Bardzo zdrowy placek

Leniwa niedziela…. – to nie możliwe! Nie u mnie! Była już stajnia, poranna gimnastyka, pyszne śniadanie, a w oczekiwaniu na obiad u Mamy przygotowałam coś słodkiego na popołudnie. Miały być ciasteczka orzechowe, wyszedł bardzo zdrowy placek z gorzką czekoladą i orzechami. Jest odpowiednio słodki, nie zawiera tłuszczu i glutenu. Jest „suchy” i najlepiej smakuje ze szklanka mleka lub owocami. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:
1 duże jajko
2 białka
1/4 szklanki mleka migdałowego (lub innego dowolnego mleka )
1/4 szklanki miodu
1/2 soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 miarka (33g) białka w proszku (można pominąć i dodać 2 łyżki siemienia lnianego lub mleka w proszku)
2½ szklanki mąki owsianej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
garść orzechów włoskich
½ tabliczki czekolady

Przygotowanie:
1.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem lub użyć silikonowej formy.
2.W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, w drugiej suche. Połączyć zawartość obu misek.
3.Czekoladę pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Ciasto przelać do formy i udekorować z góry orzechami.
4.Piec 15-20 minut

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego :)









4 Responses

  1. Basia pisze:

    Kinga, upiekłam ☺ super smaczne 😘 ratunek na słodycz dla niespodziewanych gości, bo czasowo bardzo szybkie do zrobienie – czeka na degustacje 😉

  2. Paulina pisze:

    Czy można użyć mąki orkiszowej zamiast owsianej?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel