Peperonata – papryka z pomidorami i czosnkiem

Jeżeli zastanawiasz się co zrobić z papryką? Znudziły Ci się leczo, papryki faszerowane. Mam dla  Ciebie genialny przepis na peperonatę. To danie włoskie, takie sycylijskie ratatui przygotowane z papryki, cebuli i pomidorów, doprawione octem i ziołami. Uwielbiam ją jako dodatek do obiadu, na kanapkach, na ciepło i zimno. Można ją zrobić na 2 sposoby każdy jest pyszny

♥ niezwykle aromatyczny – polega na podpieczeniu całych papryk w piekarniku nagrzanym do 200 °C, aż lekko się przypalą (wtedy uwalniają swój słodki  i lekko wędzony smak) następnie należy umieścić je w torebce foliowej na 10 minut i po tym czasie obrać ze skóry – resztę robi się tak jak w przepisie pomijając już piekarnik tylko całość dusić na głębokiej patelni.

♥ niezwykle szybki – polega na pominięciu pieczenia papryki w piekarniku, całe danie można zrobić na patelni.

Ja zrobiłam kombinację tych dwóch sposobów i wyszła moja fenomenalna peperonata. Zresztą zobaczcie przepis.

Aaaaa! Co ważne jest to danie wegetariańskie i bezglutenowe, przechowywać je można w lodówce do tygodnia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)

Peperonata - papryka z pomidorami i czosnkiem



Ilość porcji: 3 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Czas całkowity: 40 minut

Składniki:

  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki czerwone
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • płatki papryczki chili (opcjonalnie – ja lubię ostry smak)

Przygotowanie:

  1. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić pokrojoną w talarki cebulę. Dodać do niej miód i smażyć jeszcze minutę.
  2. Paprykę pokroić w paski (usuwając gniazda nasienne), pomidory sparzyć i obrać ze skóry – pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko te składniki dodać do cebuli i dobrze wymieszać. Doprawić lekko solą i pieprzem, płatkami chili i skropić pozostałą oliwą.
  3. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Piec 25 minut.
  4. Peperonatę wyjąc z piekarnika, polać octem, doprawić solą, pieprzem i gałką, posypać świeżą bazylią. Całość wymieszać. Podawać ciepłe lub zimne.

Możliwości:

  • ocet można zastąpić sokiem z cytryny
  • peperonatę można podawać jako dodatek do makaronu







10 Responses

  1. ewa pisze:

    Zrobiłam. Wiedziałam, że będzie pyszna, ale okazała się obłędna.

  2. Kasia pisze:

    Nigdy nie przypuszczałam, że mi wyjdzie.
    Aromatyczna i w smaku rewelacyjna.
    A taka prosta w wykonaniu.
    Moja przygoda z gotowaniem się zaczęła …
    Dziękuję za inspirację, przepis, książkę.
    Czy nowo wydana książka jest wzbogacona nowymi przepisami?
    Mam pierwszą, i jestem w dylemacie
    Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      bardzo się cieszę że się udało i że smakowało :)

    • admin admin pisze:

      Kasiu druga książka to reedycja zawiera te same przepisy co w starej + 30 top przepisów z bloga
      myślę że pierwsza ci wystarczy :)

      • Kasia pisze:

        Witam serdecznie,
        dziękuję za odpowiedź. W takim razie czekam na następne książki.
        Korzystając z okazji zapytam o warsztaty gotowania? Czy cos takiego prowadzisz?
        Dobrych, Spokojnych Świąt życzę dla Ciebie i Najbliższych.

  3. Joanna pisze:

    Rewelacja!!!!!!!!! Ja nie chce nic mówić, ale to kolejny przepis którym jestem oczarowana….Po prostu przepyszne….gdyby nie to, że jestem na diecie to chyba zjadłabym całą brytfanke:) Nie mniej jednak od kilku dni moja dietka jest mega urozmaicona a ja szczęśliwsza, bo wiem, że kolejnego dnia znowu coś cudownego ugotuje dzięki tym magicznym przepisom:)
    Prosze tylko o małą podpowiedź jaki miód jest najlepszy? Ja dałam lipowy, bo taki miałam, jednakże chciałabym wiedzieć jaki Kiniu Ty dajesz:) I jeszcze raz dziękuje!!!!!!!!!!

    • admin admin pisze:

      Asiu nawet nie masz pojęcia jak się cieszę! Ten przepis zdobył i moje serce :) kochana ja najczęściej używam również miodu lipowego :)

  4. dziemian9998 pisze:

    Dziękuje za umilenie wieczoru tą potrawą 😉 Było smakowicie!

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel