Kopytka, leniwe, kluski z sera – zwał jak zwał -wersja FIT

To danie mojego dzieciństwa. U nas w domu mówi się na nie kopytka. Są to kluski z sera, mąki i jajka, podawane ze roztopionym masłem i posypane cukrem. Najlepsze robiła moja Babcia Ania, potrafiłam pochłonąć niewyobrażalne ich ilości – do dziś mi tak zostało :) 

Dzisiaj jednak wybieram odchudzoną wersję. Zamiast masła – olej kokosowy, zamiast cukru – cukier z palmy koksowej, zamiast zwykłej mąki – mąka pszenna razowa, chudy twaróg i mąka kukurydziana, która sprawia, że ciasto jest delikatne, a kopytka rozpływają się w ustach. Polecam je na ciepło i na zimno lub odsmażane na patelni.  Musicie spróbować tej wersji :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 2 porcje:
250 g białego chudego sera twaróg
½ szklanki mąki pszennej razowej
¼ szklanki mąki kukurydzianej (może być kasza manna)
1 łyżka oleju koksowego
2 łyżki cukru z palmy kokosowej
1 jajko
szczypta soli

Przygotowanie:

1. Twaróg wymieszać z jajkiem, solą,mąką pszenną razową i mąką kukurydzianą (tylko nie skrobią kukurydzianą!!!!).

2. Z masy twarogowej uformować wałek i kroić go pod kątem na 1 cm kluseczki. (gdyby masa źle się formowała należy podsypać stolnicę mąką)

3. Kopytka gotować w garnku z zagotowaną, osoloną wodą. Około 4 minut – do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.

4. Na patelni rozpuścić olej kokosowy. Kopytka polać tłuszczem i posypać cukrem z palmy kokosowej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)









24 Responses

  1. Kamila pisze:

    Co mogę dodać zamiast cukru z palmy kokosowej?

  2. Tamara pisze:

    Chcialam zapytac czy make razowa mozna zastapic jakas inna? (Mam kokosowa, gryczana, …)

  3. Michalina pisze:

    Przygotowałam i wyszły niesamowite! Podałam z truskawkami karmelizowanymi na miodzie. Dziękuję za ten przepis! :)

  4. Ola pisze:

    W KOŃCU mi sie udało zrobić pyszne i zdrowe leniwe!!! Hurra!

  5. Ola N pisze:

    a dlaczego nie można dodać skrobii kukurydzianej, już takie robiłam właśnie ze skrobią i były pyszne, czy chodzi o kalorie?

  6. Gosia pisze:

    A ile kalorii ma 1 taka porcja bez podsmazenia? Chodzi mi o tylko takie wyjęte z wody?

  7. Jula pisze:

    Wyszły rewelacyjne😉😉😉 delikatne i pulchne takie jak lubie. Kingo kocham twoją strone jestem pewna że jeszcze nie jeden przepis zdobędzie moje serce☺❤❤❤

  8. Ola pisze:

    Pani Kingo, właśnie zjadłam pierwsze kopytka zrobione własnoręcznie i to z Pani przepisu i są obłędne!
    Sycące i razowe, czego chcieć więcej!

  9. eliza pisze:

    Bardzo łatwe i smakowite danie. Ja robiłam je akurat na słono jako dodatek do mięsa, były pyszne! Dziękuję za przepis.

  10. Paulina pisze:

    Kinga, jesteś najlepsza! Wszystko co robiłam z Twojej strony wyszło przepysznie, a muszę dodać, że w kuchni mam dwie lewe ręce :)

  11. Magda pisze:

    Mega dobre leniwe! Chodziły za mną juz dłuższy czas i w końcu dzisiaj zrobiłam 😉bomba

  12. zuzik` pisze:

    czy konieczne jest dodanie mąki kukurydzianej?

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel