Bardzo zdrowy placek

Leniwa niedziela…. – to nie możliwe! Nie u mnie! Była już stajnia, poranna gimnastyka, pyszne śniadanie, a w oczekiwaniu na obiad u Mamy przygotowałam coś słodkiego na popołudnie. Miały być ciasteczka orzechowe, wyszedł bardzo zdrowy placek z gorzką czekoladą i orzechami. Jest odpowiednio słodki, nie zawiera tłuszczu i glutenu. Jest „suchy” i najlepiej smakuje ze szklanka mleka lub owocami.

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 1 duże jajko
 2 białka
 ¼ szklanki mleka migdałowego (lub innego dowolnego mleka )
 ¼ szklanki miodu
 ½ soku z cytryny
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1 miarka (33g) białka w proszku (można pominąć i dodać 2 łyżki siemienia lnianego lub mleka w proszku)
 2 ½ szklanki mąki owsianej
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 1 garść orzechów włoskich
 ½ tabliczki czekolady

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem lub użyć silikonowej formy.

2

W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, w drugiej suche. Połączyć zawartość obu misek.

3

Czekoladę pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Ciasto przelać do formy i udekorować z góry orzechami.

4

Piec 15-20 minut

Wartości odżywcze

0 porcji

Serving size

Składniki

 1 duże jajko
 2 białka
 ¼ szklanki mleka migdałowego (lub innego dowolnego mleka )
 ¼ szklanki miodu
 ½ soku z cytryny
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 1 miarka (33g) białka w proszku (można pominąć i dodać 2 łyżki siemienia lnianego lub mleka w proszku)
 2 ½ szklanki mąki owsianej
 ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
 1 szczypta soli
 1 garść orzechów włoskich
 ½ tabliczki czekolady
Bardzo zdrowy placek
(Wyświetlono 2 329 razy, 1 wyświetleń dzisiaj)