Wegańskie ciasteczka gryczane

W moim domu pachnie wyjątkowo, własnie zbiłam ciasteczka. Jak zwykle miałam mało czasu i wielką ochotę na coś pysznego.  Przygotowałam bezglutenowe i ekspresowe, miękkie i karmelowe w smaku wegańskie ciasteczka z mąki gryczanej. Wcale nie potrzebujemy do ich wykonania jajek i masła. 

Kto dziś skusi się na takie ciastka?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Czas przygotowania: 7 min
Czas pieczenia: 8 min
Czas całkowity: 15 min

Składniki: – poniżej przepisu podaję możliwości zamiany produktów

¾ szklanki cukru z palmy kokosowej
⅔ szklanki oleju rzepakowego
¼ szklanki mleka migdałowego
1 łyżka mąki z tapioki
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1½ szklanki mąki gryczanej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
½ szklanki orzechów macadamia

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra – dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Olej, cukier, mleko migdałowe i mąkę z tapioki umieścić w misce i miksować przez 2 minuty.

3. Do mieszanki z cukrem dodać mąkę wraz z sodą i solą. Miksować około 1 minuty. Na koniec dodać posiekane orzechy macadamia. Całość wymieszać.

4. FORMOWANIE ciasteczek na 2 sposoby:

  • Zastosowany przeze mnie – widoczny na zdjęciu: Na blat wysypać trochę mąki, wyłożyć na nie ciasto (może się lekko kleić należy je wtedy podsypać mąką) rozwałkować na grubość 0,5 cm i  wykładać na przygotowana blachę
  • Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, (należy obsypać ręce mąka – ułatwi to formowanie) lekko spłaszczyć dłonią i wyłożyć na blachę do pieczenia

5. Ciasteczka piec przez 8 minut.

ZAMIANA PRODUKTÓW

♥ cukier z palmy kokosowej – cukier trzcinowy, cukier muscovado
♥ olej rzepakowy – oliwa z oliwek, olej kokosowy
♥ mleko migdałowe – inne mleko roślinne lub mleko krowie, sok pomarańczowy
♥ mąka z tapioki – skrobia ziemniaczana
♥ mąki gryczanej – mąka pszenna pełnoziarnista, mąka orkiszowa, mąka migdałowa
♥ orzechy makadamia – dowolne orzechy, nasiona lub pestki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)









14 Responses

  1. Artur pisze:

    Dobry przepis. Ciasteczka zrobione, smaczne. Będą idealne na zbliżające się święta :)

  2. Karina pisze:

    Razem z moim 3-letnim synkiem robiliśmy je wczoraj, są przepyszne!!! Kolejne przepisy czekają na realizację i już wiem, że znalazłam inspirującego bloga:-) Dziękuję :******

  3. anna pisze:

    Ciasteczka przepyszne. Pieklam dla mojej trzynastomiesięcznej córeczki która uwielbia ciasteczka (nazywam ja ciasteczkowym potworem) a nie może spozywac produktów mlecznych wiec musze uwazac na to co jej daje do jedzenia. Proszę o więcej takich przepisów. PYCHOTKA!!!

  4. anna pisze:

    W takim razie oczekuje z niecierpliwoscia. Jestes wspaniala.*

  5. Gabrysia pisze:

    Dobry wieczór!
    Chciałabym cukier zastąpić daktylami. Zrobilabym z nich mase. Tylko nie wiem ile mi jej potrzeba. Czy gotowe ciasto jest mocno slodkie? Moj synek nie moze cukru a ciasteczka wygladaja tak smacznie, ze koniecznie chce je zrobic. pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      Gabrysiu proponuje cukier tak jak piszesz zastąpić daktylami jednak uprzednio namoczonymi w ciepłej wodzie. Odcedź je a potem zmiksuj i dodaj do ciasta. Jeśli będzie za lepkie dodaj nieco mąki.

  6. katia pisze:

    Czy można użyć mąki żytniej ?

  7. Majka pisze:

    Czy ktoś próbował nie użyć cukru w ogóle? Albo znacząco zmniejszyć jego ilość?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel