Fit ciasto jabłkowe bez ciasta

Koniec kwietnia był dla mnie bardzo intensywny. Wiele emocji, które targały myślami. Dziś jestem szczęśliwa, że jest już maj – że wszystko wygląda pięknie i zmierza w dobrym kierunku. Oczywiście majówka nie mogła odbyć się bez ciasta. Na podwieczorek po obfitym grillu moim bliskim podałam ciasto jabłkowe bez ciasta za to z samych jabłek. Soczyste, wilgotne, przepełnione aromatem wanilii, cynamonu i skórki pomarańczy. Lekkie i pomysłowe. Proste i wyjątkowe!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

1½ kg jabłek (około 15 sztuk)
1 pomarańcza
1 łyżeczka cynamonu
1 laska wanilii
2 łyżki soku z cytryny
150 g cukru z palmy kokosowej (można użyć trzcinowego)
80 g oleju kokosowego (można użyć masła – wtedy będzie to wersja już nie fit :) )

Przygotowanie:

1. W rondlu zagotować skórkę startą i sok wyciśnięty z pomarańczy, cukier, cynamon, olej kokosowy, sok z cytryny i przeciętą w pół laskę wanilii. Od momentu zagotowania płynu gotować go jeszcze 5-8 minut tak aby powstał syrop. Usunąć laskę wanilii.

2. Syrop przelać do dużej miski. Jabłka obrać – 2 jabłka odłożyć (obrane), a pozostałe wydrążyć – usunąć gniazda nasienne.

3. Wydrążone jabłka pokroić za pomocą krajalnicy lub nożem na talarki o grubości 3 mm.  Pozostałe 2 jabłka przekroić w połowie i również wraz z gniazdami pokroić na talarki – te jabłka będą dekorować wierzch ciasta.

4. Przygotować formę o średnicy 20 cm – dno wyłożyć papierem do  pieczenia. Foremkę z zewnątrz szczelnie owinąć folią aluminiową (podczas pieczenia może wypłynąć trochę syropu lub soku z jabłek polecam włożyć dodatkowo przygotowaną formę w większą aby uniknąć pobrudzenia piekarnika)

5. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra – dół.

6. Każdy plaster jabłka zanurzyć w syropie i wykładać do formy pamiętając aby jabłka do dekoracji (te z ogonkami i gniazdami ) wyłożyć na samą górę.  Jeżeli syrop pozostanie wylać go na jabłka. Formę przykryć   z góry folią aluminiową.

7. Ciasto włożyć do piekarnika na 1 godzinę, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 º C i piec jeszcze 30 minut.

8. Ciasto wystudzić i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Najlepiej smakuje z jogurtem lub lodami waniliowymi.

UWAGA: nie przejmujcie się jeżeli z formy wypłynie więcej płynu – to sok z jabłek (pyszny!) -syrop w lodówce zastygnie i jabłka będą tworzyć zwarte ciasto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel