Chipsy ze słodkich ziemniaków

Podczas przygotowania fit tarty ze szpinakiem pozostały mi cienkie plastry batatów. U mnie w kuchni nic się nie marnuje. Bataty to bulwy pełne zdrowych węglowodanów, witamin i błonnika. Są szybko trawione przez nasz organizm. Ich słodki smak sprawia, że z powodzeniem możemy wykorzystać je w wypiekach zastępując nimi masło. Dzisiejszy przepis jest zdrowym zamiennikiem klasycznych chipsów dostępnych na półkach. Warto poświęcić 5 minut na jego przygotowanie.   Mam nadzieję, że ta przekąska zdobędzie wasze serca tak samo jak kuleczki pieczonej cieciorki.

Chipsy ze słodkich ziemniaków



Ilość porcji: 1-2 porcji
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Czas całkowity: 20 minut

Składniki:

  • 1 batat – słodki ziemniak
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól różowa himalajska
  • opcjonalnie pieprz cayenne, chili, tymianek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra -dół.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Batata pokroić na cienkie 2 mm plastry za pomocą noża, krajalnicy lub mandoliny. Przełożyć do miski i całość skropić oliwą. Wymieszać.
  3. Plastry słodkich ziemniaków rozłożyć równo na przygotowanej blaszce i piec 15 – 20 minut (należy być czujnym aby się nie przypaliły).
  4. Wyjąć i posypać świeżo zmieloną solą himalajską.

UWAGA! aby chipsy miały słodko pikantny smak należy je po upieczeniu posypać szczyptą pieprzu cayenne lub chili







Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel