Fit tarty z jogurtowym musem czekoladowym z cynamonem

Dziś kolejna inspiracja na lekkie Święta. W moim domu przygotowuję już dla Was mnóstwo przepisów które w grudniu będą pojawiać się na blogu. Fit tarty powstały z bakalii, a mus jogurtowy można podawać solo w kieliszkach lub wypełniać nim przygotowane spody. Deser ten powstaje bez pieczenia w zawrotnie szybkim tempie. Pachnie cynamonem, skórką z pomarańczy i czekoladą. Spokojnie możecie przygotować ten deser dwa dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Mała, lekka rzecz a cieszy i smakuje. Polecam na Święta.

Fit tarty z jogurtowym musem czekoladowym



Ilość porcji: 2-3 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: ----------------
Czas całkowity: 30 minut

Składniki:

Spód tarty:

  • 8 sztuk daktyli
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Składniki na mus:

  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 3 białka
  • 1 łyżka cukru trzcinowego drobnego
  • 1 ½ łyżki jogurtu greckiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu:

  1. Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki koksowe.
  2. Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10 cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.

Przygotowanie musu:

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić.
  2. Białka ubić na sztywno pod koniec dodając 1 łyżkę cukru. Piana ma być błyszcząca.
  3. Do rozpuszczonej czekolady dodać cynamon, jogurt i dobrze wymieszać.
  4. Ubite białka w trzech turach dodawać do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.
  5. Masę przelać do przygotowanych spodów i umieścić na co najmniej 10 minut w lodówce.
  6. Przed podaniem posypać skórką z pomarańczy.







20 Responses

  1. karolina pisze:

    Dobry wieczór :)
    Cudowna tarta! Jestem ciekawa czy użyty tu mus nadawałby się do nadziewania babeczek?

    Pozdrawiam!

  2. Jaki został użyty cukier trzcinowy? Polecasz? :)

  3. kleo67 pisze:

    Witam Pani Kingo!
    Planuję zrobić tartę w formie 28 cm,proszę o informację czy podane składniki będą odpowiednie do takiej foremki,dziękuję i pozdrawiam.

    • admin admin pisze:

      radziłabym zwiększyć ilość o połowę lub jeżeli chciałaby Pani wyższą to zrobić z podwójnej ilości

      • Kasia pisze:

        Jaki czas pieczenia? Przeciez w przepisie nie ma mowy o pieczeniu???

        • admin admin pisze:

          nie pieczemy tej tarty. Tabelka w której umieszczony jest przepis ma z automatu podane czasy. Skoro w tym punkcie nic nie pisze i w przepisie nic nie pisze o czasie pieczenia tzn że nie korzystamy z piekarnika

          • Kasia pisze:

            To czemu kawalek wyzej Pani pisze o wydluzeniu czasu pieczenia :)

          • admin admin pisze:

            aaaaaaaaaaa zakręciłam się :) myślałam że chodzi o inną tartę :) przepraszam :)

  4. Gosia pisze:

    Czym można zastąpić cukier trzcinowy? Może być stewia albo ksylitol? Jeśli tak to ile dodać?

    • admin admin pisze:

      Gosiu możesz zamienić na wskazane przez ciebie produkty. Ww takiej samej proporcji. Możesz też użyć miodu lub syropu klonowego.

      • Gosia pisze:

        Dziękuję bardzo za odpowiedź :-) spróbuję zrobić te cuda w najbliższym czasie 😉

        • admin admin pisze:

          liczę na opinię :)

          • Gosia pisze:

            A jeszcze mam pytanie co do rozmiaru foremek. Jaką mają średnice oraz czy smaruje je Pani czymś przed wyłożeniem spodu?

          • admin admin pisze:

            moje foremki mają średnicy 10 cm i niczym ich nie smaruję :)
            punkt 2 :) Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10 cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.

  5. Anna pisze:

    super pycha tarty 😉 czy daktyle suszone namacza pani przed zmiksowaniem ? czy trzeba je dlużej miksować zeby tarty mocno sie trzymaly? bo moje wyszly troche sypkie …a boje sie je dlugo miksowac zeby nie spalic kolejnego malaksera 😉 dziekuje za odpowiedz 😉

    • admin admin pisze:

      jeżeli daktyle są małe i suche wtedy namaczam je w soku z pomarańczy. sypkie spód może być spowodowany właśnie mało klejącymi daktylami :)

  6. Gosia pisze:

    A czym można zastąpić migdały?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel