Wegańskie ciasteczka gryczane

W moim domu pachnie wyjątkowo, własnie zbiłam ciasteczka. Jak zwykle miałam mało czasu i wielką ochotę na coś pysznego.  Przygotowałam bezglutenowe i ekspresowe, miękkie i karmelowe w smaku wegańskie ciasteczka z mąki gryczanej. Wcale nie potrzebujemy do ich wykonania jajek i masła.

 

 

 

 

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania7 minutCzas pieczenia8 minutCałkowity czas15 minut

 ¾ szklanki cukru z palmy kokosowej
  szklanki oleju rzepakowego
 ¼ szklanki mleka migdałowego
 1 łyżka mąki z tapioki
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 1 ½ szklanki mąki gryczanej
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki soli
 ½ szklanki orzechów macadamia

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Olej, cukier, mleko migdałowe i mąkę z tapioki umieścić w misce i miksować przez 2 minuty.

3

Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać.

4

FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby:
Zastosowany przeze mnie - widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość 0,5 cm i  wykładać na przygotowana blachę
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, (należy obsypać ręce mąka - ułatwi to formowanie) lekko spłaszczyć dłonią i wyłożyć na blachę do pieczenia

5

Ciasteczka piec przez 8 minut.

Zamiana produktów:
6

♥ cukier z palmy kokosowej - cukier trzcinowy, cukier muscovado
♥ olej rzepakowy - oliwa z oliwek, olej kokosowy
♥ mleko migdałowe - inne mleko roślinne lub mleko krowie, sok pomarańczowy
♥ mąka z tapioki - skrobia ziemniaczana
♥ mąki gryczanej - mąka pszenna pełnoziarnista, mąka orkiszowa, mąka migdałowa
♥ orzechy makadamia - dowolne orzechy, nasiona lub pestki

Składniki

 ¾ szklanki cukru z palmy kokosowej
  szklanki oleju rzepakowego
 ¼ szklanki mleka migdałowego
 1 łyżka mąki z tapioki
 1 łyżka ekstraktu waniliowego
 1 ½ szklanki mąki gryczanej
 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 ½ łyżeczki soli
 ½ szklanki orzechów macadamia

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra - dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Olej, cukier, mleko migdałowe i mąkę z tapioki umieścić w misce i miksować przez 2 minuty.

3

Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać.

4

FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby:
Zastosowany przeze mnie - widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość 0,5 cm i  wykładać na przygotowana blachę
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, (należy obsypać ręce mąka - ułatwi to formowanie) lekko spłaszczyć dłonią i wyłożyć na blachę do pieczenia

5

Ciasteczka piec przez 8 minut.

Zamiana produktów:
6

♥ cukier z palmy kokosowej - cukier trzcinowy, cukier muscovado
♥ olej rzepakowy - oliwa z oliwek, olej kokosowy
♥ mleko migdałowe - inne mleko roślinne lub mleko krowie, sok pomarańczowy
♥ mąka z tapioki - skrobia ziemniaczana
♥ mąki gryczanej - mąka pszenna pełnoziarnista, mąka orkiszowa, mąka migdałowa
♥ orzechy makadamia - dowolne orzechy, nasiona lub pestki

Wegańskie ciasteczka gryczane
(Wyświetlono 9 517 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

19 komentarzy

  1. natalia 9 sierpnia 2018 o 12:04

    Kinga, te ciastka wygladaja tak cudownie, ze jedyne o czym marze to lekki spadek temperatury na zewnatrz, zeby mozna bylo uruchomic piekarnik 😀 Dzieki za cala dobra energie!

    Odpowiedz
  2. Ewa 21 marca 2018 o 14:30

    Właśnie je zrobiłam i sa przepyszne. Uwielbiam!
    Zrobiłam olejkiem migdalowym i siekanymi migdałami.

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2018 o 17:24

      bardzo się ciesze i dziękuję za komentarz 🙂

      Odpowiedz
  3. Agata 21 sierpnia 2017 o 13:29

    Ile ciasteczek wychodzi z przepisu?

    Odpowiedz
    1. admin 21 sierpnia 2017 o 18:17

      ok 25 sztuk

      Odpowiedz
  4. Majka 8 stycznia 2017 o 13:47

    Czy ktoś próbował nie użyć cukru w ogóle? Albo znacząco zmniejszyć jego ilość?

    Odpowiedz
  5. katia 10 sierpnia 2016 o 21:41

    Czy można użyć mąki żytniej ?

    Odpowiedz
    1. admin 11 sierpnia 2016 o 13:04

      tak 🙂

      Odpowiedz
      1. katia 25 września 2016 o 20:33

        Ciasteczka wyszły mi dość mokrawe. Proporcje zachowałam. Może powinnam dodać więcej mąki i dłużej przytrzymać w piekarniku?

        Odpowiedz
  6. Gabrysia 28 kwietnia 2016 o 20:01

    Dobry wieczór!
    Chciałabym cukier zastąpić daktylami. Zrobilabym z nich mase. Tylko nie wiem ile mi jej potrzeba. Czy gotowe ciasto jest mocno slodkie? Moj synek nie moze cukru a ciasteczka wygladaja tak smacznie, ze koniecznie chce je zrobic. pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 29 kwietnia 2016 o 20:27

      Gabrysiu proponuje cukier tak jak piszesz zastąpić daktylami jednak uprzednio namoczonymi w ciepłej wodzie. Odcedź je a potem zmiksuj i dodaj do ciasta. Jeśli będzie za lepkie dodaj nieco mąki.

      Odpowiedz
      1. Maria 4 listopada 2016 o 22:12

        Dziewczyny a jak z ich ilością? 1:1 zastąpić cukier, czyli 3/4 szklanki namoczonych daktyli?

        Odpowiedz
        1. admin 7 listopada 2016 o 16:46

          ja dałabym nawet 1/2 szklanki namoczonych daktyli – może konieczne będzie zagęszczenie ciastek dodatkową łyżką mąki kokosowej

          Odpowiedz
  7. anna 24 marca 2016 o 21:37

    W takim razie oczekuje z niecierpliwoscia. Jestes wspaniala.*

    Odpowiedz
  8. anna 22 marca 2016 o 12:32

    Ciasteczka przepyszne. Pieklam dla mojej trzynastomiesięcznej córeczki która uwielbia ciasteczka (nazywam ja ciasteczkowym potworem) a nie może spozywac produktów mlecznych wiec musze uwazac na to co jej daje do jedzenia. Proszę o więcej takich przepisów. PYCHOTKA!!!

    Odpowiedz
    1. admin 23 marca 2016 o 12:18

      Aniu – już wkrótce pojawi się nowa książka która będzie obfitować właśnie w takie słodycze 🙂

      Odpowiedz
  9. Karina 26 listopada 2015 o 10:52

    Razem z moim 3-letnim synkiem robiliśmy je wczoraj, są przepyszne!!! Kolejne przepisy czekają na realizację i już wiem, że znalazłam inspirującego bloga:-) Dziękuję :******

    Odpowiedz
    1. admin 26 listopada 2015 o 12:37

      ale się cieszę:) dziękuję :*

      Odpowiedz
  10. Artur 4 listopada 2015 o 10:15

    Dobry przepis. Ciasteczka zrobione, smaczne. Będą idealne na zbliżające się święta 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.