Tort cynamonowy z malinami i lawendą

Lubię rzeczy proste, nieskomplikowane słowa, klasyczne rozwiązania. Dla mnie, na mnie, we mnie, na moim talerzu liczy się ponadczasowa, niewymuszona elegancja. Wielu z nas goni za modą na „coś”, dzieję się też tak w kuchni. Zapominamy o ponadczasowości prostych smaków, o pięknym wyglądzie w czystej jego formie. Jestem fanką „naturalnych” ciast, pięknych samych w sobie, bez tony cukru, figurek, perełek. Piękno, prostota i czysty smak na każdym stole zawsze się obroni. Ten tort jest nieprzekombinowany, wyrafinowany, bajkowy. Rozkoszujcie się jego wyglądem i smakiem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na ciasto:

110 g mąki pszennej
75 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki cynamonu
6 jajek
160 g cukru drobnego do wypieków
50 g masła

Składniki na krem:

400 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

Cukier Lawendowy:

100 g cukru drobnego do wypieków
4 łodygi z kwiatami lawendy lub 1 łyżka suszonych kwiatów

DODATKI:

160 g konfitury malinowej
250 g świeżych malin

Przygotowanie:

1.  Przygotować cukier lawendowy poprzez umieszczenie w słoiku lawendy i cukru na minimum 4 godziny. Najlepiej na całą noc.

2. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C  z funkcją grzania góra-dół. Dwie foremki o średnicy 21 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Mąkę pszenna, kukurydzianą oraz cynamon, wymieszać i przesiać przez sito.

4. Ubić jajka z cukrem przez około 8 min aż masa potroi swoją objętość i będzie gęsta i puszysta.

5. Do masy jajecznej dodać w 3 partiach przesianą mąkę, za każdym razem delikatnie mieszając. Finalnie ciasto ma mieć jednolitą konsystencję.

6. Rozpuścić masło w misce. Dodać do niego kilka łyżek ciasta – wymieszać. Miksturę z masłem przelać do pozostałego ciasta i ponownie delikatnie wymieszać.

7. Gotowe ciasto przelać  do przygotowanych foremek i piec 25 minut aż  ciasto będzie sprężyste pod naciskiem palca lub patyczek włożony w środek pozostanie suchy. Wystudzić.

8. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.

9. Blaty ciasta wyjąć z foremek. Pierwszy blat wyłożyć na paterę i posmarować go konfiturą malinową. Następnie wyłożyć połowę ubitej śmietany i przykryć kolejnym cynamonowym blatem.

10. Na sama górę wyłożyć pozostałą śmietanę, świeże maliny i całość posypać cukrem lawendowym i udekorować kwiatami lawendy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)









2 Responses

  1. Magda.d pisze:

    Kochana Kingo! Moj tata ma jutro urodziny więc postanowiłam że upiekę mu tort. Tak więc pamiętam o Twoich cudownych przepisach jednak moje pytanko brzmi czy ten tort nie jest za suchy? Wygląda znakomicie i oczywiście uwielbiam Twoje przepisy i nic nie chce zmieniać tylko po prostu chciałam się dopytać. Pozdrawiam

    • admin admin pisze:

      Magdo nie jest on suchy – moje spody to nie sa typowe spody biszkoptowe :) ja stosuje bardziej ciężkie i mokre ciasta :) oczywiście jeżeli chcesz możesz nasączyć ciasto sokiem z pomarańczy

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel