Polędwiczki wieprzowe w sosie jabłkowym

21 styczeń. Co roku w tym dniu obchodzony jest Dzień Babci. Ja przywołuję wtedy wspomnienia o osobie, która w dzieciństwie dawała mi opiekę, czułość i ciepło. Babcia Ania rozpieszczała mnie kulinarnie. Była wyjątkowa tak jak jej dania. Zdecydowanie inne, wyróżniające się smakiem i miłością. Do dziś nikt nie umie odtworzyć kartoflanki jaką robiła, a ja wciąż nieustannie szukam i wspominam ten smak. Z okazji takiego wyjątkowego dnia chcę się z Wami podzielić jednym z jej fantastycznych przepisów, który smakuje zawsze tak jak ona go robiła. Dla mnie to połączenie prostych smaków które razem tworzą coś niesamowitego. Zapraszam Was do wypróbowania polędwiczek wieprzowych w sosie jabłkowym – polędwiczek Babci Ani. Spróbujcie, a zrozumiecie jakie to wyjątkowe wspomnienie!
Korzystając z okazji wszystkim Babciom przesyłam życzenia zdrowia i radości. Gotujcie z tą miłością bo to ona daje nam ten niezapomniany smak.

Aaaaaaaaaaa i najważniejsze!

Mam też małą niespodziankę dla Was – jeśli chcecie podziękować w szczególny sposób swoim Babciom za niezapomniane smaki z dzieciństwa  i uczcić Ich święto  – zróbcie im laurkę. Jak? Wystarczy, że wgracie zdjęcie przepisu Waszej babci i dodacie do galerii. Wszystkie przepisy znajdą się na stronie przepisyzszuflady.pl gdzie już jest wiele niesamowitych, tradycyjnych  przepisów.

Zobaczcie poniżej moją :)

Post sponosorowany

Polędwiczki wieprzowe z sosem jabłkowym



Ilość porcji: 2-3
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: ----------
Czas całkowity: 15 minut

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon i pokroić na 2 cm plastry. Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem, a następnie wszystkie obtoczyć z każdej strony w łyżce mąki. Ważne aby mięso miało temperaturę pokojową.
  2. Rozgrzać dno patelni wlać olej Kujawski i smażyć na nim polędwiczki z każdej strony po 2-3 minuty.
  3. Odłożyć na talerz i przykryć folią aluminiową.
  4. Na patelni na której smażyło się mięso dodać pozostałą łyżkę mąki i smażyć, aż nabierze złotego koloru cały czas mieszając.
  5. Do mąki dodać  sok jabłkowy i bulion cały czas  mieszać. Zredukować sos tzn gotować na średnim ogniu aż odparuję część płynu, a sos zgęstnieje i będzie kremowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Na sam koniec dodać mięso wraz z wszystkimi sokami które są na talerzu i całość podgrzać około 2-3 minuty.

UWAGA: na zdjęciu polędwiczki podane są z pieczonymi ziemniaczkami. Ziemniaki pokroiłam w kostkę i podgotowałam w osolonej wodzie, odcedziłam i skropiłam olejem Kujawskim. Przełożyłam na blaszkę i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 º C z funkcją grzania góra-dół do momentu kiedy zrobiły się złote.







3 Responses

  1. Jacek pisze:

    Witam. Dzisiaj właśnie postanowiłem zrobić polędwiczki Pani Babci :) , miałem sok z jabłek który samemu zrobiło się w sezonie więc szybkie zakupy, do piwnicy po sok i do dzieła! :) Wyszły na prawdę super, ciekawy smak sos – „wylizany” :) :) :) . Do tego zamiast ziemniaczków dodałem grzanki z pieczywa , surówka z kapusty lodowej z kukurydza, papryka, cebulka z odrobina jogurtu naturalnego:)
    Dziękuję za kolejny świetny przepis.

    Pozdrawiam :)

    • admin admin pisze:

      Panie Jacku bardzo dziękuję za komentarz. Nawet nie ma Pan pojęcia jak się cieszę że danie smakowało. Gorąco pozdrawiam :*

  2. Kuna pisze:

    Rewelacja :-) Tak jak gulasz – wracam do listy Pani przepisów i szukam czegoś na jutr :-) pozdrawiam serdecznie

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel