wtedy na obiad mam prawdziwą ucztę. Kombinuję też z dodatkami czasami trafia tam w zależności od smaku chili, oliwki, orzechy, zielony groszek lub seler. Spróbuj koniecznie, zrób swoją wersję ale pamiętaj o śliwce.

Ilość porcji3 porcje
Czas Przygotowania15 minutCałkowity czas2 godziny

 400 g wołowiny (rostbef, antrykot)
 200 g boczku wędzonego
 2 marchewki
 1 cebula żółta
 1 cebula czerwona
 3 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 3 suszone śliwki
 3 łyżki koncentratu pomidorowego
 3 łyżki mąki pszennej
 2 łyżki oleju rzepakowego
 400 ml bulionu wołowego
 1 natka pietruszki
 sól i pieprz

1

W rondlu na rozgrzany olej wrzucić pokrojony w kostkę boczek i smażyć, aż wytopi się tłuszcz. Boczek przełożyć do miseczki pozostawiając w garnku tłuszcz.

2

Wołowinę pokroić w kostkę i obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut,  aż mięso będzie rumiane.

3

Dodać do mięsa pokrojone w kostkę cebule, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili oraz pokrojone w talarki marchewki. Całość smażyć kolejne 3 minuty.

4

Do rondla dodać podsmażony wcześniej boczek, suszone śliwki i całość zalać bulionem. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień i dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego.

5

Gulasz dusić na małym ogniu około 2 godzin, do momentu kiedy wołowina będzie miękka. Podawać obficie posypany pietruszką ze świeżą bagietką lub kaszą. Doprawić solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

Porcji 3

Składniki

 400 g wołowiny (rostbef, antrykot)
 200 g boczku wędzonego
 2 marchewki
 1 cebula żółta
 1 cebula czerwona
 3 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 3 suszone śliwki
 3 łyżki koncentratu pomidorowego
 3 łyżki mąki pszennej
 2 łyżki oleju rzepakowego
 400 ml bulionu wołowego
 1 natka pietruszki
 sól i pieprz

Przygotowanie

1

W rondlu na rozgrzany olej wrzucić pokrojony w kostkę boczek i smażyć, aż wytopi się tłuszcz. Boczek przełożyć do miseczki pozostawiając w garnku tłuszcz.

2

Wołowinę pokroić w kostkę i obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut,  aż mięso będzie rumiane.

3

Dodać do mięsa pokrojone w kostkę cebule, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekane chili oraz pokrojone w talarki marchewki. Całość smażyć kolejne 3 minuty.

4

Do rondla dodać podsmażony wcześniej boczek, suszone śliwki i całość zalać bulionem. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień i dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego.

5

Gulasz dusić na małym ogniu około 2 godzin, do momentu kiedy wołowina będzie miękka. Podawać obficie posypany pietruszką ze świeżą bagietką lub kaszą. Doprawić solą i pieprzem.

Gulasz ze śliwką

 

(Wyświetlono 8 399 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

10 komentarzy

  1. Iwona 29 listopada 2019 o 16:40

    Mam pytanie co do przepisu: jeśli chciałabym zrobić je tak jak Pani, dzień wcześniej, to wieczorem gotuję to 2h, potem zostawiam i rano znowu kilka godzin?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 22 stycznia 2020 o 21:35

      dokładnie

      Odpowiedz
  2. Dominik 3 listopada 2018 o 14:03

    No własnie ile taka porcja ma kalorii?

    Odpowiedz
  3. Klaudia 25 października 2018 o 11:45

    Wydaje się bardzo tłusty.. będzie dobry na redukcje? czy rezerwować na cheata? 😀

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:40

      zmniejsz ilość boczku i spokojnie może być na redukcję 🙂

      Odpowiedz
  4. Agnieszka 2 listopada 2017 o 22:55

    Dobry wieczór Kingo 🙂 mam pytanie jakiego bulionu używasz? albo w jaki sposób robisz?

    Bardzo dziękuję za odpowiedź i gratuluje pasji i energii 🙂
    i najlepszego życzę

    Odpowiedz
    1. admin 3 listopada 2017 o 19:43

      Agnieszko bulion zawsze robię sama
      poniżej link do przepisu na bulion warzywny
      https://kingaparuzel.pl/blog/2017/01/najlepszy-bulion-warzywny/
      w przypadku bulionu wołowego robię tak że szponder zalewam gracą wodą i gotuje ok 10 minut. Następnie odcedzam go, garnek myje wkładam mięso i wszystkie warzywa zalewam filtrowaną wodą i gotuję na małym ogniu.

      Odpowiedz
  5. AniaS 2 lipca 2017 o 16:49

    Wspaniały przepis i przepyszne danie. Jak zwykle, trochę urozmaicone: użyłam dziczyzny zamiast wołowiny i dodałam łyżeczkę kakao które pomidory uwielbiają. Pychota ?

    Odpowiedz
  6. Kuna 23 lutego 2016 o 18:51

    NAJlepszy gulasz jaki jadłam (i jaki ugotowałam :-)! Przekazuję przepis wyszstkim moim gotującym kobietom i każda jest zachwycona! Dziękuję 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 24 lutego 2016 o 00:09

      bardzo się cieszę 🙂 dziękuję :*

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.