Słodko-słony łosoś

Ten przepis wygrał ostatnią „smaczną bitwę” na moim Facebooku za konkurencję miał lasagne warzywną. Widać, że pokochaliście ryby :)

Polecam ten przepis gdyż smakuje zupełnie inaczej słodko-słony nietypowy. Chili i imbir zaostrzają, a miód lekko słodzi. Spróbujcie mojej wersji. Świetnie smakuje ze smażonym ryżem lub warzywami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

składniki na 4 porcje:

¼ szklanki sosu sojowego

1 łyżka miodu

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka sosu chili

1 łyżka świeżo startego imbiru

2 ząbki czosnku

600 g świeżego łososia

1 łyżka oliwy z oliwek

zielona cebulka

Przygotowanie:

  1. Przygotować marynatę mieszając ze sobą sos sojowy, miód, ocet ryżowy, sos chili, starty imbir, wyciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Świeżego łososia pokroić na 4 porcje i umieścić w marynacie na minimum 1 godzinę, najlepiej na 8 godzin, od czasu do czasu zmieniając strony.
  3. Rybę wyjąć z marynaty (marynatę pozostawić) i smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony.
  4. Da łososia wlać pozostałą marynatę, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i całość gotować jeszcze 5 minut.
  5. Podawać posypane zieloną cebulką i polane sosem powstałym z marynaty.
  • Ryba najlepiej smakuje z brązowym ryżem i fasolką szparagową.
  • Łosoś może być dodatkiem do sałatki

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 









Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel