Najlepszy tort orzechowo – czekoladowy

Urodziłam się późną jesienią i zawsze zazdroszczę wszystkim, którzy przyszli na świat latem. Zazdroszczę możliwości jakie daje im przyroda.  Macie najlepsze owoce, warzywa i piękną pogodę. Możliwości na grill w ogródku lub party w plenerze. Uwielbiam ten sezon bo obfituje on w urodziny moich bliskich. Mogę się cukierniczo wyszaleć 🙂

Jest też mała ciekawostka na mój temat! 🙂

Nigdy nie wiem kiedy piekę jaki tort powstaje tzn. z każdym etapem moje założenia się zmieniają i powstają zupełnie nowe odkrycia takie jak to poniżej.  Polecam skusić się na ten przepis bo jest cudowny w smaku i prosty w wykonaniu, a co najważniejsze zachwyca!

Wszystkim letnim solenizantom życzę ciepła, przyjaźni i jak najwięcej zrealizowanych marzeń.

Smacznego 🙂

Ilość porcji8 porcji

Składniki na 3 blaty:
 5 jajek
 ¾ szklanki mąki pszennej
 ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
 ¾ szklanki cukru drobnego
 50 g mielonych orzechów włoskich
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Składniki na krem:
 300 ml śmietany kremówki 30%
 500 g serka mascarpone
 5 łyżek cukru pudru
 200 g gorzkiej czekolady 70%
 4 łyżki likieru  Bayleis orzechowego
Składniki na wykończenie tortu:
 słoika masła orzechowego
 4 łyżki syropu malinowego rozcieńczonego z 3 łyżkami wody
 1 garść orzechów włoskich
 2 wafelki typu Prince Polo
 50 g chałwy
 świeże maliny
 świeża mięta

Przygotowanie blatów:
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 170 ºC z funkcją grzania góra - dół. Dno każdej foremki o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić, niczym nie smarować i nie wykładać papierem).

2

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę (ja mam technikę że przez 40 sekund ubijam na maksymalnych obrotach miksera następnie zmniejszam do średnich) pod koniec dodawać stopniowo cukier - po 1 łyżce na minutę. (piana ma być błyszcząc i sztywna)

3

Do mocno ubitej piany dodawać cały czas miksując żółtka. (Po jednym tak aby przed każdym kolejnym masa była jednolita). Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.

4

W osobnej misce należy przesiać i wymieszać obie mąki. Następnie ponownie wymieszane mąki przesiać do ubitej masy z jajek. Całość delikatnie wymieszać tak aby powstało jednolite ciasto. (ja to robię zazwyczaj mikserem na wolnych obrotach)

5

Ciasto przelać do 2 foremek,  pozostawiając sobie ⅓ ciasta, którą należy wymieszać z mielonymi orzechami i przelać do ostatniej foremki.

6

Blaty piec około 15 -20 minut do momentu, w którym patyczek włożony w środek jest suchy.

7

Po tym czasie każdy blat wyjmujemy z piekarnika i rzucamy nim o ziemię z wysokości 60 cm. Wkładamy ponownie do wyłączonego już piekarnika, i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

Przygotowanie kremu:
8

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali w 2 seriach po 30 sekund. Lekko ostudzić.

9

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej mascarpone i miksować aż wszystkie składniki się połączą.

10

Do kremu dodać likier oraz cały czas miksując wlać roztopioną czekoladę.

Przygotowanie tortu:
11

Blaty wyjąć z foremek. Na środek patery rozsmarować łyżeczkę masła orzechowego aby ciasto było stabilne i nie ślizgało się po paterze.

12

Pierwszy biszkoptowy blat wyłożyć na paterę,nasączyć go delikatnie esencją malinową, następnie wyłożyć ⅓ kremu i równomiernie rozprowadzić.

13

Na krem położyć kolejny tym razem orzechowy blat, który należy posmarować masłem orzechowym, a  następnie kremem (pozostawić połowę kremu do wykończenia ciasta). Posypać z góry posiekanymi orzechami włoskimi.

14

Całość przykryć ostatnim biszkoptowym blatem ponownie nasączyć esencją malinową i przykryć pozostałym kremem. Dokładnie wykończyć nim cały tort. Kiedy będzie już równo położony należy całość przeciągnąć gorącym nożem aby krem stał się gładki i lśniący.

15

Dookoła udekorować malinami, z góry również oraz pokrojonymi wafelkami. Całość oprószyć chałwą oraz listkami mięty.

Wartości odżywcze

Porcji 8

Składniki

Składniki na 3 blaty:
 5 jajek
 ¾ szklanki mąki pszennej
 ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
 ¾ szklanki cukru drobnego
 50 g mielonych orzechów włoskich
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Składniki na krem:
 300 ml śmietany kremówki 30%
 500 g serka mascarpone
 5 łyżek cukru pudru
 200 g gorzkiej czekolady 70%
 4 łyżki likieru  Bayleis orzechowego
Składniki na wykończenie tortu:
 słoika masła orzechowego
 4 łyżki syropu malinowego rozcieńczonego z 3 łyżkami wody
 1 garść orzechów włoskich
 2 wafelki typu Prince Polo
 50 g chałwy
 świeże maliny
 świeża mięta

Przygotowanie

Przygotowanie blatów:
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 170 ºC z funkcją grzania góra - dół. Dno każdej foremki o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić, niczym nie smarować i nie wykładać papierem).

2

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę (ja mam technikę że przez 40 sekund ubijam na maksymalnych obrotach miksera następnie zmniejszam do średnich) pod koniec dodawać stopniowo cukier - po 1 łyżce na minutę. (piana ma być błyszcząc i sztywna)

3

Do mocno ubitej piany dodawać cały czas miksując żółtka. (Po jednym tak aby przed każdym kolejnym masa była jednolita). Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.

4

W osobnej misce należy przesiać i wymieszać obie mąki. Następnie ponownie wymieszane mąki przesiać do ubitej masy z jajek. Całość delikatnie wymieszać tak aby powstało jednolite ciasto. (ja to robię zazwyczaj mikserem na wolnych obrotach)

5

Ciasto przelać do 2 foremek,  pozostawiając sobie ⅓ ciasta, którą należy wymieszać z mielonymi orzechami i przelać do ostatniej foremki.

6

Blaty piec około 15 -20 minut do momentu, w którym patyczek włożony w środek jest suchy.

7

Po tym czasie każdy blat wyjmujemy z piekarnika i rzucamy nim o ziemię z wysokości 60 cm. Wkładamy ponownie do wyłączonego już piekarnika, i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

Przygotowanie kremu:
8

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali w 2 seriach po 30 sekund. Lekko ostudzić.

9

Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej mascarpone i miksować aż wszystkie składniki się połączą.

10

Do kremu dodać likier oraz cały czas miksując wlać roztopioną czekoladę.

Przygotowanie tortu:
11

Blaty wyjąć z foremek. Na środek patery rozsmarować łyżeczkę masła orzechowego aby ciasto było stabilne i nie ślizgało się po paterze.

12

Pierwszy biszkoptowy blat wyłożyć na paterę,nasączyć go delikatnie esencją malinową, następnie wyłożyć ⅓ kremu i równomiernie rozprowadzić.

13

Na krem położyć kolejny tym razem orzechowy blat, który należy posmarować masłem orzechowym, a  następnie kremem (pozostawić połowę kremu do wykończenia ciasta). Posypać z góry posiekanymi orzechami włoskimi.

14

Całość przykryć ostatnim biszkoptowym blatem ponownie nasączyć esencją malinową i przykryć pozostałym kremem. Dokładnie wykończyć nim cały tort. Kiedy będzie już równo położony należy całość przeciągnąć gorącym nożem aby krem stał się gładki i lśniący.

15

Dookoła udekorować malinami, z góry również oraz pokrojonymi wafelkami. Całość oprószyć chałwą oraz listkami mięty.

Najlepszy tort orzechowo – czekoladowy

(Wyświetlono 23 331 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

21 komentarzy

  1. Ania 22 czerwca 2020 o 14:13

    W przepisie zaznaczone jest ze są to 3 porcje. Jeżeli chce zrobić tort dla 12 osób to mam wykorzystać 4 razy więcej składników? ?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 24 czerwca 2020 o 22:10

      błąd – informatycy żle przenieśli liczbę – tort spokojnie starczy na 6-8 osób – juz z mieniam i przepraszam za pomyłkę

      Odpowiedz
  2. Karola 14 sierpnia 2019 o 20:59

    Tort obłędny:)))) sama jestem mile zaskoczona, że wyszedł mi tak pysznie, bo raczej byle jaki ze mnie cukiernik. Dziekuje i polecam każdemu. Uda się każdej osobie, która na niego się skusi.
    …Pysznie, pięknie, niebiańsko….

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 17 sierpnia 2019 o 15:02

      aaa ale się cieszę 🙂 dziękuję :*

      Odpowiedz
  3. Ania 14 sierpnia 2019 o 19:52

    Mnie wyszedł prawie taki sam, zamiast soku dałam wisniowke, zrobiłam jeden biszkopt zwykły a drugi orzechowy, super

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 17 sierpnia 2019 o 15:02

      cudownie 🙂

      Odpowiedz
  4. Milena 19 września 2017 o 14:21

    Pani Kingo, czym mogłabym zastąpić Bayleis, żeby jednak zachować ten smak?

    Odpowiedz
    1. admin 20 września 2017 o 16:19

      ohhh tu może być problem – proszę spróbować innego likieru kawowego

      Odpowiedz
  5. Gabrysia 6 lutego 2017 o 13:29

    Ośmielona Twoja odpowiedzią na mój komentarz pod jednym z przepisów, chętnie napiszę coś i tutaj 🙂

    Przygotowałam tort z Twojego przepisu i… wyszedł PRZEpyszny! Z Twoją pomocą zrobiłam furorę na rodzinnej imprezie 🙂

    Kolejna okazja na Walentynki, ale tym razem na pewno wybiorę coś z Twoich Fit Słodkości zajmujących wśród moich kulinarnych pomocy specjalne miejsce 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 7 lutego 2017 o 10:35

      Gabrysiu tak się cieszę – jak zrobisz coś z Fit słodkości to koniecznie daj znać :*

      Odpowiedz
  6. Agnieszka Gutkowski 11 listopada 2016 o 21:21

    Przepiękny tort i na pewno równie dobrze smakuje. Właśnie poszukuję przepisu na tort czekoladowo-orzechowy (Na urodziny mojego męża) i jak zawsze kończę na Twoim blogu. Uwielbiam Twoje przepisy. Spróbuję zrobić podobny, bo na pewno nie dorównam ideałowi 🙂
    Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za Twoją pasję, którą przekazujesz nam w swoim blogu

    Odpowiedz
    1. admin 12 listopada 2016 o 15:04

      Agnieszko dziękuję Ci za tak miłe słowa. Kiedy je czytam dostaję takiego mega kopa do dalszej pracy, Fajnie wiedzieć że ktoś korzysta i docenia pracę. Najmocniej dziękuję Co za tą wiadomość :*

      Odpowiedz
  7. Dominika 25 października 2016 o 10:11

    Ja mam pytanie, czy moge upiec wszystkie blaty razem w jednej tortownicy? i pozniej przeciac, mysle zeby zrobic wszystkie warstwy orzechowe . Nie mam 3 tortownic i nie chce tez zagracac kuchni…:)

    Odpowiedz
    1. admin 26 października 2016 o 11:50

      Dominiko możesz tak zrobić jednak musisz uważać- może wystąpić problem z przekrojeniem ich gdyż migdały powodują, że ciasto jest bardziej „gęste” i może tak nie wyrosnąć jak podczas pieczenia w odrębnych foremkach. Musiałabyś wydłużyć czas pieczenia.
      Ja proponowałabym podzielić ciasto na pół i upiec w 2 turach.

      Odpowiedz
  8. Magdalena 21 października 2016 o 00:07

    czego można użyć zamiast likieru, torcik planuję dla dziecka

    Odpowiedz
    1. admin 21 października 2016 o 18:04

      można nasączyć sokiem pomarańczowym lub mocno zaparzoną herbatą owocową

      Odpowiedz
  9. Dorka 7 marca 2016 o 12:01

    Witam, czy przez masło orzechowe mam rozumieć to z orzeszków ziemnych czy z laskowych (typu nutella)?

    Odpowiedz
    1. admin 7 marca 2016 o 23:35

      ja użyłam mieszanki masła orzechowego z czekoladowym kupionej w Lidlu

      Odpowiedz
  10. Ania 3 lutego 2016 o 08:19

    Witam 🙂 Mam zamiar zrobić ten tort ale mam pytanko bo ja nie w temacie;) Czy wszystkie te blaty da się upiec w jednym piekarniku ? Czy wtedy którys np się nie dopiecze?

    Odpowiedz
    1. admin 3 lutego 2016 o 10:41

      tak uda się na jednym poziomie piekarnika 🙂

      Odpowiedz
      1. Ania 3 lutego 2016 o 11:02

        I jeszcze jedno, przepraszam że zawracam głowę 🙂 Czy zamiast tego lukieru mogę dać Soplicę orzechową? Bo akurat mam w domu:)

        Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.