Zdrowsza wersja lava cake

Uwielbiam te ciastko. Zdrowsza wersja lava cake – wersja która zawsze się udaje. Miałam ostatnio ochotę na coś ekstremalnie czekoladowego i coś niemożliwie pysznego. Przyznam, że w wielu restauracjach denerwuję się kiedy zamawiając ten deser dostaję czekoladowe ciastko. Po włożeniu łyżeczki ze środka powinna wylewać się najwyższej jakości czekolada a z zewnątrz całość powinna wyglądać jak ciastko. To takie proste – w tym przepisie najważniejszy jest czas. Przygotowując lava cake – zawsze go pilnujcie, a efekt będzie gwarantowany.

W mojej zdrowszej wersji cukier zastąpiłam cukrem z palmy kokosowej. Użyłam też mąki pszennej razowej ale spokojnie można zrobić wersję bezglutenową (poniżej w przepisie podaję). Czuć mocno gorzką czekoladę także jeżeli wolicie słodszy smak zwiększcie ilość cukru lub użyjcie mlecznej czekolady. Zapraszam was na moją zdrowszą wersję!

Lava cake - zdrowsza wersja



Ilość porcji: 2 porcje
Czas przygotowania: 12 minut
Czas pieczenia: 13 minut
Czas całkowity: 25 minut

Składniki:

  • ¼ szklanki cukru z palmy kokosowej
  • 1 duże jajko
  • 1 duże żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki czekolady 70% (120 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki mąki pszennej razowej

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Ramekiny wysmarować tłuszczem (ja wysmarowałam olejem kokosowym – foremki miały pojemność 180 ml)
  2. Cukier z palmy kokosowej, jajko, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól wymieszać. Pozostawić na 10 minut.
  3. Czekoladę pokrojoną w kostkę i olej kokosowy rozpuścić w mikrofali – 2 razy po 30 sekund.
  4. Dodać masę czekoladową do masy z cukrem i jajkami – całość wymieszać aż składniki się połączą.
  5. Do masy dodać 3 łyżki mąki i wymieszać – tak aby nie było widać mąki jednak nie mieszać całości za długo.
  6. Ciasto przelać do przygotowanych foremek i włożyć do piekarnika na 12 minut.
  7. Wyjąć z piekarnika i schłodzić przez 8 minut. Następnie lekko podważyć  brzegi, przyłożyć talerz i energicznym ruchem przełożyć. Posypać cukrem pudrem trzcinowym

MOŻLIWOŚCI:

  •  mąkę pszenną można zastąpić: mąką orkiszową, mąką migdałową, mąką gryczaną
  • cukier z palmy kokosowej można zastąpić: cukrem trzcinowym, syropem klonowym lub miodem wtedy należy ująć 1 łyżkę oleju kokosowego
  • masę czekoladową można wzbogacić o przyprawy takie jak: chili, skórka z pomarańczy, imbir, cynamon czy kardamon

UWAGA:

  • najlepiej podawać z owocami lub lodami waniliowymi







19 Responses

  1. Ania pisze:

    A co jeżeli nie ma mikrofali?

  2. sabka pisze:

    witam, czy może być zwykły cukier?

  3. Diana pisze:

    Kopiując tekst z google translate należy zastosować opcję przeczytaj zanim zastosuje się opcję wklej – np. „To jest tak, cukier kokosowy ma szansę rozwiązaniu” lub „oleju kokosowy rozpuścić w mikrofali – 2 razy po 30 sekunda” i „tak aby nie było widać mąki jednak nie nalewy mieszać całości za długo”.
    I nie ma opcji, żeby na zdjęciu, które Pani zamieściła cukier puder był trzcinowy (jest biały) :)

    • ann pisze:

      dokładnie na to samo zwróciłam uwagę.. jeśli nie chce się pisać tekstu samemu to kopiując z translatora wypada go chociaż poprawić.. bo to troszkę brak szacunku dla czytających…

    • admin admin pisze:

      przepraszam najmocniej, wkleiłam zupełnie inny dokument ponieważ przygotowałam różne przepisy i tłumaczyłam teksty dla zagranicy.
      W natłoku zajęć nie sprawdziłam tekstu dlatego wyszło poplątanie. Pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja za którą najmocniej przepraszam. To nie brak szacunku do czytelnika tylko po prostu zmęczenie i moja nieuwaga. Co do cukru pudru to był on trzcinowy tylko dobrze rozświetlony lampą z góry poza tym podczas obróbki w PS rozświetliłam go bardziej – może stąd ten efekt. Pracuję na lampach ze stałym oświetleniem więc one wręcz wyżerają w jasnych kolorach.
      Proszę o wyrozumienie i jeszcze raz przepraszam :)

  4. Kasia pisze:

    Pani Kingo czy mąka jaglana lub kokosowa będzie dobra do tego przepisu?

  5. Iza-belka pisze:

    Odkąd piekę… A piekę od dawna, nie smakują mi żadne ciasta w najlepszych nawet kwiarniach😛 Dlatego wypróbuję ten i inne przepisy, zwłaszcza ciasteczkowe!!! Pozdrwiam i będę tu szperać … W tych wpisach…

  6. Kasia pisze:

    Zrobiłam wczoraj… wyszło przepyszne! Nawet mi się udało a nie jestem mistrzem słodkich wypiekow! Użyłam mąki jaglana z pelnoziarnistej pół na pół a zamiast ekstraktu z wanilii prawdziwa wanilie. Bardzo dobry przepis nawet dla nie doświadczonych „cukiernikow” ♡

  7. Katarzyna K. pisze:

    Hej kochana :*
    Moge uzyc maki ryzowej bialej, jesli tak to ile?

  8. Daria pisze:

    Mam pytanie, ponieważ dodałam mąkę kokosową ale ciasto bardzo zgęstniało. Chyba coś poszło nie tak😔

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel