Kiełki nasion gryki (kaszy gryczanej niepalonej)

Dziś przedstawiam Wam moje odkrycie – kiełki nasion gryki (kaszy gryczanej niepalonej).  Używam ją prawie do wszystkiego- na słodko i na słono. Do koktajli, dodaje do granoli, robię z nich batony, faszeruje nimi pierogi, posypuje kanapki lub wzbogacam sałatki. Trafiła też kiedyś do gulaszu i stworzyła pyszny czekoladowy krem. Sami widzicie ile zastosowań, a ile z tego korzyści przeczytacie poniżej 🙂

Kiełki to bomba witamin – wiadomo, jednak gryka nie ma sobie równych przede wszystkim:

– to ziarno bezglutenowe,

– jest jednym z najbardziej kompletnych źródeł białka i zawiera niezbędne dla człowieka aminokwasy,

– gryka oczyszcza i alkalizuje ciało (odkwasza),

– posiada dużo rutyny –  która wzmacniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, redukują ryzyko występowania miażdżycy oraz utrzymują w niej niski poziom cukru.,

– zawiera lecytynę, która neutralizuje toksyny i oczyszcza układ limfatyczny,

– bogata w żelazo jest wysoki w żelazo, więc jest dobrym budowniczym krwi,

– zapobiega także osteoporozie ze względu na wysoki poziom boru i wapnia,

– kiełki gryki są bogate w bio-flawonoidy i koenzym Q10,

– zawiera wszystkie witaminy z grupy B, magnez, mangan, selen, a także wiele innych związków zdrowotnych.

Smacznego:)

Ilość porcji1 porcja
Czas Przygotowania30 minutCałkowity czas1 dzień 12 godziny

 1 szklanka nasion gryki
 2 szklanki wody

1

Nasiona gryki zalać wodą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Podczas namaczania gryka wchłonie dużo wody. Należy usunąć sitkiem wszystkie nasiona, które unoszą się na powierzchni wody.

2

Kaszę gryczaną niepaloną odcedzić na sicie i przepłukać przez około 1 minutę pod bieżącą wodą. Następnie pozostawić ją na nim odkładając na szklaną miskę.

3

Nasiona należy z góry przykryć ręcznikiem papierowym. Całość ustawić jasnym miejscu i płukać 2 razy dziennie. Po pierwszym dniu pojawiają się już kiełki. Należy je trzymać w lodówce w plastikowym lub szklanym pojemniku.

Wartości odżywcze

Ilość na porcję
Kalorie 198
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 1.3g2%
Węglowodany 42.5g15%
Białko 7.5g15%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.

Składniki

 1 szklanka nasion gryki
 2 szklanki wody

Przygotowanie

1

Nasiona gryki zalać wodą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Podczas namaczania gryka wchłonie dużo wody. Należy usunąć sitkiem wszystkie nasiona, które unoszą się na powierzchni wody.

2

Kaszę gryczaną niepaloną odcedzić na sicie i przepłukać przez około 1 minutę pod bieżącą wodą. Następnie pozostawić ją na nim odkładając na szklaną miskę.

3

Nasiona należy z góry przykryć ręcznikiem papierowym. Całość ustawić jasnym miejscu i płukać 2 razy dziennie. Po pierwszym dniu pojawiają się już kiełki. Należy je trzymać w lodówce w plastikowym lub szklanym pojemniku.

Kiełki nasion gryki (kaszy gryczanej niepalonej)
(Wyświetlono 9 296 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

8 komentarzy

  1. Beata 21 marca 2018 o 14:18

    bardzo fajny wpis i przepis, dziękuję
    tylko niepotrzebnie podawać nie do końca prawdziwe informacje, ponieważ kasza gryczana np. nie zawiera wszystkich witamin z grupy B – nie ma B4,B7,B8, B12 itd.
    nie żebym się czepiała, ale wydaje mi się, że to nie są niuanse, a ważne informacje, które powinny być podawane rzetelnie.
    A przepis na kiełki na pewno wypróbuję

    Odpowiedz
  2. Diana 10 stycznia 2018 o 19:05

    Piekę chleb z kaszy gryczanej od kilku miesięcy i kiełki pojawiły się u mnie po raz pierwszy. Bardzo mnie to zaskoczyło a kasza została kupiona w Biedronce. Pozdrawiam 😉

    Odpowiedz
  3. Ewelina 12 stycznia 2017 o 23:47

    Jak należy spożywać gotowe już kiełki gryki? Ja często kiełkuję a później gotuję ale mam poczucie, że to zły sposób. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 13 stycznia 2017 o 15:19

      Ewelina najlepiej na surowo – do sałatek, jako posypka np. do zup,

      Odpowiedz
  4. Joanna 10 stycznia 2017 o 19:53

    Próbowałam skiełkować grykę białą, miałam kaszę z dwóch różnych sklepów i nic mi z tego nie wyszło. Zero kiełków.
    Czy do kiełkowania muszę mieć jakąś konkretną kaszę? np. tylko BIO?

    Odpowiedz
    1. admin 10 stycznia 2017 o 23:08

      Joanno nie jest wymagana specjalna kasza – ta ogólnodostępna bio kasza gryczana niepalona zwana też białą nadaje się do skiełkowania.
      Spróbuj namoczyć kaszę przez noc a następnie postępować tak jak w przepisie.

      Odpowiedz
      1. Gucio 16 czerwca 2020 o 18:38

        Kiełkuje się nasiona gryki a nie kaszę gryczaną . W kaszy nasiona są uszkodzone i pozbawiona jest zewnętrznej łupiny . Moim papugom kiełki gryki smakują prawie tak jak kiełki fasoli mung , albo słonecznika pasiastego . Łupiny z tych trzech ziaren same odpadają przy kolejnych płukaniach , a z tymi co zostaną wybredne papugi radzą sobie wypluwając , są zbyt włókniste .

        Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.