Pieczona pomidorowa

Zupy – króLOVE stołu! Na ich czele pieczona pomidorowa. O co w niej chodzi? Co w niej powala?

Już same jej przygotowanie zachwyca zapachami jakie unoszą się w kuchni. Pieczenie pomidorów nadaje im cudowny, głęboki smak. Doprawione miodem i cynamonem sprawiają, że podniebienie odczuwa istne szaleństwo!

Pomidory nie istnieją dla mnie bez ziół i czosnku dlatego i one znalazły się w tym przepisie. Na sam koniec genialne polskie pesto z pietruszki, sera bursztyn i słonecznika. Dziś zdecydowanie pomidoLOVE! Sami się przekonajcie 🙂

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 6 pomidorów (dużych)
 4 pomidory suszone w oliwie
 2 cebule
 5 ząbków czosnku, nieobrane
 1 L bulionu warzywnego
 ¼ łyżeczki wędzonej papryki
 1 łyżeczka miodu
 1 szczypta cynamonu
 sól morska i pieprz
 oliwa z oliwek
 świeży tymianek, bazylia, oregano

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 200 ºC  z funkcją grzania góra-dół.

2

Pomidory pokroić w ćwiartki* i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym lub czystej blaszce. Dodać obrany czosnek, cebulę pokrojoną w talarki oraz pokrojone w paski suszone pomidory, gałązki tymianku, bazylię, oregano. Całość oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek i polać miodem. Piec około 30 minut.

3

Całą zawartość brytfanki przelać do rondla usuwając gałązki tymianku. Zmiksować. Zalać wszystko bulionem warzywnym- pilnując aby zupa miała właściwą konsystencję - jeżeli za gęsta należy dodać więcej bulionu bądź wody. Gotować 10 min na średnim ogniu. Dodać szczyptę cynamonu i doprawić do smaku solą i pieprzem.

4

Zupę podawać z polskim pesto - przepis TUTAJ (klik).

5

* pomidory można wcześniej sparzyć i ściągnąć skórę, ja jednak nigdy tego nie robię - jeżeli chcemy aby była gładka można ją po prostu przelać przelać przez sito.

Uwaga!
6

Polecam do zupy dodać łyżkę mascarpone jeżeli ma za ostry smak

Składniki

 6 pomidorów (dużych)
 4 pomidory suszone w oliwie
 2 cebule
 5 ząbków czosnku, nieobrane
 1 L bulionu warzywnego
 ¼ łyżeczki wędzonej papryki
 1 łyżeczka miodu
 1 szczypta cynamonu
 sól morska i pieprz
 oliwa z oliwek
 świeży tymianek, bazylia, oregano

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 200 ºC  z funkcją grzania góra-dół.

2

Pomidory pokroić w ćwiartki* i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym lub czystej blaszce. Dodać obrany czosnek, cebulę pokrojoną w talarki oraz pokrojone w paski suszone pomidory, gałązki tymianku, bazylię, oregano. Całość oprószyć solą, pieprzem i skropić oliwą z oliwek i polać miodem. Piec około 30 minut.

3

Całą zawartość brytfanki przelać do rondla usuwając gałązki tymianku. Zmiksować. Zalać wszystko bulionem warzywnym- pilnując aby zupa miała właściwą konsystencję - jeżeli za gęsta należy dodać więcej bulionu bądź wody. Gotować 10 min na średnim ogniu. Dodać szczyptę cynamonu i doprawić do smaku solą i pieprzem.

4

Zupę podawać z polskim pesto - przepis TUTAJ (klik).

5

* pomidory można wcześniej sparzyć i ściągnąć skórę, ja jednak nigdy tego nie robię - jeżeli chcemy aby była gładka można ją po prostu przelać przelać przez sito.

Uwaga!
6

Polecam do zupy dodać łyżkę mascarpone jeżeli ma za ostry smak

Pieczona pomidorowa

 

(Wyświetlono 11 052 razy, 3 wyświetleń dzisiaj)

16 komentarzy

  1. Karol 6 lutego 2020 o 12:20

    Już się nie mogę doczekać kiedy tę zupę przygotuję 🙂 A Pani ma jeszcze w TG na dodatek jedne z najlepszych pomidorów jakie jadłem ( pomidory o smaku pomidorów) . Bodajże ogrodnictwo Karaś . Nie jest to krypto reklama 🙂 Niestety nie ma ich na razie dostępnych , a pomidory w okresie zimowym niestety nie smakują 🙁 . Przepis będzie w moich ulubionych . Dziękuję

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 6 lutego 2020 o 16:51

      tak pomidory od Karasiów są najlepsze! uwielbiam ich bo wkładają całe serce w swoja pracę i są cudownymi ludźmi!

      Odpowiedz
  2. Ela 7 sierpnia 2019 o 23:11

    Mistrzostwo świata ! Prosta, szybka, przepyszna!

    Odpowiedz
    1. Ela 13 sierpnia 2019 o 08:01

      A można by ją było zapasteryzowa i pozostawić w słoiku na zimę?

      Odpowiedz
      1. Kinga Paruzel 17 sierpnia 2019 o 15:03

        oczywiście – super pomysł

        Odpowiedz
      2. Alicja 2 września 2019 o 17:07

        Pasteryzuję tą zupę od dwóch sezonów. Robię przecier zgodnie z przepisem ale nie dodaję wywaru. Jak mam ochotę na pomidorową (notabene to mój ulubiony przepis) to zimą na bieżąco gotuję wywar i mieszam w proporcjach ok. 1:1 z przecierem. Rozwiązanie sprawdza się wyśmienicie – trochę pracy we wrześniu ale później mam gotowy pyszny obiad w 20 min 🙂 Niekiedy przecier zużywam do spaghetti – też polecam!

        Odpowiedz
      3. f.kina 19 listopada 2019 o 17:36

        Przepyszna ! ❤️????

        Odpowiedz
  3. Monika 9 lipca 2018 o 23:31

    Och dziekuje Kinga, juz wiem co bede jutro jesc na obiad ?????

    Odpowiedz
    1. admin 16 lipca 2018 o 20:04

      :*

      Odpowiedz
  4. Kasia W. 2 września 2017 o 19:08

    Dzisiaj mam dzien pisaania komentarzy pod potrawam itp. Ktore juz przyrzadziłam z bloga lub ksiażki bo jestem jej szczesliwa posiadaczka 🙂 Pyszna jest ta zupka i taaaaaka zdrowa ! To sie nazywa pomidorowa:)

    Odpowiedz
    1. admin 3 września 2017 o 21:52

      ? ? ale mi miło – dziękuję bardzo za wypróbowanie i za napisanie komentarza :*

      Odpowiedz
  5. asia 17 września 2016 o 21:38

    Przepyszna ! Sezon pomidora w pełni. Gotujcie?

    Odpowiedz
    1. admin 19 września 2016 o 10:05

      bardzo się cieszę i dziękuję za wypróbowanie 🙂

      Odpowiedz
  6. Elizs 10 sierpnia 2016 o 21:35

    Dzis wyprobowalam. Pyszna!!!!!
    Genialny pomysl z wedzona papryka:-)

    Odpowiedz
    1. admin 11 sierpnia 2016 o 13:04

      bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*

      Odpowiedz
  7. meg39 25 stycznia 2016 o 00:16

    Uwielbiam! 🙂

    Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.