Najlepszy tort urodzinowy Baileys

We wtorek 24 listopada miałam urodziny,  jednak prawdziwe świętowanie odbędzie się dzisiaj. Wiecie co? Zawsze ten dzień traktowałam zwyczajnie, nie był w niczym wyjątkowy dla mnie, nie odróżniał się na tle innych.

Te urodziny były zupełnie inne. Zdałam sobie sprawę jak cudownie mieć koło siebie tylu fantastycznych ludzi, mieć jeden dzień w roku tylko dla siebie i poczuć się w nim wyjątkowo. 

Musiałam uczcić swoje święto czymś specjalnym i zrobiłam tort tylko dla mnie. Uwielbiam czekoladę więc ona wytyczyła kierunek. Chciałam aby był genialny w smaku, aby był moim najlepszym tortem urodzinowym. Użyłam do niego likieru na bazie śmietanki i whisky, z dodatkiem wanilii i kakao który stworzył mój wypiek idealny!

Sam przepis jest prosty, wygląd elegancki, a smak powalający. No cóż! To są moje przepyszne urodziny!

Zapraszam Was również na mój FB gdzie  dziś pojawi się SUPER KONKURS!

 

 

Tort czekoladowy z likierem Baileys



Ilość porcji: 12 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 - 60 minut
Czas całkowity: 90 minut

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 150 g masła
  • 200 g  czekolady 70 %
  • ½ szklanki kakao w proszku
  • 1 ½ szklanki brązowego cukru
  • 150 ml likieru Baileys
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • ¼ soli

Składniki na polewę:

  • 200 g gorzkiej czekolady 70%
  • ¼ szklanki śmietany 30%
  • ½ szklanki Baileys

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 ° C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem. (ja użyłam formy z płaskim dnem z kominem)
  2. Umieścić masło, czekoladę, kakao, brązowy cukier, likier Baileys i śmietankę w rondlu. Gotować na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż składniki się dobrze połączą.
  3. Zdjąć z ognia, przestudzić. Do masy czekoladowej dodać jajka po jednym na minutę.
  4. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać. Dodać do masy czekoladowej i ponownie całość wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez 50 – 60 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto jest suchy.
  5. Przygotować polewę poprzez umieszczenie w rondlu na małym ogniu czekolady, śmietanki i likieru Baileys. Poczekać aż wszystkie składniki się rozpuszczę i dobrze połączą. Zdjąć z ognia i przestudzić. Polać polewą wystudzone ciasto.

Udekorowałam tort świeżymy kwiatami, które stanowią tylko i wyłącznie element dekoracyjny.







21 Responses

  1. Iza-belka pisze:

    Super przepis, zrobie😍 Na pewno!

  2. kasia pisze:

    Chciałam zrobić równie śliczną dekorację dla tego tortu ale raczej nie dostane o tej porze roku jadalnych kwiatów. Czy mogłabyś doradzić jak inaczej można udekorować tort ?

  3. kasia pisze:

    Zapomniałam jeszcze spytać czy w przepisie używasz szklanki o pojemności 200ml czy 250ml ? Z góry bardzo dziekuję.

  4. kasia pisze:

    Przepraszam, że tak post pod postem ale chciałam się jeszcze dowiedzieć czy ta gorzka czekolada jest bardzo wyczuwalna czy zamienić ją pół na pół z mleczną bo u mnie w domu nie za bardzo przepadają za gorzką czekoladą.

    • admin admin pisze:

      jężeli rodzina nie przepada za gorzką czekoladą to tak jak piszesz należy wymieszać pół na pół z mleczną :)

  5. Iza-belka pisze:

    Czy robiłaś ten tort w blaszce bez komina, zastanawiam się czy w tradycyjnej nie wyjdzie zakalec… Oraz pytanie, czy składniki pasują do tortownicy 20 cm?

    • admin admin pisze:

      Tort spokojnie wyjdzie w tortownicy czyli formie bez komina. Sugerowałabym rozmiar 22 cm średnicy chyba że wytniesz wyższe boki z papieru do pieczenia w formie 20 cm i wydłużysz czas pieczenia

  6. chmurka pisze:

    czy tort jest słodki? wolałabym nie dawać tyle cukru i czy ew. można zamienić cukier na ksylitol?
    wygląda obłędnie, przekopałam pól netu i zdecydowałam się na Twój tort na urodziny męża :)

  7. Małgosia pisze:

    Mam piekarnik tylko z funkcją termoobiegu:(. Czy mogę go upiec?

  8. Małgosia pisze:

    Świetnie:)) Dziękuję!!! Jestem Twoją fanką Kingo:)))Pozdrawiam serdecznie:))

  9. Paulina pisze:

    Tort zrobiłam-wyszedł przepyszny!:) ja udekorowałam go dookoła prażonymi płatkami migdałów i wyglądał bardzo elegancko:) Dzięki Kingo za przepis:*

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel