Szybki chleb piwny – 5 składników

Chleb dla prawdziwego faceta lub zabieganej kobiety. Zacznę od tego, że do jego przygotowania brudzimy tylko miskę i łyżkę, robi się go z 5 składników i bardzo szybko. Smak? Doskonały, zaskakujący, nie czuć w nim piwa tylko cudowny orzechową nutę mąki razowej. Pięknie wyrasta, ma świetną chrupiącą skórkę i w całej swojej okazałości jest niesamowity. Mój mąż stwierdził, że to od teraz najlepszy chleb jaki zrobiłam.

Teraz tylko kupcie wasze  ulubione piwo i przygotujcie sobie swój własny ekspresowy chleb 🙂

Smacznego 🙂

Ilość porcji1 porcja

 3 szklanki mąki pszennej razowej
 4 łyżeczki proszku do pieczenia
 ¼ szklanki brązowego cukru
 500 ml piwa
 ½ łyżeczki soli

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania termoobieg lub 190°C z funkcją grzania góra - dół. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wysmaruj tłuszczem.

2

Mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać w misce.

3

Do suchej mieszanki wlać piwo cały czas mieszając.Ciasto przelać do formy i piec 45-55 minut aż będzie miało rumiany kolor lub patyczek włożony w środek będzie suchy.

Możliwości:
4

- zamiast piwa można użyć cydru
- można wzbogacić o dodatki ziół takie jak rozmaryn, zioła prowansalskie, oregano itd. lub dowolne pestki czy nasiona,
- świetnym dodatkiem jest pokrojony w kostkę, podsmażony wędzony boczek lub szpinak z czosnkiem wmieszany do ciasta przed pieczeniem
- chleb przed pieczeniem można polać roztopionym masłem wtedy będzie bardziej wilgotny i maślany w smaku
- można użyć mąki pszennej zwykłej
- piwo bezalkoholowe też się nadaje
-wersja na słodko: można użyć piwa smakowego np. czekoladowego, dodać kawałki czekolady  oraz trochę więcej cukru
- wtedy otrzymamy pyszny deser

Składniki

 3 szklanki mąki pszennej razowej
 4 łyżeczki proszku do pieczenia
 ¼ szklanki brązowego cukru
 500 ml piwa
 ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 °C z funkcją grzania termoobieg lub 190°C z funkcją grzania góra - dół. Formę o wymiarach 10 x 20 cm wysmaruj tłuszczem.

2

Mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać w misce.

3

Do suchej mieszanki wlać piwo cały czas mieszając.Ciasto przelać do formy i piec 45-55 minut aż będzie miało rumiany kolor lub patyczek włożony w środek będzie suchy.

Możliwości:
4

- zamiast piwa można użyć cydru
- można wzbogacić o dodatki ziół takie jak rozmaryn, zioła prowansalskie, oregano itd. lub dowolne pestki czy nasiona,
- świetnym dodatkiem jest pokrojony w kostkę, podsmażony wędzony boczek lub szpinak z czosnkiem wmieszany do ciasta przed pieczeniem
- chleb przed pieczeniem można polać roztopionym masłem wtedy będzie bardziej wilgotny i maślany w smaku
- można użyć mąki pszennej zwykłej
- piwo bezalkoholowe też się nadaje
-wersja na słodko: można użyć piwa smakowego np. czekoladowego, dodać kawałki czekolady  oraz trochę więcej cukru
- wtedy otrzymamy pyszny deser

Szybki chleb piwny – 5 składników
(Wyświetlono 11 434 razy, 2 wyświetleń dzisiaj)

19 komentarzy

  1. Mag 24 stycznia 2018 o 08:31

    Czy można całkowicie pominąć cukier w przepisie lub ewentualnie dodać miód zamiast cukru? Jeśli tak, to ile?
    Będę wdzięczna za podpowiedź 🙂 Będę dziś działać!

    Odpowiedz
    1. admin 1 lutego 2018 o 13:35

      można pominąć cukier ale polecam dodać odrobinę miodu dla smaku

      Odpowiedz
  2. Justyna 23 września 2017 o 10:24

    Hej a mi nie wyrasta tak ładnie jak u ciebie. Ledwo podniesie się. Dawałam mąkę orkiszową a innym razem owsianą.
    Proszę o podpowiedź czemu taki placek jest

    Odpowiedz
  3. Roman 10 września 2017 o 20:19

    Witam. Robiliśmy ten chleb juz trzy razy i za każdym jest gorzki i wychodzi taka” kejza” klejąca. Jak Pani sądzi dlaczego ? Wszystko zgodnoe z przepisem , raz z dodatkiem słonecznika.Szkoda bo jest fajna alternatywa na szybkie pieczywo . Pozdrawiam

    Odpowiedz
    1. admin 13 września 2017 o 11:17

      myślę że może piwo dawać taki gorzki posmak. JEżeli ciasto jest zbyt klejące należy dodać nieco więcej mąki. Polecam wypróbować ten przepis ponownie gdyż naprawdę chleb jest pszyny

      Odpowiedz
      1. Roman 26 września 2017 o 11:41

        Dziękuję . Dam mu jeszcze szansę 🙂 Ale Pani też używa piwa, mogę zapytać jakiego ? U nas było już Żywiec, Lech i Karmi . A może źle mieszany jest ? Z ciasta robi się taka maź klejąca …tak ma być ? Pozdrawiam 🙂

        Odpowiedz
  4. Grochens 19 sierpnia 2017 o 13:38

    Też mam stary, gazowy piekarnik. Aleeee… mam też duży kombiwar, z termoobiegiem. Czy myśli Pani, że uda się ten chlebuś pieczony w kombiwarze? Do wyboru ruszt niski i wysoki, chyba powinnam ustawić na niski?

    Odpowiedz
    1. admin 21 sierpnia 2017 o 18:20

      powinno się udać na niskim ruszcie

      Odpowiedz
      1. Grochens 17 października 2017 o 18:39

        Na niskim ruszcie chleb wyszedł wyśmienicie 🙂 robi się go w ekspresowym tempie! Na pewno zagości w mojej kuchni na stałe 🙂 rewelacyjna alternatywa dla chleba kupnego, następnym razem spróbuję z płatkami owsianymi.

        Odpowiedz
  5. Anusia 17 lutego 2017 o 17:29

    Spróbowałam dzisiaj piec ten chlebek, ponieważ przepis mnie bardzo zachęcił. Dodałam do niego odrobinę masła kokosowego i trochę słonecznika.
    Mam co prawda słaby gazowy piekarnik, ale piekłam w nim już kilka chlebów na mące pszennej i wszystko było ok. Z tym miałam trochę problemów, patyczek po 1 g. 45 min. wciąż był mokry a już się skórka spiekała.
    Czy ten chleb po upieczeniu powinien być wilgotny? Po zdjęciach wydaje mi się, że raczej suchy. Chyba, że niepotrzebnie dodałam słonecznik i olej?

    Odpowiedz
    1. admin 19 lutego 2017 o 23:29

      chleb po upieczeniu powinien być suchy tak jak widoczny jest na zdjęciu. Słonecznik i olej mogły obciążyć całe ciasto i stąd taka sytuacja.

      Odpowiedz
  6. Dorota K. 7 lutego 2017 o 13:08

    Uwielbiam ten chleb, cukru daje tylko 1 łyżeczkę, czasami daje do niego podsmażoną cebulkę i zioła. Pychaaaaa…

    Odpowiedz
  7. Ola 18 czerwca 2016 o 10:33

    Zrobiłam z syropem klonowym, pyszny wyszedł, miękki i smaczny.
    Czy można zrobić to samo z dodatkiem innej mąki np gryczanej albo żytniej bez zmiany proporcji?

    Pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
      1. Ola 20 czerwca 2016 o 12:29

        Fajny, będzie następny 🙂
        A wczoraj znowu upiekłam na piwie tylko z dodatkiem nasion dyni, słonecznika i siemienia lnianego – super 🙂

        Odpowiedz
  8. Ola 14 czerwca 2016 o 13:10

    Czy można zmniejszyć ilość cukru albo czymś go zastąpić?

    Odpowiedz
    1. admin 14 czerwca 2016 o 23:44

      oczywiście że można zmniejszyć ilość cukru lub zamiast niego dodać 1 łyżeczkę syropu klonowego

      Odpowiedz
  9. Marta 6 listopada 2015 o 16:53

    Czy przy zmianie mąki na zwykłą pszenną, zmieniamy proporcje??

    Odpowiedz
    1. admin 10 listopada 2015 o 15:41

      nie zmieniamy proporcji

      Odpowiedz

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.