Najlepszy tort urodzinowy Baileys

We wtorek 24 listopada miałam urodziny,  jednak prawdziwe świętowanie odbędzie się dzisiaj. Wiecie co? Zawsze ten dzień traktowałam zwyczajnie, nie był w niczym wyjątkowy dla mnie, nie odróżniał się na tle innych.

Te urodziny były zupełnie inne. Zdałam sobie sprawę jak cudownie mieć koło siebie tylu fantastycznych ludzi, mieć jeden dzień w roku tylko dla siebie i poczuć się w nim wyjątkowo. 

Musiałam uczcić swoje święto czymś specjalnym i zrobiłam tort tylko dla mnie. Uwielbiam czekoladę więc ona wytyczyła kierunek. Chciałam aby był genialny w smaku, aby był moim najlepszym tortem urodzinowym. Użyłam do niego likieru na bazie śmietanki i whisky, z dodatkiem wanilii i kakao który stworzył mój wypiek idealny!

Sam przepis jest prosty, wygląd elegancki, a smak powalający. No cóż! To są moje przepyszne urodziny!

Zapraszam Was również na mój FB gdzie  dziś pojawi się SUPER KONKURS!

Ilość porcji12 porcji
Czas Przygotowania15 minutCzas pieczenia1 godz.Całkowity czas1 godz. 30 minut

Składniki na ciasto:
 150 g masła
 200 g  czekolady 70 %
 ½ szklanki kakao w proszku
 1 ½ szklanki brązowego cukru
 150 ml likieru Baileys
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 50 ml śmietanki 30%
 3 jajka
 1 szklanka mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 ¼ soli
Składniki na polewę:
 200  g gorzkiej czekolady 70%
 ¼ szklanki śmietany 30%
 ½ szklanki Baileys

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem. (ja użyłam formy z płaskim dnem z kominem)

2

Umieścić masło, czekoladę, kakao, brązowy cukier, likier Baileys i śmietankę w rondlu. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż składniki się dobrze połączą.

3

Zdjąć z ognia, przestudzić. Do masy czekoladowej dodać jajka po jednym na minutę.

4

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać. Dodać do masy czekoladowej i ponownie całość wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez 50 - 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy.

5

Przygotować polewę poprzez umieszczenie w rondlu na małym ogniu czekolady, śmietanki i likieru Baileys. Poczekać aż wszystkie składniki się rozpuszczę i dobrze połączą. Zdjąć z ognia i przestudzić. Polać polewą wystudzone ciasto.

6

Udekorowałam tort świeżymy kwiatami, które stanowią tylko i wyłącznie element dekoracyjny.

Wartości odżywcze

Porcji 12

Składniki

Składniki na ciasto:
 150 g masła
 200 g  czekolady 70 %
 ½ szklanki kakao w proszku
 1 ½ szklanki brązowego cukru
 150 ml likieru Baileys
 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 50 ml śmietanki 30%
 3 jajka
 1 szklanka mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 ½ łyżeczki sody
 ¼ soli
Składniki na polewę:
 200  g gorzkiej czekolady 70%
 ¼ szklanki śmietany 30%
 ½ szklanki Baileys

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem. (ja użyłam formy z płaskim dnem z kominem)

2

Umieścić masło, czekoladę, kakao, brązowy cukier, likier Baileys i śmietankę w rondlu. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż składniki się dobrze połączą.

3

Zdjąć z ognia, przestudzić. Do masy czekoladowej dodać jajka po jednym na minutę.

4

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać. Dodać do masy czekoladowej i ponownie całość wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez 50 - 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy.

5

Przygotować polewę poprzez umieszczenie w rondlu na małym ogniu czekolady, śmietanki i likieru Baileys. Poczekać aż wszystkie składniki się rozpuszczę i dobrze połączą. Zdjąć z ognia i przestudzić. Polać polewą wystudzone ciasto.

6

Udekorowałam tort świeżymy kwiatami, które stanowią tylko i wyłącznie element dekoracyjny.

Najlepszy tort urodzinowy Baileys

 

 

(Wyświetlono 7 661 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

34 komentarzy

  1. Magdalena 17 listopada 2018 o 18:28

    Ja mam pytanie byc może banalne. Czy dodając jajka miksujesz masę mikserem czy tylko mieszasz rózgą? Ja wymieszałam rózgą i wyszedł dość mocno zbity. Będę wdzięczna za podpowiedź. ?

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:22

      miksuje mikserem – ps. te ciasto jest takie ciężkie i zbite

      Odpowiedz
  2. Monika 25 sierpnia 2018 o 20:47

    Witam… Mam pytanie jaką mogę dać masę do tego torcika? Czy masa z bitej smietany będzie dobra?

    Odpowiedz
  3. Laura 22 listopada 2017 o 15:44

    Dzień dobry droga Kingo! Mam pytanie czy można użyć innej mąki niż pszenna? Niestety nie mogę jeść nic co zawiera pszenicę a szykuję za niedługo urodzinki i szukam odpowiedniego tortu – takiego którego będę mogła w końcu i ja zjeść 😀
    Pozdrawiam ciepło!!

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2017 o 23:22

      można użyć mąki gryczanej lub migdałowej 🙂

      Odpowiedz
  4. Marta 10 maja 2017 o 11:07

    Droga Kingo mąż zażyczył sobie na urodziny tort z kreme. Chciałam mu zrobić twój tort w wersji lekkiej jak tylko pokazał się twój przepis ale zappwiedział że tort ma być prawidzy a nie żaden odtłuszczony na dziwnej mące ;p i tak trafiłam ne ten przepysznie wygądający tort z baileys i zastanawiam się czy dobrym pomysłem było by przełożenie tego tortu krem z twojego przepisu na tort browni. pozdrawiam gorąco 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 11 maja 2017 o 14:27

      spokojnie możesz pokombinować z kremami i je zamienić.
      Marta a może spróbuj zrobić zdrowy tort 🙂 z nutą baileys wystarczy że do ciasta dodasz likieru 🙂 tzn zamienisz mleko kokosowe w cieście po prostu likierem 🙂 gwarantuje będzie pysznie :)))

      Odpowiedz
      1. Marta 17 maja 2017 o 16:51

        jednak zostałam przy mało fit torcie baileys w połączeniu z kremem tortu na browni, dodałam też borówki i wyszło przepysznie 😀 wszyscy sie zajadali :D, a ten zdoryw lekki tort zrbie na swoje imienicy w lipcu 😀 pozdrawiam i dziękuje za przepisy, a browni z burak tez jest przepyszne 😀

        Odpowiedz
        1. admin 21 maja 2017 o 10:23

          Marta cieszę się że wszystko się udało i smakowało 🙂 kochana polecam zdrowy tort bo naprawdę jest fanastyczny

          Odpowiedz
  5. Julka 5 maja 2017 o 09:12

    Mam pytanie odnośnie tortu cukiniowego z Pani książki fit słodkości: otóż tam potrzebna jest mąka kokosowa, ja jestem akurat poza domem i nigdzie nie moge jej dostać 🙁 przypuszczam, że chodzi o to, by chłonęła wodę z cukinii, czym mogłabym ja w takim razie zastąpić? Bardzo dziekuje za rade 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 7 maja 2017 o 14:47

      można zastąpić mąką owsianą 🙂

      Odpowiedz
  6. LaZaba 13 lutego 2017 o 11:41

    Witam, Tort wyglada i pewnie smakuje przepysznie ale chcialabym zrobic zdrowsza wersji tego cuda 🙂 czy maslo mozna zastapic olejem kokosowym? A make pszenna np. maka kokosowa? no a czym mozna by zastapic smietane?
    Z gory dziekuje za odpowiedz 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 13 lutego 2017 o 15:53

      oczywiście można spróbować zrobić wersję FIT i tak:
      z powodzeniem olej kokosowy zastąpi masło – banany też będą ok w tej roli
      mąka kokosowa jak najbardziej ok ale proszę użyć połowę porcji podanej w przepisie ponieważ mąka koksowa jest bardzo chłonna
      śmietanę z powodzeniem zastąpi mleko kokosowe 🙂

      Odpowiedz
  7. Paulina 25 lipca 2016 o 19:13

    Tort zrobiłam-wyszedł przepyszny!:) ja udekorowałam go dookoła prażonymi płatkami migdałów i wyglądał bardzo elegancko:) Dzięki Kingo za przepis:*

    Odpowiedz
    1. admin 25 lipca 2016 o 22:32

      wspaniale! tak się cieszę kiedy przepisy wychodzą i smakują 🙂 dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  8. Małgosia 10 lipca 2016 o 20:50

    Świetnie:)) Dziękuję!!! Jestem Twoją fanką Kingo:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    Odpowiedz
    1. admin 10 lipca 2016 o 20:56

      ale mi miło – dziękuję bardzo! Gosiu napisz jak Ci się tort udał i czy smakował?

      Odpowiedz
  9. Małgosia 9 lipca 2016 o 12:26

    Mam piekarnik tylko z funkcją termoobiegu:(. Czy mogę go upiec?

    Odpowiedz
    1. admin 10 lipca 2016 o 16:43

      oczywiście! należy temperaturę obniżyć o 10C

      Odpowiedz
  10. chmurka 26 marca 2016 o 13:17

    czy tort jest słodki? wolałabym nie dawać tyle cukru i czy ew. można zamienić cukier na ksylitol?
    wygląda obłędnie, przekopałam pól netu i zdecydowałam się na Twój tort na urodziny męża 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 28 marca 2016 o 16:30

      Moja droga tort nie jest za słodki. Możesz zmienić cukier na ksylitol jednak polecam o wiele bardziej do pieczenia erytrol

      Odpowiedz
      1. chmurka 1 kwietnia 2016 o 15:03

        dzięki za odpowiedź i podpowiedź, skorzystam na pewno! 🙂
        degustować będziemy 13 kwietnia, obym nie sknociła 😛
        pozdrawiam!

        Odpowiedz
        1. admin 2 kwietnia 2016 o 15:54

          koniecznie daj znać czy wszystko się udało i czy smakowało 🙂

          Odpowiedz
          1. chmurka 23 kwietnia 2016 o 09:04

            tort się udał i jest pyszny ^^
            nie za słodki, likier jest fajnie wyczuwalny
            świetny w smaku, bardzo dziękuję za przepis! 🙂

          2. admin 26 kwietnia 2016 o 11:56

            aaaaaaaaaaaa wspaniale! dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

  11. Iza-belka 14 lutego 2016 o 00:21

    Czy robiłaś ten tort w blaszce bez komina, zastanawiam się czy w tradycyjnej nie wyjdzie zakalec… Oraz pytanie, czy składniki pasują do tortownicy 20 cm?

    Odpowiedz
    1. admin 15 lutego 2016 o 12:24

      Tort spokojnie wyjdzie w tortownicy czyli formie bez komina. Sugerowałabym rozmiar 22 cm średnicy chyba że wytniesz wyższe boki z papieru do pieczenia w formie 20 cm i wydłużysz czas pieczenia

      Odpowiedz
  12. kasia 10 lutego 2016 o 18:04

    Przepraszam, że tak post pod postem ale chciałam się jeszcze dowiedzieć czy ta gorzka czekolada jest bardzo wyczuwalna czy zamienić ją pół na pół z mleczną bo u mnie w domu nie za bardzo przepadają za gorzką czekoladą.

    Odpowiedz
    1. admin 10 lutego 2016 o 21:06

      jężeli rodzina nie przepada za gorzką czekoladą to tak jak piszesz należy wymieszać pół na pół z mleczną 🙂

      Odpowiedz
  13. kasia 9 lutego 2016 o 16:03

    Zapomniałam jeszcze spytać czy w przepisie używasz szklanki o pojemności 200ml czy 250ml ? Z góry bardzo dziekuję.

    Odpowiedz
    1. admin 9 lutego 2016 o 16:56

      zawsze używam szklanek o pojemności 250 ml

      Odpowiedz
  14. kasia 9 lutego 2016 o 15:45

    Chciałam zrobić równie śliczną dekorację dla tego tortu ale raczej nie dostane o tej porze roku jadalnych kwiatów. Czy mogłabyś doradzić jak inaczej można udekorować tort ?

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.