Najlepsze pieczone żeberka

Przyznam się Wam, że fanką żeberek nie jestem. Jednak mój mąż za nimi przepada.  Miękkie, soczyste i  aromatyczne! Cóż chcieć więcej – zawsze mówi, kiedy dostaje je pod nos:) Stwierdziłam, że ten przepis pojawić się musi na blogu. Pochłania trochę czasu samo pieczenie jednak przygotowanie jest dziecinnie proste. 

Zapraszam Was na najlepsze pieczone żeberka w końcu majówkę czas zacząć :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki:

4 kg żeberek
3/4 szklanki brązowego cukru – można użyć miodu
1 łyżeczka soli wędzonej  ale może też być zwykła
1 łyżka papryki słodkiej
5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki ostrej
2 szklanki sosu barbecue lub ketchupu

Przygotowanie:

1. Żeberka umyć i oczyścić.
2. Wymieszać wszystkie pozostałe składniki. Żeberka włożyć do sosu i odstawić na 30 minut.
3. Rozgrzać piekarnik do 150 ºC
4. Ułożyć żeberka na dwóch warstwach folii tak aby ta strona mięsista była do dołu. Następnie położyć dwie warstwy folii na wierzchu żeberek i szczelnie zacisnąć brzegi.
5. Piec 2-2 1/2 godziny lub do momentu kiedy mięso łatwo odchodzi od kości

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









11 Responses

  1. Beata pisze:

    To jak tak lubi dlaczego nie robi ich sam?

  2. Ania pisze:

    Świetny przepis. Żeberka przepyszne a riposta Joli przecudowna.

  3. Marta pisze:

    Oooooo to prawda ! :) Zgryźliwych babsztyli nie brakuje. Cudownie mieć potrawy za którymi szaleją domownicy.

  4. Olga pisze:

    Jakie dodatki pasują do żeberek?

  5. Magdalena pisze:

    A w jakiej temperaturze piecze pani żeberka? I czy funkcka góra dół czy termoobieg

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel