Chipsy ze słodkich ziemniaków

Podczas przygotowania fit tarty ze szpinakiem pozostały mi cienkie plastry batatów. U mnie w kuchni nic się nie marnuje. Bataty to bulwy pełne zdrowych węglowodanów, witamin i błonnika. Są szybko trawione przez nasz organizm. Ich słodki smak sprawia, że z powodzeniem możemy wykorzystać je w wypiekach zastępując nimi masło. Dzisiejszy przepis jest zdrowym zamiennikiem klasycznych chipsów dostępnych na półkach. Warto poświęcić 5 minut na jego przygotowanie.   Mam nadzieję, że ta przekąska zdobędzie wasze serca tak samo jak kuleczki pieczonej cieciorki.

Ilość porcji2 porcje
Czas Przygotowania5 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas20 minut

 1 batat - słodki ziemniak
 1 łyżeczka oliwy z oliwek
 sól różowa himalajska
 opcjonalnie pieprz cayenne, chili, tymianek

1

Piekarnik nastawić do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra -dół.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Batata pokroić na cienkie 2 mm plastry za pomocą noża, krajalnicy lub mandoliny. Przełożyć do miski i całość skropić oliwą. Wymieszać.

3

Plastry słodkich ziemniaków rozłożyć równo na przygotowanej blaszce i piec 15 - 20 minut (należy być czujnym aby się nie przypaliły).

4

Wyjąć i posypać świeżo zmieloną solą himalajską.

Uwaga!
5

Aby chipsy miały słodko pikantny smak należy je po upieczeniu posypać szczyptą pieprzu cayenne lub chili

Wartości odżywcze

Porcji 2

Składniki

 1 batat - słodki ziemniak
 1 łyżeczka oliwy z oliwek
 sól różowa himalajska
 opcjonalnie pieprz cayenne, chili, tymianek

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra -dół.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Batata pokroić na cienkie 2 mm plastry za pomocą noża, krajalnicy lub mandoliny. Przełożyć do miski i całość skropić oliwą. Wymieszać.

3

Plastry słodkich ziemniaków rozłożyć równo na przygotowanej blaszce i piec 15 - 20 minut (należy być czujnym aby się nie przypaliły).

4

Wyjąć i posypać świeżo zmieloną solą himalajską.

Uwaga!
5

Aby chipsy miały słodko pikantny smak należy je po upieczeniu posypać szczyptą pieprzu cayenne lub chili

Chipsy ze słodkich ziemniaków

 

(Wyświetlono 8 226 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

12 komentarzy

  1. Paulina 8 czerwca 2019 o 22:29

    Przepyszne, proste, idealne na wieczorną przekąskę. Polecam z każdymi przyprawami!

    Odpowiedz
  2. Dorota 13 marca 2018 o 06:56

    Zrobiłam dokładnie tak ja mówi przepis i czipsy się w połowie spaliły a reszta była wilgotną…koleżanka dokładnie miała tak samo ? zastanawiam się czy to zależy temperatury ze u mnie te 200 stopni to za dużo? ??

    Odpowiedz
    1. admin 14 marca 2018 o 16:19

      może to być wina piekarnika lub chipsy za cienko pokrojone 🙂

      Odpowiedz
      1. Dorota 21 marca 2018 o 18:23

        A proszę mi powiedzieć jaką opcje piekarnika ustawiamy ?
        Góra dół czy termoobieg?

        Odpowiedz
        1. Misia 24 marca 2018 o 22:31

          u mnie dokładnie to samo, piekarnik raczej nie jest problemem

          Odpowiedz
        2. admin 29 marca 2018 o 17:25

          góra-dół

          Odpowiedz
  3. PannaAleksandra 8 stycznia 2018 o 17:25

    Super przepis, świetny blog 😉

    Odpowiedz
    1. admin 10 stycznia 2018 o 11:11

      bardzo miło czyta się takie komentarze 🙂 – dziękuję :*

      Odpowiedz
  4. Natka 30 listopada 2017 o 22:00

    Bataty mają być obrane?

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2017 o 23:22

      nie muszą być – można je umyć, pokroić i upiec

      Odpowiedz
  5. Fit Brunetka 15 października 2017 o 17:23

    Super pomysł. Uwielbiam bataty, muszę koniecznie wypróbować ?

    Odpowiedz
    1. admin 16 października 2017 o 23:00

      polecam 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.