Letnie ciasto jogurtowe

Ostatnio pokochałam kolor niebieski. Chyba najczęściej kojarzy mi się on z latem, z wakacjami. Kilka tygodni temu zniknęłam na chwilę właśnie w taką błękitną krainę. Już wkrótce opiszę Wam co mnie spotkało, zobaczycie zdjęcia na których słońce pachnie limonką, a  powietrze kokosem. Wracając na  ziemię, pozostawiając na chwilę moje wspomnienia podsyłam Wam przepis na ciasto jogurtowe z morelami. Jakie jest? Wilgotne, nie za słodkie, puszyste i wyraziste. Szybkie w wykonaniu, a ekspresowe w pochłanianiu.

Co Wy na to?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na mus morelowy:
2 łyżki masła
200 g moreli świeżych
4 łyżki cukru
szczypta cynamonu

Przygotowanie moreli:

1. Na patelni o grubym dnie rozpuścić masło. Dodać pokrojone na połówki morele (pestkę usunąć). Smażyć około 10 minut na  średnim ogniu.
2. Dodać 4 łyżki cukru i szczyptę cynamonu. Smażyć kolejne 5 minut – do momentu, aż cukier się rozpuści.
3. Wystudzić.

Składniki na ciasto:

100 g jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej
150 g cukru
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
skórka strata z 1 cytryny
50 g masła
szczypta soli
świeży tymianek

Przygotowanie ciasta:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o wielkości 10 cm x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Jajka ucierać z cukrem i skórką z cytryny przez około 8 minut.
3. Dodać jogurt o temperaturze pokojowej, rozpuszczone masło oraz przesiane przez sito mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dobrze wymieszać przez około minutę.
4. Na dno foremki przełożyć morele, a na nie wylać przygotowane ciasto.
5. Piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto pozostaje suchy. Wystudzić. Udekorować listkami tymianku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel