Najprostszy obiad na świecie

Nie lubię wyrzucać jedzenia. Uważam, że w wielu domach żywność jest marnowana. Wystarczy tylko dobra organizacja.

Ja mam swoje zasady tzn. co dwa dni kupuję świeże warzywa, owoce i chleb. Świeże mięso i ryby codziennie – tyle ile jesteśmy w stanie zjeść. Jogurty, nabiał rządzą się swoimi prawami. Zjadamy zawsze produkty, którym najbliżej do końca ich ważności.  Staram się mieć w lodówce w przewadze jedzenie, które nigdy nie było zapakowane w pudełka, folie itd.

Raz w tygodniu jest tzw. czyszczenie lodówki tzn. nie robię zakupów i gotuję, przetwarzam, zjadam wszystko to co pozostało. Wtedy dopiero uruchamia się w głowie kreatywność kulinarna :)

Dziś przedstawiam wam danie obiadowe, które robi się samo i zawsze smakuje doskonale. Piersi kurczaka zawinięte w szynkę długoodjrzewającą z pieczonymi, młodymi warzywami. Rozsądek przy zakupach najlepiej smakuje :) -zobaczcie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 3 -4 porcji:

4 piersi kurczaka

4 plastry szynki długodojrzewającej lub wędzonego  boczku

½ kg młodych ziemniaków

1 czerwona papryka

1 burak

3 ząbki czosnku

1 czerwona cebula

natka pietruszki

garść świeżego groszku

4 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

½ cytryny

świeży rozmaryn

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C. Młode ziemniaki umyć, pozostawić w łupinkach, buraka obrać, usunąć łupinki z czosnku i czerwonej cebuli.

2. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie warzywa tzn.: ziemniaki (większe należy przekroić w pół), paprykę pokrojona w paski, czerwoną cebulę i buraka pokrojone w ćwiartki, groszek zielony, wyciśnięty przez praskę czosnek.

3. Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą i pieprzem. Ponownie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Położyć na warzywa rozmaryn oraz polastry cytryny.

4. Piersi kurczaka również oprószyć solą i pieprzem po czym owinąć szynką i umieścić na warzywach.

5. Całość włożyć do piekarnika i piec około 1 godziny – do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Można podawać z kleksem kwaśnej śmietany.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









6 Responses

  1. Anek pisze:

    super przepis, tak szybciutko się robi i jak dobrze smakuje :)

  2. Małgosia pisze:

    Dzisiaj przyrządzam na kolację :) napiszę jak smakowało :)

  3. Małgosia pisze:

    Danie przepyszne :) to taki wiejski kociołek :)

  4. Kasia pisze:

    Rewelacja!!!!!!!!!!! cudny smak i zapach

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel