Krem z buraków z rozmarynem

Coraz bliżej Święta! Cały czas w głowie słyszę tą piosenkę i cały czas układam moje świąteczne menu. W tym roku ten czas spędzę w gronie mojej cudownej rodziny i chcę aby dla nas wszystkich ten czas był wyjątkowy. Już teraz planuję aranżację stołu, myślę w jakim kolorze ubrać choinkę. Ma być magicznie, wyjątkowo i smacznie. Co roku na stole króluje barszcz z uszkami, w tym roku też zapewne będzie, jednak ja uwielbiam klasykę i nowoczesność. Zdecydowałam, że podam również ostatni hit czyli krem z buraków z rozmarynem i cynamonem. Pyszny, gęsty, rozgrzewający. Pachnie obłędnie i wygląda pięknie. Spróbujcie go jeszcze przed Świętami – będziecie zachwyceni!

Krem z buraków z rozmarynem



Ilość porcji: 4-5 porcji
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia:
Czas całkowity: 50 minut

Składniki:

  • 25 g masła
  • 225 g buraków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka imbiru
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 900 ml bulionu drobiowego
  • 300 g pomidorów krojonych
  • 200 g śmietany 18%
  • małe gałązki rozmarynu

Przygotowanie:

  1. W rondelku roztopić masło i delikatnie podsmażyć na nim przez około 5-6 minut surowe buraki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę, starty imbir i marchew – obraną i posiekaną.
  2. Dodać bulion, przyprawy i gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory, gałązkę rozmarynu i doprawić pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż buraki będą miękkie.
  3. Usunąć rozmaryn, zmiksować całość w blenderze i wymieszać ze 150 g śmietany. Dekorować zupę kleksem śmietany i gałązką rozmarynu.







12 Responses

  1. Jacek pisze:

    Już mi pachnie :) Dzisiaj będzie „testowany” a na wigilie to na sto procent przygotuję i myśle, że smak wszystkich zachwyci :)

  2. Teresa pisze:

    225g buraków – czy jest waga przed obraniem ze skorki czy po??

  3. Doris pisze:

    Kingo,
    „Dodać bulion przyprawy i gotować. Po tym czasie dodać…” – po jakim czasie? :)
    Zagotowałam tylko i dodałam pomidory, mam nadzieję, że będzie ok, ale warto dopisać :) Nie mogę się doczekać degustacji.

  4. Doris pisze:

    Krem wyszedł przepyszny! Dziękuję za ten przepis :)

  5. Malutka pisze:

    Przepyszny, bardzo aromatyczny krem.

  6. Iwona pisze:

    Przepyszny, aromatyczny krem!

  7. Marta pisze:

    Pomidory muszą być świeże czy mogą być z puszki?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel