Mus – krem z mango i marakui

Dziś przepis ekspresowy i egzotyczny. Delikatny, jedwabisty krem z mango i marakui. Deser ten świetnie sprawdza się w upalne dni. Można bardzo łatwo go modyfikować wystarczy użyć dowolnych owoców.  Polecam wersję z jagodami i kokosem lub truskawkami i bazylią. Lenie szaleństwo należy do  Was :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki na 4 porcje:

300 ml śmietany 36%
4 łyżki cydru (można użyć białego wina, likieru cytrynowego, kokosowego lub pominąć)
1 mango
1 łyżka cukru pudru
3 marakuje
garść borówek
świeża mięta

Przygotowanie:

1. Mango obrać i zmiksować wraz z 1 marakują na gładki mus.
2. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder, cydr i mus z mango i marakui. Dobrze wymieszać.
3. Gotowy krem przełożyć do pucharków. Każdy udekorować połową miąższu marakui, borówkami i świeżą miętą. Podawać schłodzone.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)

 









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel