Szarlotka bez tłuszczu

Jesień to najlepsza pora na gotowanie. Przyroda dostarcza nam największą ilość wyjątkowych produktów: grzyby, śliwki, dynie, orzechy, jabłka. Oh! lista jest smacznie długa. Ostatnio moją kulinarną uwagę przyciągają jabłka. Uwielbiam ich smak i możliwości które dają. Dziś dla Was pyszne i zdrowe ciasto bez dodatku tłuszczu, przygotowane na mące pełnoziarnistej z dużą ilością cynamonu i kardamonu. Zakochałam się w tym przepisie i jestem pewna, że Wy też jeśli tylko spróbujecie. Szybki i prosty przepis na zdrową szarlotkę bez tłuszczu.

 

 

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania10 minutCzas pieczenia35 minutCałkowity czas45 minut

 500 g jabłek (4-5 sztuk)
 2 jajka
  szklanki cukru trzcinowego + 1 łyżka cukru trzcinowego
 1 cytryna
 1 łyżeczka cynamonu
 ½ łyżeczki mielonego kardamonu
 1 szczypta soli
 110 g mąki pełnoziarnistej
 75 ml mleka roślinnego lub chudego mleka krowiego*
 2 łyżeczki proszku do pieczenia**

1

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół.

2

Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut.

3

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

4

Mąkę przesiać wraz z cynamonem,kardamonem i proszkiem do pieczenia.

5

Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać.

6

Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

7

* Mleko można zastąpić sokiem jabłkowym.
*Jeżeli chcecie możecie zamienić proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną ( 1 łyżeczka) wtedy podczas ucierania jajek z cukrem należy dodać 2 łyżki soku z cytryny.

Składniki

 500 g jabłek (4-5 sztuk)
 2 jajka
  szklanki cukru trzcinowego + 1 łyżka cukru trzcinowego
 1 cytryna
 1 łyżeczka cynamonu
 ½ łyżeczki mielonego kardamonu
 1 szczypta soli
 110 g mąki pełnoziarnistej
 75 ml mleka roślinnego lub chudego mleka krowiego*
 2 łyżeczki proszku do pieczenia**

Przygotowanie

1

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół.

2

Jajka, cukier, szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny ucierać mikserem przez 5 minut.

3

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w talarki. Skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały.

4

Mąkę przesiać wraz z cynamonem,kardamonem i proszkiem do pieczenia.

5

Do masy z jajkami dodać mleko i przesiana mąkę. Całość miksować jeszcze minutę. Wyłączyć mikser dodać 3/4 przygotowanych jabłek i delikatnie wymieszać.

6

Ciasto przelać do przygotowanej formy, na wierzch wyłożyć pozostałe jabłka. Piec 35 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek będzie suchy. Wystudzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

7

* Mleko można zastąpić sokiem jabłkowym.
*Jeżeli chcecie możecie zamienić proszek do pieczenia na sodę oczyszczoną ( 1 łyżeczka) wtedy podczas ucierania jajek z cukrem należy dodać 2 łyżki soku z cytryny.

Szarlotka bez tłuszczu
(Wyświetlono 24 919 razy, 4 wyświetleń dzisiaj)

127 komentarzy

  1. Kama 20 maja 2019 o 19:33

    Coś dla mnie bo zaczęłam dietę, ale czasami mam ochotę na coś słodkiego 😉

    Odpowiedz
  2. Magda 7 lutego 2019 o 08:53

    Dzień dobry bardzo 🙂 czy można użyć mąki orkiszowej do tego przepisu?

    Odpowiedz
    1. admin 8 lutego 2019 o 16:01

      tak 🙂

      Odpowiedz
  3. Angelika 18 listopada 2018 o 08:30

    🙂
    a gdybym chciała mąkę bezglutenową??

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:21

      nie ma problemu – też się uda

      Odpowiedz
      1. Heather 1 października 2019 o 14:46

        Witam, mam pytanie czy mleko można zastąpić czymś innym niż sokiem jabłkowym? ?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 25 października 2019 o 15:04

          tak mozna

          Odpowiedz
      2. Hepi 19 kwietnia 2020 o 12:04

        Jaka powinna być temperatura piekarnika?

        Odpowiedz
        1. Kinga Paruzel 29 czerwca 2020 o 14:13

          Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół.

          Odpowiedz
  4. Monika 23 października 2018 o 09:48

    Pyszne ciasto! Lekkie i puszyste (co przy takiej ilości owoców mnie zadziwiło). Użyłam mąki żytniej razowej i wyszło jak mega! Dzięki za przepis ❤️

    Odpowiedz
    1. admin 30 listopada 2018 o 17:42

      dziękuję za wypróbowanie przepisu i komentarz 🙂

      Odpowiedz
  5. Sylwia 20 października 2018 o 15:58

    Właśnie upiekłam z szarą renetą mmmmmmm poprostu boskie. Delikatne, puszyste ciasto,aromatyczne. Polecam wszystkim i dziękuję za ten przepis.

    Odpowiedz
  6. Asia 14 października 2018 o 07:02

    Kolejny raz spróbowałam upiec tą szarlotkę, zamiast jabłek dodałam gruszki,mąkę też zmieniłam bo zabrakło wiec dałam pół na pół gryczaną+pszenną i ubijałam składniki jak na biszkopt.Ciasto mega:)tak delikatne i puszyste że paluszki lizać, dziękuje za ten przepis.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. BARBARA 26 sierpnia 2018 o 18:29

    To ciasto jest genialne :). Dziś robiłam na podwieczorek i to z podwójnej porcji. Porozdawałam po rodzinie i znajomych i jutro robię powtórkę ;). A jeszcze jak pomyślę, że jest zdrowe to już w ogóle. Dziękuję za super przepis 🙂

    Odpowiedz
  8. Beata 20 sierpnia 2018 o 07:39

    Kinia, ciasto robiłam wczoraj i wyszło PRZEPYSZNE 🙂 Nie zostało dosłownie nic, cała Rodzinka zajadała aż miło było popatrzeć 🙂

    Odpowiedz
  9. Oliwia 30 lipca 2018 o 22:39

    Kingo, czy mogłabym użyć innych owoców zamiast jabłek ? Chodzi mi tutaj konkretnie o gruszki. Pozdrawiam cię i cieszę się ze mogę korzystać z takich cudnych i prostych przepisów ☺️

    Odpowiedz
    1. admin 31 lipca 2018 o 10:10

      Oczywiście ze można użyć innych owoców ?

      Odpowiedz
  10. Liv 30 lipca 2018 o 07:58

    Czy mogę użyć mleka 2% i zwykła mąkę nie pełnoziarnista ?

    Odpowiedz
    1. admin 30 lipca 2018 o 15:22

      tak – spokojnie można użyć wymienionych produktów

      Odpowiedz
  11. Kasia 21 lipca 2018 o 22:41

    Dzień dobry, mi podobnie jak innej pani, która palą komentarz, ciasto wyszło na 2cm czyli nie urosło wcale?jabłek nie dałam soczystych. Jabłka na wierzchu ciasta kompletnie wyschły w piekarniku…Czy coś może być nie tak z przepisem? ???

    Odpowiedz
    1. admin 26 lipca 2018 o 12:17

      ważne aby skłądniki miały temperaturę pokojową i aby utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę

      Odpowiedz
  12. Ewka 8 lipca 2018 o 22:04

    Czy mogę użyć ksylitolu ?

    Odpowiedz
    1. admin 16 lipca 2018 o 20:03

      tak

      Odpowiedz
  13. Gosia 8 lipca 2018 o 18:33

    A jakie beda proporcje składników na taka standardową prostokątną blachę?

    Odpowiedz
  14. Ewelina 27 marca 2018 o 10:38

    Ja mam pytanko czy można użyć jabłek pokrojonych w kostkę ze słoika?

    Odpowiedz
    1. admin 29 marca 2018 o 17:36

      tak

      Odpowiedz
  15. Justyna 29 października 2017 o 07:48

    Wspaniale wygląda to ciacho, biorę się za nie dzisiaj 🙂
    Dam znać jak wyszło 🙂
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  16. GOSIA 23 października 2017 o 17:05

    Rewelka!
    Piekłam dłużej (50minut) bo nie wysychało.
    Smak- petarda 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 23 października 2017 o 19:05

      uffff – cieszę się że się udało 🙂 czasami jabłka są zbyt soczyste

      Odpowiedz
  17. Aga 24 września 2017 o 18:29

    A mogę ze zwykłej maki?

    Odpowiedz
    1. admin 24 września 2017 o 22:21

      tak – oczywiście

      Odpowiedz
  18. Oleńka 15 września 2017 o 10:45

    Zrobiłam to ciasto z mąki orkiszowej typ 2000 i zamiast jabłek dodałam gruszki. Wyszło przepyszne! Zabieram się za resztę Pani przepisów, bo podejrzewam, że są równie udane 🙂

    A tak na marginesie pięknie się Pani zmieniła 🙂
    Miłego dnia!

    Odpowiedz
    1. admin 20 września 2017 o 16:09

      ale miły komentarz ? ? bardzo dziękuję za tyle komplementów ?

      Odpowiedz
  19. Magda 4 sierpnia 2017 o 16:11

    Zamiast mąki pełnoziarnistej dałam 1/3 gryczanej, 1/3 ryżowej i 1/3 pełnoziarnistej pszennej, zamiast cukru erytrytol, dodałam trochę za dużo jabłek (5 dużych), a na wierzch siemię lniane zamiast cukru pudru (pomyliło mi się z innym przepisem…). Mimo tych wszystkich „zamiast” ciasto wyszło znakomite!!! Nawet, jak dla mnie, lekko za słodkie, ale w smaku wspaniałe! Wilgotne, jabłkowo-cynamonowe, idealne do kawki i do tego można je jeść bez wyrzutów sumienia, bo w mojej wersji całość ma zaledwie ok. 1100 kcal! Serdecznie dziękuję za fantastyczny przepis!!! Już planuję które kolejne ciasto z Pani przepisów upiekę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  20. basia 20 czerwca 2017 o 17:17

    Cześć! Też mi ślinka pociekła czytając ten przepis i komentarze…. Ponieważ jabłka już są raczej do kitu, to mam pytanie: czy możnaby tak to ciasto z truskawkami zrobić??
    Pozdrawiam:) Piękny blog!!!

    Odpowiedz
    1. admin 24 czerwca 2017 o 11:50

      oczywiście że mozna 🙂

      Odpowiedz
  21. eve 10 maja 2017 o 13:09

    Czy w tym przepisie nie ma jakiegos bledu? Przeciez tego ciasta w stosunku do jablek jest tyle co nic! Tej 1/4 na wierzch nawet nie dawalam bo ciasto juz na blasze wygladalo jak jablka w polewie. Jestem pewna ze wyjdzie zakalec – takie jablka otoczone gestym budyniem.

    Odpowiedz
    1. eve 10 maja 2017 o 14:45

      Cd… Juz sie upieklo i… no, musze przyznac, ze jestem mile zaskoczona. Ilosc ciasta okazala sie wystarczajaca, cale ciasto jest takie jakie uwielbiam, z duza iloscia owocow, a nie jak w przypadku ogromnej wiekszosci ciast ucieranych z owocami, ze tych owocow jest zaledwie dla dopieszczenia. Teraz zaluje ze nie dalam tamtej reszty jablek na wierzch bo byloby ich jeszcze wiecej i ciasto byloby jeszcze bardziej wilgotne. Mam tylko pytanie: Gdybym robila je z dwóch lub trzech porcji, tez wyjdzie? Nie bedzie tak ze wszystkie owoce opadna na dno? Jak dlugo w takim wypadku nalezy je piec? Pozdrawiam.

      Odpowiedz
      1. admin 11 maja 2017 o 14:21

        spokojnie wyjdzie przy większej ilości ciasta.
        Cieszę się że przepis się sprawdził.

        Odpowiedz
    2. admin 11 maja 2017 o 14:24

      W przepisie wszystko jest ok – wiele osób już wykonało ten przepis o czym świadczą komentarze i wszyscy robili go według właśnie takich proporcji.

      Odpowiedz
  22. Joanna 26 marca 2017 o 15:48

    Dziś wypróbowałam ten przepis i cóż mogę napisać chyba tylko tyle że skradł moje ppdniebienie i kubki smakowe:)łatwe, pyszne i zdrowe

    Odpowiedz
    1. admin 26 marca 2017 o 22:34

      super! dziękuję :*

      Odpowiedz
  23. Magda 20 marca 2017 o 19:11

    Witam serdecznie, w składzie 1/3 szklanki- ale czego ? + 1 łyzka cukru trzcinowego.
    Pozdrawiam Magda

    Odpowiedz
    1. admin 21 marca 2017 o 16:04

      cukru trzcinowego

      Odpowiedz
      1. Magda 23 marca 2017 o 14:45

        Dziekuje bardzo za odpowiedz 🙂

        Odpowiedz
  24. Ewa 19 marca 2017 o 23:05

    Wypróbowałam ??? wyszła super !!! Smaczna ? zapisuję ten przepis ? do zeszytu z ulubionymi przepisami ❤ Cieszę się, że odkryłam bloga ? na pewno jeszcze wiele razy zabiorę się do gotowania, pieczenia…, wg Pani przepisów ❤ pozdrawiam

    Odpowiedz
  25. Kuba 2 marca 2017 o 13:41

    Witam 🙂
    a czy jest możliwość udostępnienia wartości odżywczych takiego ciasta?:)

    Odpowiedz
    1. admin 3 marca 2017 o 10:43

      Kuba całe ciasto ma około 1000 kcal jeżeli użyjemy mleka 1,5% lub mleka ryżowego – teraz wszystko zależy na ile kawałków je pokroisz 🙂 Mi wyszło 10 kawałków więc jeden ma 100 kcal

      Odpowiedz
  26. eve 2 lutego 2017 o 15:19

    witam bardzo przypadly mi do gustu Pani przepisiki, wszystko co teraz robie , robie bez cukru bialego i bialej maki chcialam zapytac czy mozna uzyc maki orkiszowej 1050 badz pelnoziarnistej?i ile to by bylo przeliczajac na szklanki?czy musi byc maka przesiewana?moze Pani by mogla nagrac tez przepisy fajnie by bylo:)pozdrawiam i czekam na nowe fit przepisy:)

    Odpowiedz
    1. admin 4 lutego 2017 o 10:48

      Droga Eve – pozwoliłam sobie pisać do Ciebie po imieniu – i Ciebie prosze o to samo 🙂
      Więc można użyć mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej – ważne jest aby je przesiwiewać (na koniec pozostałe na sitku otręby wrzucamy do ciasta) ponieważ ciasto wychodzi wtedy delikatnie i ładnie wyrasta

      Odpowiedz
  27. Fitmum 19 stycznia 2017 o 09:50

    Czy z mieszanek maki owsianej bezglutenowej, maki jaglanej i maki kokosowej wyjdzie? W jakich proporcjach najlepiej dać te mąki? Z góry dziekuje za odp.

    Odpowiedz
  28. Alutka 3 stycznia 2017 o 21:51

    Przepraszam (może to banalne pytanie) ale zaczynam dopiero przygodę ze zdrowymi produktami i w poszukiwaniu mąki na to cudo jedyna jak mi wpadła w ręce to „mąka LUBELLA , pełne ziarno – 3 zboża do wypieku chleba” Czy to o taką mąkę chodzi ????

    Odpowiedz
    1. admin 3 stycznia 2017 o 22:46

      tą mąkę o której piszesz to kompozycja 3 zbóż: pszenicy, żyta i orkiszu – spokojnie na tej mące ciasto się uda 🙂

      Odpowiedz
      1. Alutka 4 stycznia 2017 o 10:28

        ??? super…dziękuję za odpowiedź
        Pozdrawiam

        Odpowiedz
  29. Bede 21 grudnia 2016 o 13:28

    Kingo, upiekłam z mąką gryczaną, wyszło dobre. Jednak tym razem chciałabym wymieszać mąkę gryczaną z inną bg. Jaką polecisz, aby było delikatniejsze w smaku? Posiadam ryżową ziemniaczaną, z amarantusa I taipoki. I ile dać gryczanej i ile tej drugiej? Ponadto mam pytanie o brzoskwinie z syropu. Pewnie będą zbyt wilgotne do ciasta? ☺dziękuję z góry za odp ☺ pozdrawiam.

    Odpowiedz
    1. admin 21 grudnia 2016 o 14:44

      Można użyć brzoskwiń z syropu tylko należy je wcześniej odsączyć. Co do mąki – gryczaną najlepiej wymieszać z inną lekką mąką. Ryżowa, ziemniaczana i z tapioki to mąki skrobiowe i one powodują że wszystko się klei – na nich np.doskonale udaje się kisiel – polecam je do ciasta aby było bardziej wilgotne i zwarte ale to w proporcjach około 2 łyżek. Polecam gryczaną wymieszać z mielonymi migdałami, mąką jaglaną, mąką kokosową – ale tej też dajemy około 3 łyżek

      Odpowiedz
  30. Magda 21 listopada 2016 o 10:55

    Wyciągnęłam ciasto po 35-40 minutach. Niestety nie wyszło. Było mokre i nie wyrosło. Wiesz może dlaczego?;(

    Odpowiedz
    1. admin 21 listopada 2016 o 14:33

      zbyt soczyste jabłka

      Odpowiedz
      1. Edyta 14 stycznia 2017 o 18:42

        mi też wyszło mokre i nie wyrosło, własnie przez soczyste jabłka. Czy w związku z tym i tak można zjeść? czy będzie bolał brzuch 😉

        Odpowiedz
        1. admin 14 stycznia 2017 o 18:54

          można spokojnie zjeść 🙂

          Odpowiedz
  31. Basia 16 listopada 2016 o 17:56

    Uwielbiam takie ciacha: szybkie, łatwe i pyszne ? przepis wydrukowany, do następnego pieczenia ☺

    Smacznego wszystkim ?

    Odpowiedz
    1. admin 16 listopada 2016 o 18:40

      bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
    2. Ala 22 października 2019 o 15:32

      Robię już drugi raz, ciasto jest idealne! Nie zastanawiajcie się dłużej tylko róbcie ?. Nie dość, że proste, dodatkowo mega zdrowe no i przepyszne. Nawet zwolennik tradycyjnych wypieków (białej mąki i cukru) zjadł i prosił o dokładkę, a to największy komplement. Ja użyłam ksylitolu i mąki orkiszowej pelnoziarnistej. Kapitalne połączenie kardamonu z cynamonem, od tej pory moje ulubione! Dziękuję Kinga! ❤️❤️?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 23 października 2019 o 21:21

        to ja dziękuję za komentarz i polecam się na przyszłość :*

        Odpowiedz
  32. Zuzia 11 listopada 2016 o 12:36

    Kingo, mam mąkę pszenną 1850 graham – czy jest to mąka pełnoziarnista?

    Odpowiedz
    1. admin 11 listopada 2016 o 14:45

      tak 🙂

      Odpowiedz
  33. A. 8 października 2016 o 15:08

    Zrobiłam pół na pół z mąką gryczaną, użyłam jabłek antonówek, zaraz ląduje w piekarniku. Mam nadzieję, że się uda! Pachnie pięknie za sprawą cynamonu, a przede wszystkim – kardamonu.

    Odpowiedz
    1. admin 8 października 2016 o 15:31

      tak! ja też uwielbiam kardamon – kochana daj znać jak Ci wyszła 🙂

      Odpowiedz
      1. A. 8 października 2016 o 18:46

        Z początku się wystraszyłam, bo po 35 minutach patyczek był mokry. Piekłam ciasto 15 minut dłużej i wyszło idealnie 🙂 pyszne, słodziutkie, aromatyczne, a do tego ma tak mało kalorii… mój numer 1 wśród zdrowych wypieków! 🙂 Dziękuję za przepis :*

        Odpowiedz
        1. admin 8 października 2016 o 19:08

          wspaniale! dziękuję za te słowa :* tak się cieszę że się udała i że smakuje 🙂 dziękuję za komentarz :*

          Odpowiedz
  34. Natalii 6 października 2016 o 19:23

    Czy można zamiast cukru dodac stevi? Czy są placki na stevi, bo mi to co ja piekę jesli
    cukier zastępuje stevia nie wychodzą. Help chcę aby to bylo jak najmniej kaloryczne

    Odpowiedz
    1. admin 8 października 2016 o 13:35

      Natalio polecam Ci do pieczenia erytrol lepiej zachowuje się w wypiekach 🙂

      Odpowiedz
  35. marlenka02 6 października 2016 o 14:29

    A czy można mąkę wieloziarnistą zastąpić mąką kokosową lub ryżową?

    Odpowiedz
    1. M 6 października 2016 o 15:06

      Też jestem ciekawa 🙂

      Odpowiedz
    2. admin 8 października 2016 o 13:40

      Marlenko można jeżeli używasz mąki zywykłej,migdałowej, gryczanej to dodaj jej 1 szklankę
      ryżowa również jest chłonna i powoduje sypkość dlatego wymieszałbym pół szklanki mąki ryżowej z 2 łyżkami maki ziemniaczanej

      Odpowiedz
  36. Coffee 17 sierpnia 2016 o 12:48

    Nie wiem jakie dokładnie, ale były bardzo dojrzałe ichciałam się ich po prostu pozbyć. Jakie byłyby najlepsze?

    Odpowiedz
    1. admin 17 sierpnia 2016 o 19:11

      szara reneta

      Odpowiedz
  37. Coffee 8 sierpnia 2016 o 08:34

    Pani Kingo zrobiłam już szarlotkę drugi raz i niestety drugi raz zakalec. Stososwałam się do przepisu co do grama.. Nie wiem co jest tego przyczyną..

    Odpowiedz
    1. admin 9 sierpnia 2016 o 10:08

      a jakie jabłka były używane?

      Odpowiedz
  38. Kasia 28 lipca 2016 o 20:10

    Czy moge cukier zastąpić miodem? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 28 lipca 2016 o 22:29

      tak ale dodać go 1/4 szklanki

      Odpowiedz
      1. Kasia 29 lipca 2016 o 11:18

        Dziękuje 🙂 najpyszniejsza szarlotka na świecie!

        Odpowiedz
  39. Marta 25 lipca 2016 o 08:31

    Ja mam pytanie jaki rodzaj jabłek wybierasz do tego ciasta żeby nie były za soczyste, i jakiej średnicy masz brytwanke :). Pozdrawiam :*

    Odpowiedz
    1. admin 25 lipca 2016 o 10:45

      ciasto to piekłam w formie 23 cm – a jabłek używam odmian: szara renety lub – ten już jest bardziej soczysty ale lubię ich smak – Ligol

      Odpowiedz
  40. Gosia 27 czerwca 2016 o 10:34

    Witam serdecznie, czy zamiast mleka można dać jogurt ? Jeśli tak to w jakiej ilości ? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 27 czerwca 2016 o 18:14

      tak można dodać w takich samych proporcjach

      Odpowiedz
  41. Ola 25 maja 2016 o 12:34

    Ciasto wyszło rewelacyjnie !!! Moje znikło chwilę po wyjęciu z piekarnika ? i bez wyrzutów sumienia ?

    Odpowiedz
    1. admin 25 maja 2016 o 14:29

      ale super! dziękuję :*

      Odpowiedz
  42. Andzia 15 maja 2016 o 23:17

    Upiekłam dziś to ciasto, nie dość, że łatwe i zdrowe to jeszcze bardzo smaczne! Nie klei się, jest lekko wilgotne od jabłek i takie aromatyczne – pycha! Dzięki za przepis Kingo – upiekę jeszcze nie jeden raz 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 17 maja 2016 o 14:56

      bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie i komentarz :*

      Odpowiedz
  43. Jolanta Szyndlarewicz 12 maja 2016 o 11:09

    Ta szarlotka jest wspaniała:) …. dziekuję za przepis, który znalazł się w tych naj:)

    Odpowiedz
    1. admin 12 maja 2016 o 20:10

      a ja dziękuję za miłe słowa i za komentarz 🙂

      Odpowiedz
  44. Mamgness 30 kwietnia 2016 o 09:32

    dziękuje za odpowiedź Ja jestem rabarbaholiczka, poprostu uwielbiam ciasta z nim, nie potrafię się oprzeć 🙂 stąd ten pomysł 🙂 jeszcze raz dzięki 🙂

    Odpowiedz
  45. Mamgness 29 kwietnia 2016 o 10:10

    Czy można jabłka zastąpić rabarbarem czy będzie zbyt soczyscie?

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 29 kwietnia 2016 o 20:26

      oczywiście że można zastąpić ale proponuje rabarbar obrać, pokroić w kostkę i posypać cukrem trzcinowym, odstawić na 5-10 minut a następnie odsączony dodać do ciasta. Ps. sama na pewno w sezonie zrobię to ciasto z rabarbarem i dziękuję Ci za tą inspirację :*

      Odpowiedz
  46. Martyna 7 kwietnia 2016 o 11:24

    Czy mozna zastąpić mąkę pełnoziarnista mąka gryczana?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 8 kwietnia 2016 o 00:39

      tak 🙂

      Odpowiedz
  47. San 17 marca 2016 o 14:50

    Kinguś, czy mleko mogę zastąpić np. mleczkiem kokosowym? Niestety mam uczulenie 🙁

    Odpowiedz
    1. admin 18 marca 2016 o 00:26

      tak można 🙂

      Odpowiedz
  48. Ewa 21 lutego 2016 o 11:01

    Właśnie zrobiłam na drugie śniadanie. Wyszła idealna. Dzięki uwielbiam takie przepisy na lekkie słodkości

    Odpowiedz
    1. admin 21 lutego 2016 o 23:32

      już wkrótce pojawi się taka książka 🙂

      Odpowiedz
  49. Natka 23 stycznia 2016 o 10:58

    Właśnie zajadamy z synkiem jeszcze ciepłe – PYYYYCHA 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 25 stycznia 2016 o 09:59

      bardzo się cieszę że smakuje :*

      Odpowiedz
  50. Agnieszka 11 stycznia 2016 o 18:01

    Pytanko: czy to ciasto ma konsystencję lejącą?? Bo mi tak wyszło i nie wiem czy coś pomieszałam:) Dałam mąkę orkiszową i mleko zwykłe.
    PS. przepis na chlebek bananowy genialny, co drugi dzień piekę i znika jakoś;)

    Odpowiedz
    1. admin 11 stycznia 2016 o 22:27

      tak

      Odpowiedz
  51. Agata 6 stycznia 2016 o 00:05

    Kingo – wlasnie zrobilam Twoje ciasto:) pachnie i wyglada oblednie ale mam jedno pytanie. Czy ono powinno byc mokre? Bo wyszlo mi takie wilgotne. I w sumie nie wiem czy to przez jablka/mleko roslinne czy jednak cos mi nie wyszlo… Bede wdzieczna za odp.

    Odpowiedz
    1. admin 6 stycznia 2016 o 17:19

      Agata ciasto powinno być wilgotne ale nie mokre. Zapewne miałaś bardzo soczyste jabłka.

      Odpowiedz
  52. Ania 3 stycznia 2016 o 14:48

    Kingo, zachwyciło mnie to ciasto. Postanowiłam ją zrobić.
    Kilka dni temu mi wyszła, ale okazało się, że mam zbyt szeroką tortownicę i ciasto było dosłownie 2cm 🙁 ale pyszne, choć przez słodkie jabłka (mąż wybierał a ja nie dopowiedziałam, że kwaśniejsze mają być 😉 ) było dość słodkie.
    Wczoraj robiłam drugi raz, tym razem z mniejszą ilością cukru i z jabłkami odmiany słodko-kwaśnej twardsze. I tym razem zrobiłam to w mniejszej foremce – keksówce i ciasto nie dość że nie wyrosło, znowu jest mini mini to jeszcze w środku jest klejące. Piekarnik zawsze piekł super, jest nowy. Jak w przepisie były określone min to on upiekł czasem już kilka min wcześniej 😉
    Mąki użyłam oba razy – pszennej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny (choć trzeci raz planowałam to zrobić z mąki owsianej bo muszę używać produktów o niskim ig).
    Pomooocy 🙂 jest pyszne a mi nie wychodzi ;(

    Odpowiedz
    1. admin 3 stycznia 2016 o 22:05

      Aniu myślę że powodem mogą być jabłka kiedy są za soczyste ciasto robi się mokre należy je wtedy przed pieczeniem obtoczyć w otrębach albo w dodatkowej mące aby wchłonęła nadmiar soków. Kolejny powód to foremka jeżeli jest wyższa i ciasta w niej więcej należy ciasto piec dłużej. Mam nadzieję że się nie zniechęcisz i spróbujesz jeszcze raz 🙂

      Odpowiedz
      1. Ania 5 stycznia 2016 o 14:14

        Spróbuję jeszcze raz.. jak nie wyjdzie to wiecej nie robię :)) Widać nie jest mi to pisane 😉

        Odpowiedz
  53. Asia 30 grudnia 2015 o 21:31

    Kingo a zamiast maki przennej można użyć gryczanej bądź orkiszowej? Jeśli tak to w takich samych proporcjach? Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 30 grudnia 2015 o 22:49

      tak spokojnie możesz użyć wymienionych mąk w tych samych proporcjach

      Odpowiedz
  54. Majuśka 2 grudnia 2015 o 10:14

    Szarlotka wyborna, właśnie zjadłam na drugie śniadanie do drugiej kawki 🙂 Czuje sie z tego tytułu jak milion $ 😉
    Mam pytanie na przyszłość. Czy zamiast cukru można użyć syropu ryżowego? Ewentualnie miodu? I jakie wtedy musiałyby być proporcje syrop:mąka? Czy może bez zmian?

    Odpowiedz
    1. admin 3 grudnia 2015 o 00:42

      wspaniale bardzo dziękuję 🙂
      lepiej użyć miodu lub syropu ryżowego ale tego z brązowego ryżu w takich samych proporcjach jak cukru jednak proponuje dodać 120-130 g mąki

      Odpowiedz
      1. Majuśka 3 grudnia 2015 o 07:27

        Och! Kinga Paruzel mi odpisała! ? Dziękuję bardzo!!! Teraz to juz w ogóle czuję się jak 10 mln $! Tak myślałam, że dobrze byłoby zwiększyć ilość mąki, ale że jestem laikiem w tej dziedzinie wolałam zapytać, żeby nie zepsuć arcydzieła ? Jeszcze raz dziękuję bardzo za odpowiedź! ?

        Odpowiedz
        1. admin 3 grudnia 2015 o 15:16

          kochana zawsze odpowiadam 🙂 cieszę się że sprawiłam Ci radość 🙂 :* ps. polecam się na przyszłość 🙂

          Odpowiedz
          1. Danka 10 października 2017 o 16:44

            A można zastąpić cukier daktylami? Jeśli tak to jak?

          2. admin 10 października 2017 o 17:23

            daktyle należy zalać ciepłą wodą – odczekać ok 10 minut, odcedzić i zmiksować. MAsę dodać do ciasta. NA ciasto ok 5 sztuk daktyli.

  55. Iza 25 listopada 2015 o 08:55

    nie ma co, popisałaś się w DD TVN- SZpaghetti bolonEZ- chyba spaghetti bolognese!!!! Żenada. i ty wydajesz książki kulinarne?!

    Odpowiedz
    1. admin 25 listopada 2015 o 23:04

      Izo to było moje pierwsze wejście i wierz mi że byłam mega spięta. Samą mnie ta wymowa zabolała 🙁 Kochana wierz mi – słyszałam siebie! To było masakryczne przejęzyczenie.
      Proszę o więcej dystansu i zrozumienia.
      Poprawna wymowa to: spagetti bolonieze – na przyszłość dla wszystkich 🙂
      A książki się sprzedają bo w nich nie mówię tylko piszę 🙂

      Odpowiedz
      1. Basia 8 grudnia 2015 o 17:34

        W ogóle się nie przejmuj 🙂

        Odpowiedz
        1. TINA 30 grudnia 2015 o 19:52

          żenada to ta iza

          Odpowiedz
      2. Lola 6 października 2016 o 16:13

        NIE WOLNO CI SIĘ PRZEJMOWAĆ DEBILAMI, niestety
        zawsze będą na świecie i zawsze będą zazdrościć tym którym się powodzi 🙂 Trzymaj się gorąco i działaj dalej <3

        Odpowiedz
        1. admin 8 października 2016 o 13:35

          :*

          Odpowiedz
    2. aga 30 grudnia 2015 o 19:55

      Co za beznadziejny komentarz

      Odpowiedz
    3. Kasia 11 października 2017 o 11:39

      Iza, Ty też możesz wydawać swoje 😉 zajmij się sobą, zamiast wytykać błędy i przejęzyczenia innym 🙂

      Odpowiedz
  56. admin 22 października 2015 o 20:57

    wystarczy jedno jajko zastąpić 1 łyżką siemienia lnianego wymieszanego z 2 łyżkami wody

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.