Najlepszy tort orzechowo – czekoladowy

Urodziłam się późną jesienią i zawsze zazdroszczę wszystkim, którzy przyszli na świat latem. Zazdroszczę możliwości jakie daje im przyroda.  Macie najlepsze owoce, warzywa i piękną pogodę. Możliwości na grill w ogródku lub party w plenerze. Uwielbiam ten sezon bo obfituje on w urodziny moich bliskich. Mogę się cukierniczo wyszaleć :)

Jest też mała ciekawostka na mój temat! :)

Nigdy nie wiem kiedy piekę jaki tort powstaje tzn. z każdym etapem moje założenia się zmieniają i powstają zupełnie nowe odkrycia takie jak to poniżej.  Polecam skusić się na ten przepis bo jest cudowny w smaku i prosty w wykonaniu, a co najważniejsze zachwyca!

Wszystkim letnim solenizantom życzę ciepła, przyjaźni i jak najwięcej zrealizowanych marzeń.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

składniki na 3 blaty:

5 jajek

¾ szklanki mąki pszennej

¼ szklanki mąki ziemniaczanej

¾ szklanki cukru drobnego

50 g mielonych orzechów włoskich

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie blatów:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 170 ºC z funkcją grzania góra – dół. Dno każdej foremki o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić, niczym nie smarować i nie wykładać papierem).

2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę (ja mam technikę że przez 40 sekund ubijam na maksymalnych obrotach miksera następnie zmniejszam do średnich) pod koniec dodawać stopniowo cukier – po 1 łyżce na minutę. (piana ma być błyszcząc i sztywna)

3. Do mocno ubitej piany dodawać cały czas miksując żółtka. (Po jednym tak aby przed każdym kolejnym masa była jednolita). Na koniec dodać ekstrakt z wanilii.

4. W osobnej misce należy przesiać i wymieszać obie mąki. Następnie ponownie wymieszane mąki przesiać do ubitej masy z jajek. Całość delikatnie wymieszać tak aby powstało jednolite ciasto. (ja to robię zazwyczaj mikserem na wolnych obrotach)

5. Ciasto przelać do 2 foremek,  pozostawiając sobie ⅓ ciasta, którą należy wymieszać z mielonymi orzechami i przelać do ostatniej foremki.

6. Blaty piec około 15 -20 minut do momentu, w którym patyczek włożony w środek jest suchy.

Po tym czasie każdy blat wyjmujemy z piekarnika i rzucamy nim o ziemię z wysokości 60 cm. Wkładamy ponownie do wyłączonego już piekarnika, i pozostawiamy przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

składniki na krem

300 ml śmietany kremówki 30%

500 g serka mascarpone

5 łyżek cukru pudru

200 g gorzkiej czekolady 70%

4 łyżki likieru  Bayleis orzechowego

Przygotowanie kremu:

1. czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali w 2 seriach po 30 sekund. Lekko ostudzić.

2. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej mascarpone i miksować aż wszystkie składniki się połączą.

3. Do kremu dodać likier oraz cały czas miksując wlać roztopioną czekoladę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na wykończenie tortu:

1/2 słoika masła orzechowego

4 łyżki syropu malinowego rozcieńczonego z 3 łyżkami wody

garść orzechów włoskich

2 wafelki typu Prince Polo

50 g chałwy

świeże maliny

świeża mięta

Przygotowanie tortu:

1. Blaty wyjąć z foremek. Na środek patery rozsmarować łyżeczkę masła orzechowego aby ciasto było stabilne i nie ślizgało się po paterze.

2. Pierwszy biszkoptowy blat wyłożyć na paterę,nasączyć go delikatnie esencją malinową, następnie wyłożyć ⅓ kremu i równomiernie rozprowadzić.

3. Na krem położyć kolejny tym razem orzechowy blat, który należy posmarować masłem orzechowym, a  następnie kremem (pozostawić połowę kremu do wykończenia ciasta). Posypać z góry posiekanymi orzechami włoskimi.

4. Całość przykryć ostatnim biszkoptowym blatem ponownie nasączyć esencją malinową i przykryć pozostałym kremem. Dokładnie wykończyć nim cały tort. Kiedy będzie już równo położony należy całość przeciągnąć gorącym nożem aby krem stał się gładki i lśniący.

5. Dookoła udekorować malinami, z góry również oraz pokrojonymi wafelkami. Całość oprószyć chałwą oraz listkami mięty.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)









15 Responses

  1. Ania pisze:

    Witam :) Mam zamiar zrobić ten tort ale mam pytanko bo ja nie w temacie;) Czy wszystkie te blaty da się upiec w jednym piekarniku ? Czy wtedy którys np się nie dopiecze?

  2. Dorka pisze:

    Witam, czy przez masło orzechowe mam rozumieć to z orzeszków ziemnych czy z laskowych (typu nutella)?

  3. Magdalena pisze:

    czego można użyć zamiast likieru, torcik planuję dla dziecka

  4. Dominika pisze:

    Ja mam pytanie, czy moge upiec wszystkie blaty razem w jednej tortownicy? i pozniej przeciac, mysle zeby zrobic wszystkie warstwy orzechowe . Nie mam 3 tortownic i nie chce tez zagracac kuchni…:)

    • admin admin pisze:

      Dominiko możesz tak zrobić jednak musisz uważać- może wystąpić problem z przekrojeniem ich gdyż migdały powodują, że ciasto jest bardziej „gęste” i może tak nie wyrosnąć jak podczas pieczenia w odrębnych foremkach. Musiałabyś wydłużyć czas pieczenia.
      Ja proponowałabym podzielić ciasto na pół i upiec w 2 turach.

  5. Agnieszka Gutkowski pisze:

    Przepiękny tort i na pewno równie dobrze smakuje. Właśnie poszukuję przepisu na tort czekoladowo-orzechowy (Na urodziny mojego męża) i jak zawsze kończę na Twoim blogu. Uwielbiam Twoje przepisy. Spróbuję zrobić podobny, bo na pewno nie dorównam ideałowi :)
    Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za Twoją pasję, którą przekazujesz nam w swoim blogu

    • admin admin pisze:

      Agnieszko dziękuję Ci za tak miłe słowa. Kiedy je czytam dostaję takiego mega kopa do dalszej pracy, Fajnie wiedzieć że ktoś korzysta i docenia pracę. Najmocniej dziękuję Co za tą wiadomość :*

  6. Gabrysia pisze:

    Ośmielona Twoja odpowiedzią na mój komentarz pod jednym z przepisów, chętnie napiszę coś i tutaj :)

    Przygotowałam tort z Twojego przepisu i… wyszedł PRZEpyszny! Z Twoją pomocą zrobiłam furorę na rodzinnej imprezie :)

    Kolejna okazja na Walentynki, ale tym razem na pewno wybiorę coś z Twoich Fit Słodkości zajmujących wśród moich kulinarnych pomocy specjalne miejsce :)

  7. Milena pisze:

    Pani Kingo, czym mogłabym zastąpić Bayleis, żeby jednak zachować ten smak?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel