Fit jabłka faszerowane – kruszonką

Lekki deser, który można zrobić w piekarniku i na grillu. Cudowny lekko ciepły lub pyszny na zimno. Obowiązkowo z jogurtem wymieszanym z wanilią. Dziś wykorzystałam jabłka ale wy możecie z powodzeniem użyć brzoskwiń, gruszek lub śliwek. Kruszonka jest z płatków owsianych i mielonych migdałów.

Ten przepis należy do Was :) korzystajcie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 6 porcji:
6 jabłek (ja użyłam odmiany Jonagold)
75 g mąki orkiszowej
35 g mielonych migdałów
50 g cukru z palmy kokosowej (można użyć trzcinowego lub miodu)
60 g oleju kokosowego
10 g płatków owsianych błyskawicznych
10 g migdałów  w płatkach
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

1. Jabłka umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra – dół.
2. Do naczynia żaroodpornego powkładać wydrążone jabłka.
3. Przygotować kruszonkę mieszając wszystkie składniki ze sobą. Kruszonką nadziewać wydrążone jabłka.
4. Piec w piekarniku około 30-40 minut. Podawać najlepiej letnie jabłka lekko oprószone cukrem pudrem  z jogurtem wymieszanym z miodem i ziarenkami wanilii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









2 Responses

  1. Monia pisze:

    Czy mąkę orkiszowa można zastąpić mąka kokosowa ? Pozdrawiam 😉

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel