Buraki pieczone z kaszą i fetą

Buraki rządzą w mojej kuchni! Należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka (najlepiej pić 1 szklankę soku dziennie). Piszę o tym bo warto wiedzieć, jak jedzenie może wspomóc leczenie lub stanowić lekarstwo dla naszego organizmu. To warzywo ponad to: odkwasza organizm, ułatwia trawienie, obniżaja poziom cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy, wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek. Są bardzo zdrowe jednak aby w pełni zachować ich właściwości najlepiej piec je lub pić sok wyciśnięty z surowych buraków.

Tym daniem jestem zachwycona. Pieczone buraki ostatnio królują w mojej kuchni o czym na pewno przekonacie się w kolejnych postach. W mojej książce znalazły się w słodkim rozdziale jako doskonałe ciasto z buraków. Dzisiaj zdrowy obiad czyli kasza jaglana, pieczone buraki i kawałki sera Feta. Fantastyczny smak!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na 4-5  porcji:

2 buraki

1 marchewka

1 czerwona cebula

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 żółta papryka

300 g pomidorów krojonych z czosnkiem

3 ząbki czosnku

100 g sera typu Feta półtłustego

1 szklanka kaszy jaglanej

500 ml wody

2 gałązki rozmarynu

5 łyżek oliwy z oliwek

natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół.

2. Blaszkę wysmarować 1 łyżką oliwy i wyłożyć na nią buraki, papryki, obraną marchewkę przekrojoną w pół, cebulę obraną i pokrojoną w ćwiartki oraz rozmaryn. Całość skropić łyżka oliwy i włożyć do piekarnika na 1 godzinę.

3. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut aby warzywa przestygły. W tym czasie ugotować kasze jaglaną.

Najpierw należy zagotować 500 ml wody ze szczyptą soli i łyżką oliwy. Kaszę solidnie przepłukać na sicie i wrzucić do garnka z zagotowaną wodą wraz z 1 ząbkiem czosnku. Przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Gotować 10-15 minut aż kasza wchłonie wodę.

4. Warzywa obrać ze skórki i pokroić: buraki i marchewkę w kostkę, papryki w paseczki.

5. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą wyłożyć na nie kasze jaglaną na nią wyłożyć pomidory krojone z czosnkiem oprószyć solą i pieprzem.

6.  Przygotowane upieczone warzywa wyłożyć na pomidory. Następnie dodać czosnek pokrojony w cienkie talarki oraz ser typu Feta pokrojony w kostkę. Całość ponownie skropić oliwą, oprószyć solą i włożyć do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 20 minut. Przed podaniem obficie posypać pietruszką.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Smacznego:)

 

 









22 Responses

  1. Nik pisze:

    Witaj Kingo
    Uwielbiam buraki i chce wyprobowac powyzsze danie. Czy w przepisie chodzi o pomidorki nadziewane czosnkiem? Kupowalam nieraz ale nadziewane. Serkami, ziolami itd. Czy chodzi o pomidorki ze sloika typu szuszone???
    Z gory dziekuje za odpowiedz.
    Pozdrawiam

  2. Marta pisze:

    Witam, ponawiam zapytanie poprzedniczki – co to za pomidorki nadziewane czosnkiem?
    Pozdrawiam.

  3. Monika pisze:

    Super przepis Od kiedy wyprobowalam nie moge sie najesc pieczonych burakow z feta – rewelacja jak dla mnie.

  4. Gosia pisze:

    Kinga! Czy wszystkie warzywa dajemy ze skórką do piekarnika?

  5. Aleksandra pisze:

    Kingo, ja też robię różne wariacje z burakami 😉 polecam dodanie do Twojego dania dodać prazony na patelni słonecznik luskany będzie bosko <3

  6. Barbara pisze:

    Super przepis. Czy można czymś zastąpić lub pominąć ser? Niestety, nie jem nabiału.

  7. NiezadowolonyKucharz18 pisze:

    Przepis nie spełnił moich oczekiwań – Zepsułem sobie 3 buraczki, koszt za prąd użyty przez piekarnik wyniósł conajmniej 50 zł. W tych pieniądzach dostałbym 2 razy McZestaw powiększony z kuponów. A finał był taki że pies nie chciał tego zjeść. Ale plus jest taki, że powiększyła mi się zawartość kompostu. Smacznego!

  8. Kinga L pisze:

    Rewelacyjny przepis! Nawet mój narzeczony się zajadał (dwie dokładki), a zazwyczaj kaszy nie je wcale. Po prostu PYCHA !
    Pozdrawiam imienniczkę 😉

  9. Anna pisze:

    Pani Kingo kolejny przepis na pyszotkę , już się cieszę .Jeszcze trochę i będzie znowu urozmaicona moja kuchnia. 😀

  10. Klaudia pisze:

    Czy kaszę jaglaną można zastąpić jakąś inną, uwielbiam gryczaną, ale czy będzie smakowała z burakami? kasza jaglana na razie jest u mnie na ostatnim miejscu, ale próbuję się do niej przekonać :)

  11. Blublas pisze:

    Kingo!
    Twoje przepisy robią furorę w moim domu, a ten należy do moich ulubionych. Nie ma nic lepszego na nastepny dzien w pracy niż te buraki z fetą. Niestety nie wszystko da się zapakować do pudełka i podgrzać w mikrofali, ale to jest idealne!
    Odkryciem były dla mnie też Twoje chipsy z batatów. Gulasz z pieczarek i ciecierzycy- miodzio! Chia bowl- deser niezastąpiony! Rób dalej to co robisz, bo wychodzi Ci świetnie! Buziaki i pozdrowienia.

  12. Blublas pisze:

    Kingo!
    Twoje przepisy robią furorę w moim domu, a ten należy do moich ulubionych. Nie ma nic lepszego na nastepny dzien w pracy niż te buraki z fetą. Niestety nie wszystko da się zapakować do pudełka i podgrzać w mikrofali, ale to jest idealne!
    Odkryciem były dla mnie też Twoje chipsy z batatów. Gulasz z pieczarek i ciecierzycy- miodzio! Chia bowl- deser niezastąpiony! Rób dalej to co robisz, bo wychodzi Ci świetnie! Buziaki

    • admin admin pisze:

      aaaaaa ale mi miło – dziękuję! musiałabyś mnie teraz widzieć jak cieszę się do monitora :* dzięki
      Ps. oczywiście polecam się na przyszłość :)

Napisz komentarz

*

wszelkie prawa zastrzeżone - 2015 - Kinga Paruzel