Babeczki jaglano – razowe z jabłkiem

Te babeczki skradną wasze serca. Ekspresowe przygotowanie = fenomenalny smak. Przez dodanie do ciasta startego jabłka i jogurtu zachowują długo wilgotność. Mąka pełnoziarnista daje im orzechową nutę, cynamon wodzi na pokuszenie, a płatki jaglane ujawniają ich drugą osobowość. Wkradła mi się też żurawina, choć Wy możecie użyć rodzynek, orzechów lub pestek słonecznika.

Kochani do dzieła!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 12 sztuk:
175 g maki pszennej pełnoziarnistej
25 g płatków jaglanych
1 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
50 g cukru z palmy kokosowej (można użyć trzcinowego)
75 g oliwy z oliwek
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
150 g musu jabłkowego (ok 2 starte na drobnych oczkach jabłka)
1 jabłko
50 g żurawiny
sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra – dół. Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami.
  2. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem. Dodać do niej płatki jaglane, cukier i żurawinę całość wymieszać.
  3. W drugiej misce wymieszać ze sobą mokre składniki tj: jajka, jogurt, oliwę i mus jabłkowy.
  4. Jabłko obrać i pokroić w plastry, każdy plaster skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.
  5. Połączyć suche składniki z mokrymi. Ciasto wymieszać i przelać do przygotowanych papilotek. Na każdą położyć plasterek jabłka.
  6. Muffinki piec 20- 25 minut – do momentu kiedy patyczek włożony do środka jest suchy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









30 Responses

  1. Karina pisze:

    Uwielbiam Cie Kinga za ten przepis,za kazdy,który już sprawdziłam i który jeszcze przede mną :-)
    Te babeczki to MISTRZOSTWO ŚWIATA!!! I ❤ U

  2. Karina pisze:

    Czekam z niecierpliwością Kochana!!! Ściskam mocno😊

  3. anna pisze:

    czym można zastapic platki jaglane?

  4. Pani Kingo te babeczki są wspaniałe, mięciutkie, puchate i takie pyszne:). Dziękuję za przepis … i czekam na tę książkę z zdrowymi słodkościami:)

  5. Patrycja pisze:

    Pani Kingo czy może być zwykła mąka pszenna??

  6. Ela pisze:

    może głupie pytanie ale rozumiem, że żurawina suszona, nie świeża?:)

  7. Justyna pisze:

    Właśnie zabieram się za babeczki :) mam nadzieje, że bedą równie smaczne i ma stałe zagoszczą w moim menu fit deserów :)

  8. Justyna pisze:

    Wyszły pyszne !!! :)

  9. Justyna pisze:

    Zapomniałam dodać ze mój partner (na diecie 😊) był bardzo zadowolony :) dziękujemy za ten przepis :*

  10. Natalia pisze:

    Wyglądają cudownie! Czy można zastąpić oliwę z oliwek olejem rzepakowym? :)

  11. Katarzyna pisze:

    Mam zamiar je zrobić i zastanawiam się czy lepsza będzie zwykła mąka pszenna czy pełnoziarnista żytnia? Pszenną pełnoziarnistą kupię przed kolejnym podejściem 😉
    Dziękuję za przepis! Pozdrawiam i życze dalszych smacznych pomysłów.

  12. Julia pisze:

    Czy można zastąpić mąką kokosową lub gryczaną ?

  13. Ola pisze:

    Właśnie wyjęłam z piekarnika i już jedna zniknęła! 😀
    super szybkie, zdrowe, smaczne!

    Ps: dodałam łyżkę masła orzechowego, bo uwielbiam połączenie masła z jabłkiem! 😀

  14. Małgosia pisze:

    Właśnie się pieką- jutro u nas „dzień słodyczowy” więc nie może zabraknąć takich pyszności. Fit trufle już czekają w lodówce- mój trzylatek je uwielbia. Dzięki za super przepisy na zdrowe słodkości.

  15. ala pisze:

    czy jogurt naturalny mozna zastapic greckim? + ile kalorii ma taka 1 babeczkaa?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel