Letnie ciasto jogurtowe

Ostatnio pokochałam kolor niebieski. Chyba najczęściej kojarzy mi się on z latem, z wakacjami. Kilka tygodni temu zniknęłam na chwilę właśnie w taką błękitną krainę. Już wkrótce opiszę Wam co mnie spotkało, zobaczycie zdjęcia na których słońce pachnie limonką, a  powietrze kokosem. Wracając na  ziemię, pozostawiając na chwilę moje wspomnienia podsyłam Wam przepis na ciasto jogurtowe z morelami. Jakie jest? Wilgotne, nie za słodkie, puszyste i wyraziste. Szybkie w wykonaniu, a ekspresowe w pochłanianiu.

Co Wy na to?

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

Składniki na mus morelowy:
 2 łyżki masła
 400 g moreli świeżych
 4 łyżki cukru
 1 szczypta cynamonu
Składniki na ciasto:
 100 g jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej
 150 g cukru
 180 g mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 jajka
 skórka strata z 1 cytryny
 50 g masła
 1 szczypta soli
 1 świeży tymianek

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o wielkości 10 cm x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Jajka ucierać z cukrem i skórką z cytryny przez około 8 minut.

3

Dodać jogurt o temperaturze pokojowej, rozpuszczone masło oraz przesiane przez sito mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dobrze wymieszać przez około minutę.

4

Na dno foremki przełożyć morele, a na nie wylać przygotowane ciasto.

5

Piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto pozostaje suchy. Wystudzić. Udekorować listkami tymianku.

Składniki

Składniki na mus morelowy:
 2 łyżki masła
 400 g moreli świeżych
 4 łyżki cukru
 1 szczypta cynamonu
Składniki na ciasto:
 100 g jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej
 150 g cukru
 180 g mąki pszennej
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 jajka
 skórka strata z 1 cytryny
 50 g masła
 1 szczypta soli
 1 świeży tymianek

Przygotowanie

1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o wielkości 10 cm x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Jajka ucierać z cukrem i skórką z cytryny przez około 8 minut.

3

Dodać jogurt o temperaturze pokojowej, rozpuszczone masło oraz przesiane przez sito mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i dobrze wymieszać przez około minutę.

4

Na dno foremki przełożyć morele, a na nie wylać przygotowane ciasto.

5

Piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto pozostaje suchy. Wystudzić. Udekorować listkami tymianku.

Letnie ciasto jogurtowe

(Wyświetlono 2 006 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)

3 komentarzy

  1. Iga 13 lipca 2017 o 22:06

    Czy można zamienić morele na brzoskwinie? 🙂

    Odpowiedz
    1. admin 14 lipca 2017 o 16:59

      tak 🙂

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.