Ciasto ze śliwkami i kremem kokosowym

Sezon na śliwki uznaje za rozpoczęty! Ogarnęło mnie fioletowe szaleństwo. W mojej kuchni goszczą śliwkowe  sosy, knedle, powidła i wyjątkowe ciasta. Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto na drożdżowym spodzie z warstwą kremu kokosowego, dużą ilością śliwek i kruszonki. Wbrew pozorom ciasto nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Długo zachowuje wilgotność i jest go dużo. Nic tylko korzystać!

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

Składniki na spód:
 375 g mąki pszennej
 50 g cukru
 20 g drożdży świeżych
 125 ml mleka
 50 g masła
 1 szczypta soli
Składniki na krem kokosowy:
 4 żółtka
 250 g mleka kokosowego
 100 g cukru
 sok z ½ cytryny
 1 szczypta kardamonu
 150 g wiórków kokosowych
Składniki na kruszonkę:
 100 g masła
 125 g mąki pszennej
 125 g cukru
Dodatkowo:
 1 kg śliwek
 1 łyżeczka cynamonu

1

Do letniego mleka dodać drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut.

2

Pozostałą mąkę i sól przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, cukier  i roztopione masło.  Całość ugniatać do momentu w którym ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

3

Przygotować krem kokosowy: Żółtka utrzeć z cukrem przez około 5 minut, następnie dodać mleko i wiórki kokosowe i kardamon. Całość dobrze wymieszać.

4

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę  do pieczenia o wymiarach 28 x25 cm wyłożyć papierem.

5

Śliwki umyć i usunąć pestki. Posypać łyżką cynamonu.

6

Przygotować kruszonkę:  W rondelku rozpuścić masło, zdjąć z ognia - dodać mąkę i cukier. Całość włożyć do lodówki.

7

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować i włożyć do przygotowanej foremki, następnie wyłożyć krem kokosowy a na niego śliwki pokrojone w ćwiartki. Całość posypać kruszonką. Piec 40 - 50 min lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto pozostaje suchy.

Składniki

Składniki na spód:
 375 g mąki pszennej
 50 g cukru
 20 g drożdży świeżych
 125 ml mleka
 50 g masła
 1 szczypta soli
Składniki na krem kokosowy:
 4 żółtka
 250 g mleka kokosowego
 100 g cukru
 sok z ½ cytryny
 1 szczypta kardamonu
 150 g wiórków kokosowych
Składniki na kruszonkę:
 100 g masła
 125 g mąki pszennej
 125 g cukru
Dodatkowo:
 1 kg śliwek
 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

1

Do letniego mleka dodać drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Odstawić na 10 minut.

2

Pozostałą mąkę i sól przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, cukier  i roztopione masło.  Całość ugniatać do momentu w którym ciasto będzie gładkie i lśniące. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

3

Przygotować krem kokosowy: Żółtka utrzeć z cukrem przez około 5 minut, następnie dodać mleko i wiórki kokosowe i kardamon. Całość dobrze wymieszać.

4

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę  do pieczenia o wymiarach 28 x25 cm wyłożyć papierem.

5

Śliwki umyć i usunąć pestki. Posypać łyżką cynamonu.

6

Przygotować kruszonkę:  W rondelku rozpuścić masło, zdjąć z ognia - dodać mąkę i cukier. Całość włożyć do lodówki.

7

Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkować i włożyć do przygotowanej foremki, następnie wyłożyć krem kokosowy a na niego śliwki pokrojone w ćwiartki. Całość posypać kruszonką. Piec 40 - 50 min lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto pozostaje suchy.

Ciasto ze śliwkami i kremem kokosowym
(Wyświetlono 1 344 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

4 komentarzy

  1. Agula 26 sierpnia 2018 o 19:01

    Czy używasz do jego ugniatania miksera z eldom?

    Odpowiedz
  2. Żaneta 1 września 2017 o 21:00

    Czym można zastąpić jaja w kremie?

    Odpowiedz
  3. Sylwia 24 lipca 2017 o 15:36

    czy jest gdzies kolumna gdzie mozna byloby znalezc tabelka z iloscia kalorii na porcje na wszystkie potrawy/desery etc? byloby to bardzo pomocne do kontroli na co sobie mozemy pozwolic 😉

    Odpowiedz
  4. Natalia 9 sierpnia 2016 o 10:11

    Czy w przepisie na spód nie pominięto białek? Ciasto nie chciało mi się ładnie wyrobić, więc dodałam jeszcze na koniec. Poza tym zabrakło mi mąki pszennej i wymieszałam z kokosową:) Mi ciasto smakowało, dla męża za suche,ale on lubi tylko bardzo wilgotne ciasta. Pozdrawiam; )

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.