Placuszki z cukinii i chili

Wpadam na chwilę z cudownym przepisem na placuszki z cukinii. W sam raz na upalne dni, kiedy brakuje nam czasu. Ciasto można przygotować wcześniej, lub smażyć od razu. Placuszki świetnie smakują na ciepło i zimno, są bardzo lekkie i wilgotne. Czasami robię je jako chrupiący dodatek do zupy – kremu z kalafiora. Koniecznie wypróbujcie, poznajcie ich smak i moja technikę smażenia bez tłuszczu – na papierze do pieczenia. Smacznego dnia :

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja

 1 ½ cukinii
 80 g sera ricotta (lub zwykłego twarożku)
 1 papryczka chili
 1 jajko
 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 1 świeży koperek
 sól i pieprz do smaku
 1 ząbek czosnku
 1 skórkę z cytryny

1

W dużej misce wymieszać cukinię stratą na tarce o grubych oczkach, ser ricotta, jajko, skórkę startą z  cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę drobno posiekane chili i koperek oraz sól i pieprz.

2

Dobrze wymieszać, a następnie dodać płatki owsiane i ponownie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.

3

Rozgrzać patelnię. Wykładać na arkusz papieru do  pieczenia na dno patelni. Na nie łyżką ciasto - formować placuszki.

4

Smażyć na średnim ogniu*, obracając placuszki po około 4 minutach aż nabiorą złotego koloru na drugą stronę.

5

Placuszki podawać z jogurtem naturalnym lub twarożkiem z ziołami.

6

* placuszki można smażyć również na oleju. Jeżeli ciasto jest za luźne należy dodać więcej płatków. Jeżeli ciężko będą smażyć się na papierze należy zwiększyć temperaturę lub delikatnie posmarować papier odrobiną oleju. Można również z góry przykryć drugim kawałkiem papieru i szybko odwrócić aby ładnie przysmażyć drugą stronę.

Składniki

 1 ½ cukinii
 80 g sera ricotta (lub zwykłego twarożku)
 1 papryczka chili
 1 jajko
 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 1 świeży koperek
 sól i pieprz do smaku
 1 ząbek czosnku
 1 skórkę z cytryny

Przygotowanie

1

W dużej misce wymieszać cukinię stratą na tarce o grubych oczkach, ser ricotta, jajko, skórkę startą z  cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę drobno posiekane chili i koperek oraz sól i pieprz.

2

Dobrze wymieszać, a następnie dodać płatki owsiane i ponownie wymieszać. Odstawić na 20 minut do lodówki.

3

Rozgrzać patelnię. Wykładać na arkusz papieru do  pieczenia na dno patelni. Na nie łyżką ciasto - formować placuszki.

4

Smażyć na średnim ogniu*, obracając placuszki po około 4 minutach aż nabiorą złotego koloru na drugą stronę.

5

Placuszki podawać z jogurtem naturalnym lub twarożkiem z ziołami.

6

* placuszki można smażyć również na oleju. Jeżeli ciasto jest za luźne należy dodać więcej płatków. Jeżeli ciężko będą smażyć się na papierze należy zwiększyć temperaturę lub delikatnie posmarować papier odrobiną oleju. Można również z góry przykryć drugim kawałkiem papieru i szybko odwrócić aby ładnie przysmażyć drugą stronę.

Placuszki z cukinii i chili
(Wyświetlono 5 866 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

18 komentarzy

  1. Katrinka 10 maja 2019 o 08:52

    A czy cukinię należy najpierw posolic i odstawic żeby puscila soki?

    Odpowiedz
    1. Kinga Paruzel 10 maja 2019 o 16:52

      nie jest to konieczne

      Odpowiedz
  2. Gosia 13 września 2018 o 22:07

    Kingo, czy mogę zamiast płatków owsianych błyskawicznych użyć zwykłych owsianych bezglutenowych?

    Odpowiedz
  3. Kasik 29 sierpnia 2018 o 15:47

    A można upiec te placuszki w piekarniku?

    Odpowiedz
  4. Agu 22 sierpnia 2017 o 16:23

    Ile gram mam dac cukinii? Bo mam wielka cukinie i nie wiem ile jej uzyc 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 22 sierpnia 2017 o 22:20

      ok 700 g

      Odpowiedz
  5. Ewa 22 maja 2017 o 14:06

    Rybę smażyłam na papierze, ale placków jeszcze nie. Wypróbuję dzisiaj! 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 24 maja 2017 o 17:28

      Ewa polecam 🙂

      Odpowiedz
  6. Malwina 21 lutego 2017 o 19:37

    Kochana, czy przygotowane „ciasto” na placuszki mogę przechować przez noc w lodówce i usmażyć rano na śniadanie? Pozdrawiam gorąco! 😉

    Odpowiedz
    1. admin 22 lutego 2017 o 17:22

      spokojnie można przechować przez noc w lodówce

      Odpowiedz
      1. Malwina 2 marca 2017 o 15:10

        Zrobiłam! Wyszły cudowne 🙂 Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam! 😉

        Odpowiedz
        1. admin 3 marca 2017 o 10:33

          bardzo się cieszę – dziękuję za komentarz :*

          Odpowiedz
  7. Joanna 14 lipca 2016 o 12:32

    To znowu ja:) Wczoraj były placuszki z selera dzisiaj z cukinii:) Ja przepis zmodyfikowałam tak, że nie dodawałam serka a dałam cebulke plus płatki namoczyłam tak jak w przepisie na placuszki selerowe plus cukinie starłam, posoliłam i po jakiś 15 minutach odcisnełam z niej wodę, reszta tak jak w przepisie. Placuszki przepyszne!!!! Jestem bardzo szczęśliwa, że trafiłam na tą stronę. Nie ma możliwości, żeby jakiś przepis się nie udał, wszystkie składniki są super do siebie dobrane, a dania wychodzą przepyszne!!!! Bardzo dziękuje Kiniu, że dzielisz się z Nami swoimi przepisami, teraz zamówie książki, bo chce mieć wszystkie przepisy zawsze pod ręką:)

    Odpowiedz
    1. admin 15 lipca 2016 o 11:08

      Asiu tak się cieszę czytając takie komentarze!dziękuję:*

      Odpowiedz
  8. anna 7 marca 2016 o 20:17

    no to wyszly ,bo wlasnie takie były. Na pewno jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu. dzieki

    Odpowiedz
  9. anna 26 lutego 2016 o 12:53

    Wlasnie skosztowałam twoich placuszków z cukinii. W smaku oryginalne tylko nie bardzo chciały się smazyc na papierze może za rzadkie ciasto? wiec smazylam na oleje. Powiedz mi jeszcze jakie powinny być w srodku chodzi mi o konsystencje? Bo moje jakies takie mamalygowate wszly.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 26 lutego 2016 o 17:48

      Aniu powinny być chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.