Najlepsza owsianka karaibska

W zimowe dni owsianka to moje ulubione danie. W mojej książce zdradzam sekret jak przygotować owsiankę idealną. W tym poście zdradzę czym ją wzbogacić aby smakowała niezwykle – egzotycznie. Nazwałam ją karaibską ponieważ zapachem przypomina mi moje ostatnie wakacje. Pełna smaku kokosa i limonki. Karmelizowane banany w zdecydowanie zdrowszej wersji są genialnym dodatkiem. Zresztą zobaczcie te zdjęcia, aż chce się ją mieć w ustach.

Mam też dla Was informację już wkrótce tj. od 25 stycznia moja reedycja książki „Nie…zwykła kuchnia więcej smaków” dostępna będzie w sklepach Biedronka za 27,99 zł. Opłaca się nie tylko dla ceny ale dla przepisów których na blogu nie znajdziecie, a jest ich tam ponad 100 zupełnie nowych i zdrowych.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Owsianka karaibska - smak raju



Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: -------
Czas całkowity: 15 minut

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion Chia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • garść migdałów
  • garść pistacji
  • garść rodzynek
  • 1 limonka
  • 2 banany
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka cukru z palmy kokosowej

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalać mlekiem koksowym. Dodać szczyptę soli, syrop klonowy i nasiona Chia. Całość wymieszać i zagotować. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i co jakiś czas mieszając gotować 15 minut. (jak owsianka zrobi się za gęsta można dodać wody lub mleka)
  2. Na patelni rozgrzać olej koksowy i dodać do niego cukier z palmy kokosowej. Następnie dodać pokrojone w talarki  banany i smażyć je po 1 minucie z każdej strony.
  3. Posiekać migdały i pistacje. Do owsianki skórkę oraz sok z ½ limonki – wymieszać.
  4. Na talerze wykładać owsiankę, udekorować  posiekanymi migdałami, pistacjami, rodzynkami oraz karmelizowanymi bananami.







10 Responses

  1. Iwona C. pisze:

    Kingo toż to cudo śniadaniowe !!, ja też kocham owsianki, teraz kiedy na zewnątrz minusowe temperatury jem śniadania tylko na ciepło. Takiej jeszcze nie było w mojej kuchni zatem zagości na jutrzejszym :). Kochana jakie jeszcze „przekręty” owsiankowe stosujesz? Pochwal się proszę. Oby duuużo więcej takich przepisów. Dziękuje i życzę udanego weekendu :).

  2. Kornelia pisze:

    Jest obłędnie pyszna

  3. nicole pisze:

    nie wiedzialam ze owsianka moze byc taka pyszna. dziekuje za rewelacyjny przepis :)

  4. Anita pisze:

    Mam pytanie odnośnie mleka kokosowego czy chodzi o takie np alpro czy o takie mleko z puszki? Zawsze mam z tym problem :/ Btw rewelacyjna strona zawsze zaglądam gdy jakiś nowy post się pojawia kilka przepisów wypróbowanych i zawsze danie pierwsza klasa :) piękne zdjęcia zawsze zachęcają do wykonania potrawy. Pozdrawiam serdecznie

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel